Ο Νετανιάχου ζήτησε κατάλογο στόχων του Ιράν – Θέμα χρόνου η επίθεση

Ολα δείχνουν ότι το επικείμενο χτύπημα-απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν είναι θέμα χρόνου, από τη στιγμή μάλιστα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε συγκεκριμένο κατάλογο στόχων από τους στρατιωτικούς του.

Τετραγωνίζεται ο κύκλος; Ρητορικό το ερώτημα βεβαίως αλλά αυτό ακριβώς επιχειρεί (ή θα επιχειρήσει το Ισραήλ) με το επικείμενο χτύπημα-απάντηση στην επίθεση του Ιράν το προηγούμενο Σάββατο.

Ποιο είναι το δεδομένο; Το Ισραήλ θα απαντήσει αν και γνωρίζει ότι ήταν το ίδιο που προκάλεσε την ιρανική επίθεση. Η δική του επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό (δηλαδή επί της ουσίας επί ιρανικού εδάφους) ανάγκασε τον Ιράν να επιτεθεί για πρώτη φορά το ίδιο (και όχι δια αντιπροσώπων) στο Ισραήλ.

Μετά το πολεμικό συμβούλιο της Δευτέρας, το Ισραήλ πήρε την αναμενόμενη απόφαση. Χτύπημα λοιπόν αλλά χωρίς γενικευμένο πόλεμο και χωρίς να προκληθούν θύματα. Ο τετραγωνισμός του κύκλου που λέγαμε αφού το Ιράν έχει ήδη δηλώσει ότι οποιοδήποτε χτύπημα του Ισραήλ θα απαντηθεί. Είναι δυνατόν να πορεύονται με το μία σου και μία μου εις αεί;

Οπως και να έχει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washighton Post, εντολή στους επικεφαλής του στρατού του να του παραδώσουν άμεσα κατάλογο με πιθανούς στόχους που μπορεί το Ισραήλ να χτυπήσει επί ιρανικού εδάφους (πάντα χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο και θύματα).

Εξετάζονται, όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ (που βασίζεται σε ισραηλινές πηγές) διάφορες λύσεις. Χτύπημα σε εγκαταστάσεις σημαντικές για την οικονομία του Ιράν ή ακόμα και μία καλά σχεδιασμένη κυβερνοεπίθεση που θα αποσυντονίσει τα ηλεκτρονικά συστήματα της χώρας. Οπως είναι κατανοητό, η όποια απόφαση δεν θα ανακοινωθεί, απλά θα εφαρμοστεί. Κατόπιν θα μάθουμε και οι υπόλοιποι.

Στην όποια επιχείρηση το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε αμερικανική ή οποιαδήποτε άλλη δυτική βοήθεια. Οι Αμερικανοί το ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι θα απέχουν (διότι πολύ απλά δεν έχουν κανένα συμφέρον να προκαλέσουν τώρα το Ιράν), οι ευρωπαίοι στοιχήθηκαν πίσω τους. Απαντες (Μεγάλη Βρετανία, ΕΕ κτλ) σημείωσαν και υπογράμμισαν την ανάγκη “να μην υπάρξει κλιμάκωση”.

Αυτή, προφανώς, δεν είναι μία δέσμευση που θα κρατήσει για πάντα. Θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με την εξέλιξη (ίσως με το μέγεθος της ιρανικής ανταπάντησης) αλλά πάντα έχοντας όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι πιθανή συνδρομή ίσως προκαλέσει ανάφλεξη επιπέδου τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Ρωσία και Κίνα παρακολουθούν όχι αδιάφορες τις εξελίξεις.

Οπως και να έχει, η πρώτη απάντηση στο Ιράν θα έχει περιορισμένη έκταση. Δεν θα σπαταληθούν πολλές δυνάμεις καθώς το Ισραήλ δεν ξεχνά τη Γάζα και την “εξολόθρευση της Χαμάς” που έχει μετατραπεί σε λουτρό αίματος κυρίως αμάχων που φτάνει στο όριο της γενοκτονίας. Ηδη, η ισραηλινή αεροπορία δηλώνει έτοιμη για τη δική της συνδρομή στην επιχείρηση κατά του Ιράν, άγνωστο όμως με ποιον ακριβώς ρόλο.

Επίσης το Ισραήλ έχει πάντα το βλέμμα του στραμμένο και στα σύνορά του με τον Λίβανο εκεί όπου ο Χεζμπολάχ αποτελεί μία μόνιμη απειλή. Δεν έχει, άρα, την πολυτέλεια για κατακερματισμό δυνάμεων μόνο και μόνο για να κερδίσει μία μάχη που προς το παρόν αφορά περισσότερο τις εντυπώσεις.

Μετά το χτύπημά του, το Ισραήλ θα συγκεντρωθεί σε δύο στόχους. Να συνεχίσει αυτό που κάνει στη Γάζα (για να καταφέρει και την επιστροφή των ομήρων στις οικογένειές τους κάτι που μέχρι σήμερα γίνεται με το σταγονόμετρο) και να δυναμώσει τις συμμαχίες του έτσι ώστε να συγκροτήσει μέτωπο εναντίον του Ιράν (για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση).

Αρα, αν και εφόσον, ο κόσμος επιθυμεί την ειρήνη και όχι τον πόλεμο, χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.Η ειρήνη όμως δεν φαίνεται να είναι και πολύ δημοφιλής στις μέρες μας.

www.news247.gr

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button