Μέση Ανατολή: Η Αντίστροφη Μέτρηση Ξεκίνησε

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Πόλεμος στην Μέση Ανατολή, η δήλωση του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγσεθ, την 1 Μαΐου 2025, από επίσημο κανάλι, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες:

“Γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνει το Ιράν. Θα πληρώσετε τις συνέπειες στον τόπο και τον χρόνο που θα επιλέξουμε εμείς.”

Σε παράλληλη τοποθέτηση, ο Πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε ότι κάθε επίθεση των Χούθι από εδώ και στο εξής θα θεωρείται ιρανική επίθεση, με το Ιράν να θεωρείται άμεσα υπεύθυνο. Και προειδοποίησε “Οι συνέπειες θα είναι τρομερές “

Η Διπλωματία έκλεισε τον κύκλο της, ξεκινά ο Χρόνος του Πολέμου

Η φρασεολογία δεν είναι προειδοποίηση, ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμηνύουν δημόσια πως δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο επιθέσεις των Χούθι κατά αμερικανικών και συμμαχικών συμφερόντων, ειδικά στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν αφήνει χώρο για παρερμηνεία:

Δηλώνει πως το Ιράν κατευθύνει, εξοπλίζει και καθοδηγεί πλήρως τις επιθέσεις των Χουθι και προειδοποιεί πως οποιαδήποτε νέα επίθεση θα ενεργοποιήσει άμεση στρατιωτική απάντηση απο τις ΗΠΑ, και όχι απαραίτητα μόνο κατά των Χούθι.                                                           Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ ακυρώνουν τη διάκριση μεταξύ “proxy war” και άμεσης ιρανικής εμπλοκής. Τι σημαίνει proxy war; Πόλεμος μέσω αντιπροσώπων.

Αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ….

Το Ντόμινο Ξεκινά, Η Ουάσιγκτον μιλά πλέον με τους όρους της ισχύος, και αυτό σημαίνει ότι οι “γραμμές ανοχής” τελείωσαν. Απο την αλλη πλευρα ομως: Το Ιράν δεν έχει λόγο να κάνει πίσω, διότι βλέπει τον εαυτό του ως περιφερειακή υπερδύναμη. 

Το Ισραήλ, είναι ήδη σε εμπόλεμη κατάσταση με συμμάχους του Ιράν, την Χαμάς και Χεζμπολάχ. Άρα είναι σίγουρο ότι θα στηρίξει αλλά και θα συμμετάσχει ενεργά σε αμερικανικές επιχειρήσεις κατά ιρανικών στόχων.

Η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και η Αίγυπτος παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα,  γιατί αν η Ερυθρά Θάλασσα αποκλειστεί, η οικονομία τους θα ΔΙΑΛΥΘΕΙ.  

Πρόβλεψη: Τα δεδομένα δείχνουν προς μία ανοικτή περιφερειακή σύρραξη μέσα στο 2025, με τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Αμερικανικά χτυπήματα σε ιρανικές βάσεις και δομές επιρροής (π.χ. στην Συρία και στην Υεμένη).

 

2. Αντεπίθεση του Ιράν μέσω Χούθι, Χεζμπολάχ και άλλων με πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ και σε Αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο.

3. Γενική εμπλοκή του Ισραήλ, με αεροπορικές  επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων.

4. Διακοπή της διέλευσης από την Ερυθρά Θάλασσα, αυτό σημαίνει χτύπημα στο εμπόριο, και εκτόξευση της τιμής πετρελαίου.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΧΤΥΠΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ, ο πόλεμος, έχει ήδη ξεκινήσει, και αυτό δεν πρόκειται για τοπική ένταση, πρόκειται για ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ και όταν συμβεί, δεν θα αφορά μόνο τη Μέση Ανατολή, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ : Αν ξεκινήσει ο πόλεμος ΗΠΑ–ΙΡΑΝ, τι κάνει η Μόσχα;                       Η Ρωσία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, γιατί βλέπει σε αυτό το μέτωπο μια ευκαιρία να φθείρει τη Δύση, να αποσταθεροποιήσει τις ΗΠΑ και να ενισχύσει την επιρροή της ως αντίβαρο στον “μονοπολικό” κόσμο.

