ΝΑΤΟϊκή ήττα με υπογραφή Δένδια – H Τουρκία διχοτόμησε το Αιγαίο – ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ νομιμοποίησαν τις αξιώσεις της Άγκυρας

Η Νατοϊκή άσκηση «STEADFAST DART» αποδεικνύεται μια ακόμα διπλωματική πανωλεθρία για την Ελλάδα, την οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών επιχειρούν να βαφτίσουν «επιτυχία». Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτει η Κύρα Αδάμ στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,  η Τουρκία πέτυχε όσα επιδίωκε:

τη μη κατάθεση σχεδίων πτήσης, τον έλεγχο της έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Όσο ο Νίκος Δένδιας ασχολείται με επικοινωνιακές φιέστες και διπλωματικές «αβρότητες», η Τουρκία επιβάλλει τις θέσεις της μέσα από νατοϊκές διαδικασίες, με την ελληνική πλευρά να τις υπογράφει αμαχητί.

Τα έγγραφα που φέρνει στο φως η Κύρα Αδάμ αποδεικνύουν ότι το ΥΠΕΘΑ, το ΥΠΕΞ και η ΥΠΑ έχουν μετατραπεί σε θεατές των εξελίξεων, ανίκανοι να προασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα.

Αντί να διασφαλίσουν την ελληνική κυριαρχία, αφήνουν την Άγκυρα να διαμορφώνει τον επιχειρησιακό χάρτη του Αιγαίου.

ΝΑΤΟϊκή ήττα με υπογραφή Δένδια – H Τουρκία πέτυχε διχοτόμηση στο Αιγαίο

Τι γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ:

Tο ΥΕΘΑ με συνεχείς δηλώσεις και ενημερώσεις ανέφερε ότι κατά τη νατοϊκή άσκηση «STEADFAST DART» νίκησε η Ελλάδα, διότι «δεν πέρασαν οι θέσεις της Τουρκίας, που απαιτούσε τα αεροσκάφη να μην καταθέτουν σχέδια πτήσης και η περιοχή έρευνας -διάσωσης ανατολικά του 25ου μεσημβρινού να τεθεί υπό την ευθύ νη και αρμοδιότητα της Τουρκίας,με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποχωρήσει από την άσκηση».

Φαίνεται ότι στο ΥΕΘΑ, στην ΥΠΑ και στο ΥΠΕΞ δεν διαβάζουν αυτά που υπογράφουν, ούττε τα θεσμικά κείμενα, με αποτέλεσμα να καθίστανται επικίνδυνοι στη διαχείριση ευαίσθητων εθνικών θεμάτων.

Και τούτο διότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρατίθενται, αποδεικνύεται ότι η Τουρκία πέτυχε τη μη κατάθεση σχεδίων πτήσης, τον έλεγχο της έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.

Κατά τις διασκέψεις των χωρών που θα συμμετείχαν στην άσκηση, η Τουρκία υπέγραψε το τελικό σχέδιο της άσκησης, διότι περιείχε όλες τις βλέψεις της σε βάρος της Ελλάδας.

Η τελική μη συμμετοχή της Τουρκίας στην άσκηση, που εμφανίστηκε μετά την υπογραφή του τελικού σχεδίου της -το οποίο εξυπηρετεί τις βλέψεις της Αγκυρας-, έγινε για να μην υποχρεωθεί η Τουρκία να απαντήσει στη μονομερή απαίτηση της Ελλάδας προς αυτήν να υποβάλει μόνο αυτή υποχρεωτικώς σχέδιο πτήσης και όχι οι άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, η περιοχή της νατοϊκής άσκησης είναι 49 ν.μ.δυτικά του 25ου Μεσημβρινού,και συγκεκριμένα στη Σκύρο.

Αυτό είναι γεγονός και έγινε ύστερα από απαίτηση της Τουρκίας για πλείστους λόγους. Ο πρώτος αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων.

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει νησί στις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων που να βρίσκεται δυτικά του 25ου μεσημβρινού.

