Πώς η ενεργειακή καταστροφή της Ευρώπης θα πλήξει τις ΗΠΑ
By Brandon Smith September 7, 2022
Αν και η κατάσταση αλλάζει διαρκώς, αυτή τη στιγμή η ρωσική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επίσημο κλείσιμο ΟΛΩΝ των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και σχεδιάζει να διατηρήσει τη διακοπή λειτουργίας έως ότου η ΕΕ τερματίσει τις οικονομικές της κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 40% των ενεργειακών πόρων της Ευρώπης έχει πλέον εξαφανιστεί, με ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιβάλλουν το υπόλοιπο 60% και οι τιμές εκτοξεύονται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Τον Μάρτιο σε ένα άρθρο με τίτλο «Τα μεγαλύτερα ψέματα (μέχρι στιγμής) που περιβάλλουν τη Ρωσία και την Ουκρανία» σημείωσα ότι:
«…Υπάρχει κάτι άλλο για το οποίο τα Μέσα Ενημέρωσης δεν μιλούν πολύ, το οποίο είναι η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Εάν θέλετε να δείτε τον πραγματικό πληθωρισμό τιμών που προκαλείται από τη Ρωσία, αφήστε την ΕΕ να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ή παρακολουθήστε καθώς ο Putin διακόπτει την προσφορά. Η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής ενέργειας. Δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε ένα χρόνο χωρίς αυτό. Εάν η Ρωσία αντιδρούσε και εμπόδιζε τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη, η ΕΕ θα έπρεπε να αντλήσει πετρέλαιο από πολλές άλλες χώρες, μειώνοντας δραματικά την παγκόσμια προσφορά. Αυτό θα προκαλούσε την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου σε διπλάσια ή και τριπλάσια τρέχοντα επίπεδα».
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σας προειδοποίησα ότι:
«…Η ρωσική οικονομία δεν πρόκειται να γονατίσει σύντομα, και τώρα η ΕΕ, η οποία βασίζεται στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 40% των ενεργειακών της αναγκών, πρόκειται να αντιμετωπίσει οικονομική καταστροφή, εκτός εάν υποκύψει στο να πληρώσει για την ενέργεια σε ρούβλια (σ.σ: Δείτε και εδώ)) ή να βρουν μια πηγή αντικατάστασης για φυσικό αέριο και πετρέλαιο (πράγμα αδύνατο). Επιπλέον, με την Ευρώπη στην παγκόσμια αγορά να αναζητά εναλλακτικές πηγές πετρελαίου, ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς πετρελαίου θα αλλάξει δρομολόγηση.
Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την κάλυψη της ζήτησης σε άλλες χώρες. Με άλλα λόγια, οι τιμές πρόκειται να εκτοξευθούν ξανά στα ύψη».
Η παραπληροφόρηση των Μέσων Ενημέρωσης γύρω από την οικονομική κατάσταση με τη Ρωσία αφόπλισε εκατομμύρια ανθρώπους και τους ξεγέλασε να πιστέψουν ότι η Ρωσία αντιμετώπιζε δημοσιονομική καταστροφή και όχι η Ευρώπη ή ενδεχομένως οι ΗΠΑ. Τώρα, φαίνεται ότι οι προβλέψεις μου για μια κρίση πλήρους φάσματος γίνονται πραγματικότητα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά;
Μην αποσπάτε την προσοχή σας από τις σημαντικές ερωτήσεις
Προς το παρόν, όλες οι συζητήσεις στα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης θα περιστρέφονται γύρω από δύο πράγματα – Τι θα γίνει για να αποφευχθεί η καταστροφή και πόσο κακή είναι η Ρωσία που αποκόπτει τον ευρωπαϊκό πληθυσμό από τη ζεστασιά τον χειμώνα.
Παρόλο που είναι δελεαστικό, δεν πρόκειται να μπω στη συζήτηση σχετικά με την ηθική των ενεργειών της Ρωσίας εναντίον των ευρωπαϊκών κυρώσεων (Εξάλλου, ΗΠΑ και ΕΕ επιδίωξαν να καταστρέψουν οικονομικά τη Ρωσία. Και τις δύο πλευρές μανιπουλάρουν οι γκλομπαλιστές για να δημιουργήσουν μια παγκόσμια οικονομική συντριβή).
Θέλω όμως να καλύψω την αναπόφευκτη απάντηση της ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται τώρα σε κατάσταση διαχείρισης ζημιών. Κατά κάποιο τρόπο, πρέπει να αποτρέψουν την αναπόφευκτη πολιτική αντίδραση των πολιτών που παρακολουθούν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους να εκτοξεύονται χάρη στις προφανείς συνέπειες των κακώς μελετημένων οικονομικών κυρώσεων. Εφαρμόζουν τις μόνες οικονομικές πολιτικές που κατανοούν: Κίνητρα, Εκτύπωση χρημάτων, Επιδόματα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ ανακοινώνουν σχέδια για επιδότηση (που σημαίνει δώστε τους χρήμα) των παρόχων ενέργειας και την πληρωμή ενός ποσοστού των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Χμμμ, εάν είναι τόσο εύκολο για τις κυβερνήσεις να τυπώνουν χρήματα και να τα διοχετεύουν σε παρόχους ενέργειας, τότε γιατί δεν πληρώνουν απλά όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον καθένα διαρκώς; Γιατί η τιμή της κιλοβατώρας δεν μηδενίζεται;
Επειδή οι έλεγχοι τιμών δεν λειτουργούν ποτέ, γι’ αυτό.
