Οι οικονομικές κυρώσεις χτυπάνε την Ευρώπη
Ουδείς Ευρωπαίος ηγέτης τολμά να ρωτήσει τους Ευρωπαίους πολίτες αν είναι διατεθειμένοι και σίγουροι ότι θέλουν να υποστούν επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου τους για χάρη του Μπάιντεν, του Πούτιν και της Ουκρανίας
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακολουθώντας πιστά τις απειλές των ΗΠΑ για συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, δηλώνουν μπροστά στις κάμερες έτοιμοι να επιβάλουν και αυτοί σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.
Πίσω από τις κάμερες όμως η ανησυχία πρυτανεύει, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία θα πλήξουν κύρια και βαρύτατα την οικονομία και τη βιομηχανία της ίδιας της Ευρώπης, ενώ ουδείς Ευρωπαίος ηγέτης τολμά να ρωτήσει τους Ευρωπαίους πολίτες αν είναι διατεθειμένοι και σίγουροι ότι θέλουν να υποστούν επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου τους για χάρη του Μπάιντεν, του Πούτιν και της Ουκρανίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι μέτριοι ηγέτες της δηλώνουν έτοιμοι να βγάλουν τη Ρωσία από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και να αποκόψουν τις ρωσικές εταιρίες από συναλλαγές σε δολάρια, μπλοκάροντας περιουσιακά στοιχεία και ρωσικές τράπεζες, κυρίως στις ΗΠΑ. Δι’ αυτού του τρόπου όμως οι ΗΠΑ θα… φεσώσουν αμέσως τις ευρωπαϊκές χώρες με σχεδόν 90 δισ. δολάρια ετησίως, καθώς η Μόσχα πληρώνει τα χρέη της από τις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων από τις ρωσικές τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ. Με το μπλοκάρισμα των ρωσικών τραπεζών στις ΗΠΑ παύουν και οι συναλλαγές, δηλαδή ο Μπάιντεν διαγράφει… για λογαριασμό του Πούτιν τα χρέη της Ρωσίας προς την Ευρώπη.
Πάντως είναι ευρέως γνωστό ότι ο Πούτιν έχει ήδη κρατήσει στο σεντούκι του 630 δισ. σε πολλά νομίσματα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πρώτες δυσκολίες από τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του. Τα μεγέθη δεν είναι ευκαταφρόνητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ρωσία είναι ο 5ος οικονομικός εταίρος της Ε.Ε., όπως ακριβώς είναι και η Ευρώπη για τη Ρωσία, με τη Γερμανία να κατέχει το μερίδιο του λέοντος στις οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία.
Βέβαια, δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Ευρωπαίους. Το χαρτί της ενέργειας, όμως, είναι. Για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία το 42% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, χωρίς να υπολογίζονται οι μικρότερες εξαγωγές ποσοτήτων ρωσικού υγροποιημένου αερίου LNG στην Ευρώπη και οι τεράστιες ποσότητες αργού πετρελαίου και άνθρακα που εισάγονται από τη Ρωσία.
Το οξύμωρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι δηλώνουν σκληροί και πρόθυμοι σε οικονομικές κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα, αλλά ουδείς τολμά για την ώρα να δηλώσει ευθέως ότι οι ευρωπαϊκές οικονομικές κυρώσεις θα συμπεριλάβουν και τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το αίνιγμα είναι σοβαρό.
Αν η Ευρώπη σταματήσει τις πληρωμές για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, τότε πολύ απλά και η Μόσχα θα σταματήσει ή θα μειώσει δραματικά τις ροές αερίου της στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η προειδοποίηση της Μόσχας ότι αν σταματήσουν και στη συνέχεια επαναληφθούν οι ροές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, τότε οι ποσότητες θα προπληρώνονται ακόμα και 2.000 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα αερίου.
Ουδείς στην Ευρώπη, ακόμα και οι μεγαλύτεροι πολέμιοι της Μόσχας, τολμούν να υποστηρίξουν ότι η ενεργοβόρα γηραιά ήπειρος θα μπορέσει έως τον επόμενο χειμώνα να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο από άλλες πηγές. Το πρώτο πρόβλημα είναι οι ποσότητες. Ούτε το αμερικανικό LNG, ούτε το νορβηγικό αέριο (η Νορβηγία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός αερίου μετά τη Ρωσία στην Ευρώπη), ούτε το αλγερίνικο, ούτε το LNG από το Κατάρ μπορούν σε διάστημα μερικών μηνών να αναπληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο. Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι τιμές στις οποίες θα συμφωνηθεί η πώλησή του στην Ευρώπη. Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις υγροποίησης του LNG, αλλά ούτε και οι διαδρομές και διακλαδώσεις των υπαρχόντων αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορούν να αντέξουν εύκολα φυσικό αέριο από πολλαπλές πηγές και κατευθύνσεις.
Πέραν του οικονομικού και ενεργειακού προβλήματος που θα αντιμετωπίσει από τις δικές της κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η Ευρώπη, ως μεγάλη πολιτική δύναμη της Δύσης, θα βρεθεί αντιμέτωπη και με ένα μεγάλο ηθικο-πολιτικό πρόβλημα. Ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαγκωνίζονται ποιος θα καταδικάσει τον Πούτιν για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου (πράγματι, η Μόσχα παραβιάζει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο). Όμως οι διπρόσωποι Ευρωπαίοι κάνουν πως ξεχνούν μονίμως τη μεγάλη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο – πληγή που αφήνουν ανοιχτή. Και έχουν σβήσει εντελώς από τον εγκέφαλό τους την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου όταν, τη δεκαετία του 1990, για χάρη της Γερμανίας, διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, σπέρνοντας θάνατο και δυστυχία πέραν των δύο δεκαετιών στα Βαλκάνια…
Και μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής: Ακριβείς διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βολιδοσκοπήσει την πρώην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ώστε να δεχτεί να μεσολαβήσει προς τον Πούτιν για την ειρήνευση στην Ουκρανία.
primenews.press