Μήνυμα Κράτσα & Μουζακίτη για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων.

Μήνυμα εν όψει της αυριανής 156ης επετείου  της Ένωσης των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα (21 Μαΐου 1864) έδωσαν σήμερα  η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα   Τσαγκαροπούλου και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νικόλαος Μουζακίτης στο κτίριο της Ιονίου Βουλής.

Από το ιστορικό κτίριο της Ιονίου Βουλής, όπου σφυρηλατήθηκε η σταθερή βούληση των εκπροσώπων του Λαού των Ιονίων Νήσων για την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα έστειλε το μήνυμά της η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου για τα 156 χρόνια, που συμπληρώνονται την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, από την Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με τον εθνικό κορμό της Ελλάδας.

Απευθυνόμενη στους πολίτες των Ιονίων Νήσων η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου επισήμανε ότι για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Περιφερειακό Συμβούλιο η ελευθερία, η φιλοπατρία , η κοινωνική δικαιοσύνη , η εθνική αξιοπρέπεια των εκπροσώπων των λαών της Επτανήσου αποτελούν μια μεγάλη παρακαταθήκη, όπως εκφράστηκαν στο ιστορικό ψήφισμα της Ιονίου Βουλής, που οδήγησε στην Ένωση με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

 «Με μεγάλη συγκίνηση και τιμή βρίσκομαι σήμερα σε αυτόν τον χώρο,  τον ιερό για την ψυχή και την ιστορία των Επτανησίων. Εδώ σε αυτόν το χώρο, εκφράστηκαν με απαράμιλλη θέρμη και αποφασιστικότητα τα αισθήματα των εκπροσώπων  των λαών της Επτανήσου για την ελευθερία , τη φιλοπατρία , την κοινωνική δικαιοσύνη , την εθνική αξιοπρέπεια, αυτά τα ιδανικά που ενέπνευσαν τον αγώνα των Επτανησίων  κατά των ξένων  προστάτιδων δυνάμεων.

Η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων είναι νεοσύστατοι θεσμοί, αλλά έχουν  μια σπουδαία  παρακαταθήκη  της πολιτικής  ενότητας της Επτανήσου Πολιτείας και της Ιονίου Βουλής. Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη, οφείλουμε να την τιμήσουμε  και να την αναδείξουμε  και να δεσμευθούμε  για να υπηρετήσουμε ένα κοινό μέλλον με συνοχή, ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία του 1821  θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία», ανέφερε στο μήνυμά της η Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων     Νικόλαος Μουζακίτης στο μήνυμά του για την Επέτειο της 21ης Μαϊου 1864,τόνισε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, η έννοια της  Ένωσης αποκτά πιο βαθιά σημασία και νόημα, αφού μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται.

«Θα ήθελα να εκφράσω την συγκίνησή μου , που θα απευθύνω  από αυτό το χώρο, το χώρο της Ιονίου Βουλής, στον οποίο εδώ ψηφίστηκε  τον Σεπτέμβριο του 1863 η διακήρυξη για την  Ένωση των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα, χαιρετισμό προς τους συμπολίτες μας για την επέτειο της 21ης Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία επίσημα ο Άγγλος Αρμοστής Ερρίκος Στόρης παρέδωσε τα Επτάνησα στον απεσταλμένο της τότε ελληνικής κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαΐμη.

Ο λαός των Επτανήσων κάτω από την κατοχή των Βενετών, Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων διατήρησε την γλώσσα του, την θρησκεία του, την πνευματική του καλλιέργεια και την ανάπτυξη της παιδείας του, τα οποία και μεταλαμπάδευσε στην υπόλοιπη Ελλάδα μετά την Ένωσή του με αυτή.

Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα ενωμένη αντιμετώπισε όλες τις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν. Σήμερα περισσότερο από ποτέ , η έννοια της Ένωσης αποκτά πιο βαθιά σημασία και νόημα, αφού μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Η Περιφέρειά μας προσπαθεί να στηρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Επτανήσων, στεκόμενη στο πλάι όλων των Επτανησίων, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και τις αγωνίες του».

Σημειώνουμε ότι λόγω του ιού δεν θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση αλλά η Δοξολογία αύριο 21/05 και ώρα 12.00 στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας & Παξών κ. Νεκτάριος. Τέλος στις 12.45 θα τελεστεί η  Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Ένωσης της Επτανήσου με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πρωτεργατών και αγωνιστών της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Για σήμερα 20/025 στις 18.30 θα γίνει Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Γαρίτσας υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων: Πρωτεργάτη της Ένωσης Μητροπολίτη Αθανασίου και των Επιφανών Τέκνων της Κέρκυρας που συντέλεσαν στην Ένωση. Κατάθεση στεφάνου από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών &  Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, στον τάφο του Ιεράρχη. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερή Μονή Πλατυτέρας, στον τάφο του Αείμνηστου πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια  και κατάθεση στεφάνων από: κα Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, κα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Τέλος στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο ενσωμάτωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί διέλευση ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών αύριο 21/05 στις 11:00 από Οθωνούς, Κέρκυρα, Παξούς, Λευκάδα, Ιθάκη, Αργοστόλι και Ζάκυνθο.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button