Να γιατί οι έλεγχοι των τιμών (και κατ’ επέκταση, ο ίδιος ο σοσιαλισμός) αποτυγχάνουν πάντα.
Μπορεί να υποστηρίξετε ότι, τεχνικά, αυτό δεν μετράει ως «έλεγχος τιμών», επειδή το σχέδιο δεν προβλέπει ρητά τον περιορισμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με νόμο. Τεχνικά, θα είχατε δίκιο.
Όμως, αυτό που σχεδιάζει η ΕΕ είναι σχεδόν μια μορφή ελέγχου τιμών με τη χρήση πληθωριστικού χρήματος ως μέσου κατευνασμού των παραγωγών ενέργειας. Θα εκτυπώσουν περισσότερα χρήματα, θα μπορούν να τα παραδώσουν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι – τουλάχιστον, στην αρχή – μέχρι να αυξηθούν πολύ οι τιμές ως προφανής συνέπεια της αύξησης της προσφοράς χρήματος.
Τώρα το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά τιμολογείται και αγοράζεται με δολάρια ΗΠΑ, όχι με ευρώ, επομένως είναι πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τυπώνει ευρώ είτε για να αγοράσει δολάρια για το παγκόσμιο εμπόριο είτε για να προσπαθήσει να αγοράσει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Και στις δύο περιπτώσεις , αυτό θα μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη του ευρώ καθώς και την αξία του στις αγορές ενέργειας. Σε απάντηση, οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Εδώ είναι το πραγματικό πρόβλημα: Ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει τις τιμές που πληρώνουν οι πολίτες και τυπώνει χρήματα για να καλύψει το υπόλοιπο, όταν οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν ως αποτέλεσμα της εκτύπωσης χρημάτων, πόσο είναι διατεθειμένοι να επιδοτήσουν; Πόσο είναι διατεθειμένοι να υποτιμήσουν το ευρώ και τη λίρα στερλίνα στη διαδικασία; Θα περάσουν τα όρια σε πλήρη υπερπληθωρισμό και κατάρρευση του νομίσματος για να πληρώσουν προσωρινά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τους;
Νομίζω ότι ναι, είναι πρόθυμοι να πάνε τόσο μακριά. Στο κάτω-κάτω, η ενέργεια με τη μορφή ηλεκτρισμού και καυσίμου είναι κρίσιμα αναντικατάστατα βασικά στοιχεία για κάθε ανεπτυγμένη οικονομία. Το καύσιμο δεν είναι προαιρετικό – σκεφτείτε τη Φινλανδία, χώρα μέλος της ΕΕ, όπου οι χειμερινές θερμοκρασίες είναι κατά μέσο όρο -30° έως -50° F.
Όλη η συζήτηση για τα κυβερνητικά κίνητρα και τα αποτελέσματα θα είναι χωρίς νόημα, ωστόσο, εάν δεν ληφθεί υπόψη το ζήτημα της προσφοράς. Η ΕΕ μπορεί να τυπώσει όσα χρήματα θέλει, αλλά αυτό δεν τους βοηθά εάν δεν μπορούν να αποκτήσουν αρκετούς ενεργειακούς πόρους για να παρέχουν τη θέρμανση και την ενέργεια που χρειάζεται το κοινό. Υπάρχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ πιθανότητα να μπορέσουν να καλύψουν το κενό που αφήνουν πίσω τους το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, επομένως ένα ορισμένο ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα υποφέρει έτσι κι αλλιώς.
Ακολουθούν οι εξελίξεις που θα δει η Ευρώπη στο εγγύς μέλλον:
- Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος
- Περαιτέρω αυξήσεις τιμών στην ενέργεια
- Περισσότερα λουκέτα στις επιχειρήσεις λόγω υπερβολικών λειτουργικών εξόδων
- Περαιτέρω πληθωρισμός τιμών σε γενικά αγαθά συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων
- Περισσότεροι κρατικοί έλεγχοι τιμών
- Κυβερνήσεις προωθούν την ιδέα του παγκόσμιου βασικού εισοδήματος (“Universal Basic Income”
- Δελτίο στα τρόφιμα, τα καύσιμα και άλλες αναγκαιότητες
- Σοβαρή οικονομική παρακμή και αστρονομικές απώλειες θέσεων εργασίας
- Μεγάλος αριθμός ανθρώπων που πεθαίνουν από το κρύο το χειμώνα
- Κοινωνική αναταραχή συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων, εξεγέρσεων και βίαιων αποκρούσεων στρατού και αστυνομίας.
Θα μπορούσα να συνεχίσω με αυτήν τη λίστα, αλλά νομίζω ότι καταλαβαίνετε. Δεν θα είναι όμορφο.
Για εμάς στις ΗΠΑ αυτό φαίνεται σαν ένα σενάριο μακριά από το οπτικό πεδίο και το μυαλό. Αλλά αυτό δεν θα συμβαίνει για πολύ.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ:https://www.seferou-maria.gr
Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου