Ο Βιομετρικός Εφιάλτης της Ρωσίας..Ένα βήμα πιο κοντά στην ψηφιακή υποτέλεια
Ένα εσπευσμένο νομοσχέδιο για την "ασφάλεια" ανοίγει το δρόμο για ένα ιδιωτικοποιημένο ψηφιακό δίκτυο ελέγχου
Μετάφραση: Απολλόδωρος | Edward Slavsquat | Διάβαστε το εδώ
Την Τετάρτη η Κρατική Δούμα ενέκρινε νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη συλλογή και την αποθήκευση βιομετρικών δεδομένων στη Ρωσία.
Για να αποφευχθεί η κατάχρηση ή ο κακός χειρισμός βιομετρικών δεδομένων από ιδιωτικές επιχειρήσεις, η νομοθεσία απαιτεί όλες οι σαρώσεις προσώπου και τα δείγματα φωνής να αποθηκεύονται σε ένα κεντρικό Ενιαίο Βιομετρικό Σύστημα (UBS).
Ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε από την Κρατική Δούμα υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο “προστατεύει” τα βιομετρικά δεδομένα των Ρώσων και εγγυάται ότι η συλλογή των δεδομένων αυτών είναι απολύτως εθελοντική.
Ακούγεται πολύ καλό. Τι να μην αρέσει; Λοιπόν, για αρχή…
1. Το ενιαίο βιομετρικό σύστημα της Ρωσίας θα ελέγχεται και θα λειτουργεί από μια εμπορική εταιρεία
Το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι θα σταματήσει την αδίστακτη κερδοσκοπία και την κατάχρηση από εταιρείες και επιχειρήσεις. Η έξυπνη λύση; Να δοθούν τα βιομετρικά δεδομένα της χώρας σε μια εμπορική επιχείρηση:
Ο θεματοφύλακας των βιομετρικών δεδομένων της Ρωσίας, το Κέντρο Βιομετρικών Τεχνολογιών JSC (ανώνυμη εταιρεία), έχει τους εξής ενδιαφερόμενους: Rostelecom (49%), η ρωσική κυβέρνηση μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας (25%) και η Τράπεζα της Ρωσίας (25%).
Η Τράπεζα της Ρωσίας -όπως όλες οι φιλικές κεντρικές τράπεζες- δεν είναι κυβερνητικός οργανισμός. Η Rostelecom, η οποία είχε αρχικά οριστεί ως ο μοναδικός φορέας εκμετάλλευσης της UBS, είναι εν μέρει κρατική, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.
Έτσι, ουσιαστικά, η κυβέρνηση παραδίδει τα βιομετρικά δεδομένα της Ρωσίας σε μια εμπορική επιχείρηση που δεν ελέγχει.
“Είναι αξιοσημείωτο ότι το κράτος δεν θα έχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε αυτή την JSC”, ανέφερε το Katyusha.org.
Αντιδρώντας στην υιοθέτηση του νομοσχεδίου, ένας εξέχων Ρώσος σχολιαστής σημείωσε:
Ο νόμος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αναδυόμενου συστήματος ψηφιακής διακυβέρνησης (“Κράτος ως πλατφόρμα”) που ακολουθεί το πρότυπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ψηφιακού προφίλ του πολίτη και ψηφιακού χρήματος υπό τον έλεγχο ιδιωτικών δομών.
Αλλά περισσότερα σχετικά με αυτό αργότερα.
2. Το νομοσχέδιο πέρασε εσπευσμένα από τη Δούμα. Γιατί;
Κατά σύμπτωση, το τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου ήταν κρυφό από τους νομοθέτες μέχρι την τελευταία στιγμή – κατά παράβαση των κανόνων της ίδιας της Δούμας:
[Οι νομοθέτες] βιάζονταν τόσο πολύ που έφτυναν ακόμη και τους κανονισμούς της Κρατικής Δούμας. Όπως έγραψε η Nina Ostanina [πρόεδρος της Επιτροπής Οικογένειας, Γυναικών και Παιδιών της Κρατικής Δούμας] στο κανάλι της στο Telegram, οι βουλευτές θα έπρεπε να λάβουν το κείμενο του νομοσχεδίου τρεις ημέρες πριν από την ψηφοφορία, προκειμένου να είναι σε θέση να το μελετήσουν, και το νομοσχέδιο αυτό τοποθετήθηκε στη βάση δεδομένων της Κρατικής Δούμας μόλις σήμερα το βράδυ.
Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο πέρασε την πρώτη του ανάγνωση πριν καν διατεθεί προς ανάγνωση – πράγμα που σημαίνει ότι οι νομοθέτες δεν είχαν σχεδόν καθόλου χρόνο να εξετάσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου πριν από τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία.
Το Nakanune ανέφερε:
Το έγγραφο εγκρίθηκε χωρίς συζήτηση των τροπολογιών, οι οποίες εμφανίστηκαν λίγο πριν από τη δεύτερη ανάγνωση. Στην πραγματικότητα, πολλοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ ενός νόμου που δεν είχαν διαβάσει.
Ο βουλευτής της Δούμας Nikolay Kolomeitsev (Κομμουνιστικό Κόμμα) χαρακτήρισε την εσπευσμένη έγκριση του νομοσχεδίου ως “κατάφωρη παραβίαση όλων των δυνατών κανόνων”:
Δεν νομίζω ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Pyotr Tolstoy είχε χρόνο να το διαβάσει όλο ο ίδιος. Ξεκινήσαμε τον δρόμο που η Δούμα δεν έπρεπε ποτέ να ακολουθήσει.
Αψηφώντας το μονοκομματικό κόμμα “Ενωμένη Ρωσία”, οι βουλευτές του κόμματος “Μια Δίκαιη Ρωσία για την Αλήθεια” καταψήφισαν το νομοσχέδιο, καταδικάζοντας τη νομοθεσία ως “σαμποτάζ”:
Αν αυτό το νομοσχέδιο είναι ακίνδυνο και δεν περιέχει τίποτα κακόβουλο, γιατί να παραβιάσει τους νομοθετικούς κανόνες και να το περάσει εσπευσμένα από τη Δούμα;
3. Η συλλογή βιομετρικών δεδομένων θα είναι όντως “εθελοντική”;
Τις τελευταίες εβδομάδες, ακτιβιστές ασκούν πιέσεις κατά της έγκρισης του νομοσχεδίου. Η δημόσια κατακραυγή οδήγησε σε παραχωρήσεις: Μετά από παρέμβαση του Πατριάρχη Κύριλλου, προστέθηκαν τροπολογίες που (υποτίθεται ότι) διασφαλίζουν τον “εθελοντικό” χαρακτήρα της συλλογής βιομετρικών δεδομένων.
Είναι αυτές οι αλλαγές επαρκείς;
Η Κρατική Δούμα ισχυρίζεται ότι αυτός ο νέος νόμος “ορίζει ότι η συλλογή βιομετρικών δεδομένων είναι μια απολύτως εθελοντική διαδικασία και ότι η συλλογή βιομετρικών στοιχείων ανηλίκων θα πραγματοποιείται μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων”.
Όμως, η μη αποδοχή απαιτεί κάτι περισσότερο από ένα απλό “όχι ευχαριστώ”. Όπως αναφέρεται λεπτομερώς στο δελτίο Τύπου της ίδιας της Κρατικής Δούμας, οι Ρώσοι θα πρέπει να υποβάλουν γραπτή αίτηση εάν δεν θέλουν να παραδώσουν τα βιομετρικά τους δεδομένα.
Όπως και με το καθεστώς καταναγκαστικού εμβολιασμού της Ρωσίας, το τι συνιστά “εθελοντική συγκατάθεση” είναι ανοιχτό σε ερμηνείες. Οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται σαφώς τον κίνδυνο.
