Ο Κωστής Χατζηδάκης δίνει σε εταιρείες το δικαίωµα ελέγχων ερευνών και συλλογής των χρεών προς την εφορία στα σπίτια σας!!

Οι «κεφαλοκυνηγοί» θα έχουν απεριόριστες εξουσίες που προβλέπονται από τον νέο Κώδικα Είσπραξης Δηµοσίων Εσόδων

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Ενα καινούργιο…φρούτο, τους φορο-ντεντέκτιβ ή αν προτιμάτε τους «κεφαλοκυνηγούς» θα δούμε να εφορμούν στα σπίτια των οφειλετών του Δημοσίου και να τα κάνουν “φύλλο και φτερό”. Ο ρόλος αυτών των ιδιωτών θα είναι ο εντοπισμός περιουσιακών στοιχείων όσων χρωστούν στο Δημόσιο και αναμένεται να τους ενεργοποιήσουν τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Το μέτρο θυμίζει Far West, με ιδιώτες ή και εταιρίες, που θα διώκουν φοροφυγάδες με το αζημίωτο φυσικά. Ειναι μέτρο που προσπάθησε να εφαρμόσει ο Κωστής Χατζηδάκης και στον ΕΦΚΑ, με ιδιώτες να αναλαμβάνουν τον υπολογισμό των συντάξεων, χωρίς επιτυχία τελικά.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι φανερό οτι επιδιώκει να εφαρμόσει την εκχώρηση όσο των δυνατόν περισσότερων υπηρεσιών του κράτους σε ιδιώτες.
Η μεγάλη αντίφαση είναι πως το κόμμα (ΝΔ) που χρωστά 436 εκ ευρώ, το κόμμα με το μεγαλύτερο χρέος παγκοσμίως, θα στέλνει κυνηγούς κεφαλών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το μοντέλο της πρόσληψης ιδιωτών
Η πρόσληψη των ιδιωτών που θα λειτουργούν ως «κεφαλοκυνηγοί», προβλέπεται από τον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), οποίος τους δίνει σχεδόν απεριόριστες εξουσίες και επιτρέπει και τις εφόδους των εν λόγω φοροεισπρακτόρων στα σπίτια των οφειλετών του δημοσίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί, προκειμένου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων και να διασφαλιστεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγόρους ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών.

Με όμοια απόφαση καθορίζονται η ειδική διαδικασία ανάθεσης, η οποία εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα στις αναθέσεις αυτές, ο τρόπος της αμοιβής του αναδόχου, που μπορεί να συνδέεται και με το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας ή της είσπραξης.

Δηλαδή η ΑΑΔΕ, έχει πλέον την ευχέρεια να προσλαμβάνει ιδιώτες στους οποίους θα αναθέτει την εύρεση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οφειλετών του δημοσίου.
Αυτό θα γίνεται για οφειλέτες, οι οποίοι έχουν μεγάλα χρέη και εμφανίζονται επισήμως, να μην διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικές καταθέσεις.

Μάλιστα, η αμοιβή τους, το πιθανότερο είναι να οριστεί ως ποσοστό επί της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που θα εντοπίσουν, ώστε να αποτελεί κίνητρο για ενδελεχή έρευνα.
Οι ιδιώτες φορο-ντετέκτιβ, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε στοιχεία του Taxisnet όπως και των τραπεζών, που σημαίνει ότι δεν θα ισχύει γι’ αυτούς, φορολογικό ή τραπεζικό απόρρητο. Με λίγα λόγια παραβιάζουν κάθε δικαίωμα του πολίτη μόνο και μόνο επειδή είναι οφειλέτης στο Δημόσιο και ως γνωστόν οι οφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια.

Παράλληλα, ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, επιτρέπει εφόδους ακόμα και μέσα στα σπίτια των οφειλετών του δημοσίου, προκειμένου να κατασχέσουν κινητά αντικείμενα του οφειλέτη!
Οι φοροεισπράκτορες, θα έχουν δυνατότητα να κάνουν φύλλο και φτερό τις κατοικίες ανοίγοντας πόρτες, ντουλάπες, διάφορα έπιπλα, βάζα, σκεύη και δοχεία, σε αναζήτηση χρημάτων ή αντικειμένων αξίας που μπορούν να κατασχεθούν έναντι της οφειλής.
Επίσης, στις περιπτώσεις αντικειμένων που είναι ασφαλισμένα, θα κατάσχεται και η αποζημίωση που οφείλεται από την ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 11 του νέου ΚΕΔΕ προβλέπει τα ακόλουθα:
Ο ενεργών την κατάσχεση έχει την εξουσία, εφόσον το απαιτεί ο σκοπός της αναγκαστικής εκτέλεσης, να εισέρχεται στην κατοικία ή και σε κάθε άλλο χώρο που βρίσκεται στην κατοχή του καθ’ ου η εκτέλεση, να ανοίγει τις πόρτες και να προβαίνει σε έρευνες, καθώς και να ανοίγει κλειστά έπιπλα, σκεύη, ή δοχεία.
Ο ενεργών την κατάσχεση μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της αρμόδιας για την τήρηση της τάξης Αρχής, η οποία υποχρεούται να την παρέχει.

Πάντως, οι έφοδοι στα σπίτια και οι κατασχέσεις κινητών στα χέρια των οφειλετών δεν μπορούν να γίνονται νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες, εκτός και αν υπάρχουν πληροφορίες, ότι ο οφειλέτης ετοιμάζεται «να το σκάσει» στο εξωτερικό.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button