Το υπουργείο Αμυνας δέχθηκε αυτήτη νατοϊκή σχεδίαση στην περιοχή της Σκύρου σε βάρος της χώρας, ενώ θα μπορού σε η Ελλάδα, ως φιλοξενούσα χώρα, να απαιτήσει η άσκηση να γίνει σε όλο το Αιγαίο και να καλύπτει Λήμνο, Σαμοθράκη, Ικαρία, Λέσβο για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα.

Ωστόσο, το υπουργείο Αμυνας δέχθηκε η άσκηση να γίνει στο «παραπέτασμα», δηλαδή μόνο δυτικά του 25ου Μεσημβρινού και στην περιοχή της Σκύρου.

Στην πράξη, για την εφαρμογή της άσκησης, το ΝΑΤΟ δέχθηκε τις θέσεις της Τουρκίας όπως αυτές ισχύουν, και με διαταγή του ICAO για έρευνα και διάσωση στο σύνολο του FIR Αθηνών, και περιορίστηκε δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, όπως στοχεύει και τη στριμώχνει η Τουρκία.

Στην άσκηση αυτή, τα αεροσκάφη δεν υποχρεούνται να καταθέτουν σχέδια πτήσης, μολονότι θα πετάνε και στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, πέραν του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Η NOTAM Α0443/2025

Ολα αυτά τα επιβεβαιώνει εγγράφως η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το ΥΕΘΑ, το ΥΠΕΞ και η ΥΠΑ, δεδομένου ότι η ΥΠΑ, ύστερα από συντονισμό με ΥΕΘΑ και ΥΠΕΞ, εξέδωσε την αγγελία A0443 στις 10 Φεβρουαρίου 2025, στην οποία δεν απαιτεί σχέδια πτήσης, αλλά αναγράφει ότι οι συμμετέχουσες δυνάμεις στην άσκηση, αν θέλουν -αν έχουν την… καλοσύνη- να καταθέτουν σχέδια πτήσης ( «Exercise aircraft WILL submit flight plans» και όχι «Exercise aircraft SHALL OrMUST submit a flightplan») .

Στην αγγελία που εξέδωσε η Αθήνα αναγράφεται ότι η άσκηση θα γίνει μέχρι το ύψος των 15.000 ποδών εντός του FIR Αθηνών και ότι τα αεροσκάφη της άσκησης θα πετάνε σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO, όπως αυτοί έχουν καταχωριστεί στο εγχειρίδιο αεροπορικών πληροφοριών «AIP GREECE».

Είναι γνωστό ότι στο «ΑΙΡ GREECE», και συγκεκριμένα για το FIR Αθηνών, που είναι μέχρι το ύψος των 24.000 ποδών, δεν αναγράφεται απαίτηση κατάθεσης σχεδίου πτήσης, δηλαδή όποιος θέλει πετάει στο FIR Αθηνών στον διεθνή εναέριο χώρο, χωρίς κατάθεση σχεδίου πτήσης.

Εδώ παρουσιάζεται το διαχρονικά ανεπαρκές επιτελικό κράτος των αρεστών της εκάστοτε κυβέρνησης, και τούτο διότι η μη απαίτηση κατάθεσης σχεδίων πτήσης για το FIR Αθηνών είναι διαχρονική στο «AIP GREECE» και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Δηλαδή, όλα τα επιτελικά κράτη των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι επικίνδυνα για τα εθνικά συμφέροντα, δεδομένου ότι δεν καλύπτουν τις επίσημες εθνικές θέσεις για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Η απόδειξη των ανωτέρω καταγράφεται και περιλαμβάνεται στην ελληνική αγγελία Α0443/2025, η οποία, προς άρση παρανόησης, αμφιβολίας και παρερμηνείας, αποκαλύπτεται ως τεκμήριο.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα απαιτεί σχέδια πτήσης αποκλειστικώς και μονομερώς μόνο από την Τουρκία και όχι από τις άλλες χώρες, χωρίς όμως να αναφέρει σαφώς τους υπαρκτούς λόγους για την εξαίρεση αυττή, με αποτέλεσμα να υπάρχει διεθνώς σύγχυση, την οποία η Τουρκία εκμεταλλεύεται υπέρ αυτής.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button