Oι αγωγοί της ΕΕ θα κλείνουν ένας μετα τον αλλο εαν δεν πληρωθούν σε ρούβλι
Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο σε 48 ώρες
Οριστική και αμετάκλητη είναι η απόφαση της Μόσχας να διακοπεί η τροφοδοσία των ευρωπαϊκών χωρών σε 48 ώρες αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πληρώσουν σε ρούβλια.
Ο Β.Πούτιν και το ρωσικό οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει την δημιουργία μια “χρυσής Ζώνης ρουβλίου” η οποία θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από την κατάληξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα, συνεπώς το ρούβλι θα είναι το πρώτο νόμισμα στον κόσμο που θα συνδεθεί άμεσα με την αγορά ενέργειας και συγκεκριμένα με την ενέργεια των υδρογονανθράκων, δηλαδή με κάτι χειροπιαστό.
Ουσιαστικά η Μόσχα αναγκάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αγοράσουν ρωσικό χρέος σε ρούβλια.
Ρωσικά ΜΜΕ: Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο σε 48 ώρες
Μετά από σκέψη, οι χώρες των λεγόμενων «G-7» αρνήθηκαν να πληρώσουν ρούβλια για το ρωσικό αέριο, «απορρίπτοντας το ρωσικό αίτημα». Υπενθυμίζεται ότι η G7 περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία.
Ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni, Claudio Descalzi, σχολίασε:
“Δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό γιατί δεν έχουμε ρούβλια. Και αυτό δεν προβλέπεται από τη σύμβαση που καθορίζει πληρωμές σε ευρώ. Δεν μπορείτε να το αλλάξετε μονομερώς. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για μια τέτοια αλλαγή.
Γιατί είναι αστείο; Εάν δεν υπάρχουν ρούβλια, αλλά τα χρειάζεστε για να πληρώσετε για ρωσικά προϊόντα, τότε πρέπει να πάτε και να αγοράσετε ρούβλια από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Όσο για το γεγονός ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αλλάξει κάτι εκεί μονομερώς, θα ήθελα να απαντήσω: και μονομερώς, οι Ευρωπαίοι και, ειδικότερα, οι Ιταλοί “εταίροι” έχουν το δικαίωμα να “παγώσουν” τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να συλλάβουν τα περιουσιακά στοιχεία πολλών αθώων Ρώσων που κατάφεραν να πιστέψουν σε φιλελεύθερα παραμύθια για το «ιερό δικαίωμα της ιδιοκτησίας» στη Δύση; Δεν χρειάζονται λόγια.
Το κράτος έχει το μερίδιο ελέγχου στη Gazprom και έχει το δικαίωμα να καθορίζει τη δική του εξωτερική πολιτική και τις περαιτέρω σχέσεις του με τους λεγόμενους «εταίρους».
Τι θα συμβεί την 1η Απριλίου, όταν οι χώρες της G7 δεν θα κάνουν πληρωμές σε ρούβλια; Ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ έχει ήδη μιλήσει για αυτό:
Το γεγονός ότι δεν θα προμηθεύουμε αέριο δωρεάν είναι ξεκάθαρο. Αυτό μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη βεβαιότητα.
Η φόρμουλα που προσφέρεται στους ξένους αγοραστές είναι απλή: χωρίς πληρωμή στο ρωσικό εθνικό νόμισμα, δεν θα υπάρχει ρωσικό αέριο. Ήθελαν να μας δημιουργήσουν προβλήματα με τον περιορισμό της πρόσβασης στο δολάριο και το ευρώ; Πάρτε προβλήματα με τον υπολογισμό του ρωσικού φυσικού αερίου που χρειάζονται σε ρούβλια.
Πρώτα θα κλείσει το ουκρανικό GTS
Προφανώς θα πρέπει να σταματήσει η προμήθεια «μπλε καυσίμων» στην Ευρώπη. Για αρχή, μπορείτε να κλείσετε τη βαλβίδα στο ουκρανικό σύστημα GTS, το οποίο, παρεμπιπτόντως, θα επιταχύνει μόνο την πτώση του εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου.