Μέσω του Nakanune:
Τυπικά, ο νόμος θεσπίζει την απαγόρευση της αναγκαστικής συλλογής βιομετρικών στοιχείων και το δικαίωμα του πολίτη να αρνηθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες, το δικαίωμα αυτό συμπληρώνεται από ένα άλλο δικαίωμα – το δικαίωμα του κράτους να μην παρέχει καμία υπηρεσία σε ένα άτομο χωρίς την υποβολή βιομετρικών στοιχείων. Η τεχνολογία αυτή έχει ήδη δοκιμαστεί στην περίπτωση του τυπικά “εθελοντικού” εμβολιασμού COVID, χωρίς τον οποίο οι άνθρωποι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την εργασία τους χωρίς αμοιβή.
Περισσότερες από 85.000 επιστολές κατά του νομοσχεδίου εστάλησαν στην Κρατική Δούμα. Η Yana Lantratova, πρώτη αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι μόνο η ίδια έλαβε περισσότερες από 800 προσφυγές και συμμερίζεται τις ανησυχίες του κόσμου για τη διαρροή βιομετρικών δεδομένων.
“Το κοινό δεν ενημερώθηκε για ποιο σκοπό [η κυβέρνηση] θέλει να συστηματοποιήσει τα δεδομένα του και γιατί οι εμπορικοί οργανισμοί θα έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων”, δήλωσε η ίδια.
Ο βουλευτής Mikhail Delyagin δήλωσε ότι και ο ίδιος “ψήφισε κατά του ηλεκτρονικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, αν και ριζικά βελτιωμένο και με την υποστήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του HRC [Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας]”.
Το οποίο μας φέρνει στο τελευταίο μας σημείο: Δεν είναι λίγο περίεργο ότι οι Ρώσοι νομοθέτες προωθούν ένα εξαιρετικά αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για τα βιομετρικά στοιχεία, ακριβώς ένα χρόνο αφότου προσπάθησαν να επιβάλουν έναν εξαιρετικά αντιδημοφιλή εθνικό νόμο για τους κωδικούς QR;
4. Βιομετρικά-όπως οι κώδικες QR, αλλά καλύτερα;
Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει – θυμίζει το νομοθετικό τέχνασμα που συνέβη πριν από δώδεκα μήνες. Οι ομοιότητες επισημάνθηκαν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης:
Το νομοσχέδιο για τα βιομετρικά δεδομένα … έχει αποκτήσει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Όπως και πριν από ένα χρόνο, έτσι και τώρα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πρόκειται να εξεταστεί ένα νομοσχέδιο που απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των εμπειρογνωμόνων. Πριν από ένα χρόνο ήταν οι κωδικοί QR, τώρα είναι τα βιομετρικά δεδομένα, τα οποία για κάποιο λόγο πρέπει επειγόντως να ρυθμιστούν.
Όπως ακριβώς και με το νόμο για τους κωδικούς QR, οι Ρώσοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Alexander Khinshtein, πρόεδρος της επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την πολιτική πληροφοριών, κατέβηκε στη λήθη αφού καυχήθηκε για το νομοσχέδιο για τα βιομετρικά στο κανάλι του στο Telegram:
Μπορείτε να διαβάσετε μερικά πολύ ενδιαφέροντα σχόλια σχετικά με το νομοσχέδιο στο Yaplakal, ένα δημοφιλές ρωσικό φόρουμ στο διαδίκτυο.
Το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να περάσει από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και να πάρει την υπογραφή του Πούτιν πριν γίνει νόμος – οπότε ποιος ξέρει, ίσως να καταρρεύσει και να καεί όπως ο νόμος για την εθνική κτηνοτροφική ετικέτα;
Μείνετε συντονισμένοι.
Εγγραφείτε στο Edward Slavsquat για μια δωρεάν βιομετρική άδεια ύπαρξης
–—Δικτυογραφία :
Russia’s biometric nightmare – Edward Slavsquat
Alexander Khinshtein ΜΟΝΟ ΡΩΣΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!!!!
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ…Ε Β Ρ Α Ι Κ Ο