Στη συνέχεια μπορούμε να μπλοκάρουμε τον Turkish Stream,αν δεν συμφωνήσει η Άγκυρα, λέγοντας ταυτόχρονα ένα γεια στον Σουλτάνο.
Ας σώσουμε τους Γερμανούς για το τέλος, δίνοντάς τους χρόνο να σκεφτούν αν αξίζει να πάρουν πίσω τα λόγια για το αίσθημα της «ιστορικής ενοχής» απέναντι στη Ρωσία.
Ο θάνατος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας – Κοινωνική κατάρρευση
Η πολιτική απόφαση για την απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ έχει ληφθεί, επομένως η Gazprom έχει μόνο 5-7 χρόνια για να κερδίσει κάτι από την ευρωπαϊκή αγορά. Αλλά εδώ και τώρα η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο.
Σήμερα τα 1.000 κυβικά κοστίζουν πάνω από 1.500 δολάρια. Εάν το 35-40%, που εξάγει η Ρωσία αντικατασταθεί, τότε η τιμή για χίλια κυβικά μέτρα θα εκτιναχθεί… Βάλτε οποιοδήποτε αριθμό: 3000, 4000, 5000 και περισσότερες χιλιάδες δολάρια.
Για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αυτό σημαίνει θάνατο, και για την κοινωνικοοικονομική σφαίρα – κατάρρευση. Λοιπόν, οι άνθρωποι εκεί δεν είναι προετοιμασμένοι. Και θα το πάθουν νωρίτερα αν διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου για μισό χρόνο.
Τι θα συμβεί μετά? Είναι δύσκολο να πει κανείς. Μένοντας χωρίς ρωσικό αέριο, η ΕΕ θα παλεύει για το υπόλοιπο της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει είτε να πολεμήσει με τη Ρωσία σύμφωνα με τις γραμμές του ΝΑΤΟϊκού μπλοκ είτε να υποχωρήσει. Ο χειμώνας είναι πάντα κοντά και η περίοδος θέρμανσης 2022-2023 δεν μπορεί να περάσει χωρίς φυσικό αέριο.
Είναι σαφές ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ρωσία θα πρέπει να οικοδομήσει το σχέδιο ολοκλήρωσής της στον μετασοβιετικό χώρο και να ξεκινήσει ενεργό επέκταση εκτός.
Κρεμλίνο: “Δεν θα υπάρξει δωρεάν φυσικό αέριο”
Για τη ρωσική απαίτηση να πληρώνονται οι προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια από τους Δυτικούς, μίλησε ο Ντμίτρι Πεσκόφ την Τρίτη, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε πως «οι πληρωμές μπορούν να γίνουν μόνο σε ρούβλια… Οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και την διαφορετική κατάσταση που έχει προκύψει, λόγω του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας».
Ταυτόχρονα, ο Πεσκόφ τόνισε για άλλη μια φορά ότι «δεν υπάρχει δωρεάν αέριο» και σημείωσε ότι με τη μετάβαση στην πληρωμή σε ρούβλια, στην πραγματικότητα, η κατάσταση δεν αλλάζει.
«Η Ρωσία ήταν πάντα, παραμένει και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος πάροχος υδρογονανθράκων» επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Τη Δευτέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ρωσίας, την Κεντρική Τράπεζα και την Gazprom να λάβουν τα σχετικά μέτρα έως τις 31 Μαρτίου, ώστε να αλλάξει το νόμισμα πληρωμής για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου, την Gazprom, και την κεντρική τράπεζα της χώρας να προετοιμαστούν να αρχίσουν να λαμβάνουν ρούβλια για πληρωμές φυσικού αερίου από «μη φιλικές» χώρες, λέγοντας ότι θα πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους έως τις 31 Μαρτίου.
Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, με τις εξαγωγές αγωγών προς την Ευρώπη να πληρώνονται συνήθως σε ευρώ.
warnews247.gr