Η Ρωσία, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έχει τέσσερα ξεκάθαρα συμφέροντα:

1. Να διατηρηθεί η επιρροή της στο Ιράν, που είναι στρατηγικός σύμμαχος.

2. Να αποφύγει άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αλλά να ενισχύσει τα συμφέροντά της μέσω “πολέμου δι’ αντιπροσώπων” (όπως κάνει στην Ουκρανία). Να εξαντλήσει τις ΗΠΑ στρατιωτικά και οικονομικά μέσω ταυτόχρονων πολέμων (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, πιθανώς Ασία). 

Με το θέμα της Ουκρανίας, εκεί που μιλούν για ειρήνη, ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΟ και η Ρωσία θα τα πάρει στο κρανίο, και δεν θα σταματά με τίποτα.

ΣΤΗΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ, Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ. Η Μόσχα δεν θα ρίξει άμεσα πυραύλους, αλλά θα:

1. Ενισχύσει το Ιράν με πληροφορίες, τεχνολογία και στρατιωτικό υλικό.

2. Θα σπρώξει παραστρατιωτικούς συμμάχους της να δράσουν κατά των Αμερικανικών βάσεων.

3. Θα χρησιμοποιήσει το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να μπλοκάρει διεθνή νομιμοποίηση αμερικανικής δράσης.

4. Θα προκαλέσει κρίσεις σε άλλα μέτωπα (π.χ. εκτός από την Ουκρανία, σε Βαλκάνια και Αρμενία) για να διασπάσει την προσοχή της Δύσης.

 ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ; Σιωπηρή αλλά επικίνδυνη, δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ, αλλά θα στηρίξει το Ιράν εμμέσως, με οικονομική βοήθεια και πολιτική κάλυψη.

2. Θα κατηγορήσει τις ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση, ενισχύοντας το αφήγημά της για παγκόσμια ηγεμονία της Δύσης.

3. Θα αξιοποιήσει την αναταραχή για να δράσει πιο τολμηρά στην Ταϊβάν η στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο συνδυασμός Ρωσίας–Κίνας, έστω και χωρίς κοινό στρατό, θα δημιουργήσει πίεση σε όλα τα μέτωπα της Δύσης.

 ΤΟΥΡΚΙΑ : Ο “διπλοπρόσωπος” που θα αναγκαστεί να επιλέξει. Η Άγκυρα παίζει και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία, αγοράζει F-16 αλλά και S-400, μιλά με ΝΑΤΟ και Ιράν, φιλοξενεί Χαμάς, κάνει συμφωνίες με Κίνα.

Όμως αν ξεσπάσει πόλεμος που: περιλαμβάνει ΗΠΑ-Ιράν, εμπλέκει το Ισραήλ, περνάει μέσα από Συρία-Ιράκ, τότε η Τουρκία θα αναγκαστεί να διαλέξει στρατόπεδο. Και αν η επιλογή της είναι ξεκάθαρα φιλοδυτική, τοτε:

1. Θα χάσει τη “συγκατάβαση” της Μόσχας στην Συρία και στον Καύκασο.

2. Θα αντιμετωπίσει πιθανό κύμα αποσταθεροποίησης εντός και εκτός (π.χ. κουρδικό, ενεργειακά).

3. Θα καταγραφεί ως εχθρική δύναμη στον ρωσικό στρατηγικό σχεδιασμό.

Η Ρωσία δεν θα “συγχωρήσει” την Τουρκία αν ταχθεί ξεκάθαρα με τις ΗΠΑ σε πόλεμο που αφορά άμεσα την ευρύτερη επιρροή της. 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ, ΑΝ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΚΡΑΓΕΙ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΤΡΕΜΕΙ. Αν το Ιράν δεχθεί μαζικό χτύπημα από ΗΠΑ και Ισραήλ, και εμπλακούν Ρωσία-Κίνα έστω και πολιτικά ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ:

1. Θα έχουμε την σοβαρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

2. Το ΝΑΤΟ θα φτάσει στα όριά του.

3. Η Τουρκία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη “διπλωματία των ισορροπιών” και θα βρεθεί μετωπικά απέναντι στην Ρωσία.

4. Η Ρωσία δεν θα κάτσει απλώς να παρακολουθεί. Θα χτυπήσει έμμεσα, ψυχρά και μεθοδικά. Αυτό όμως στην αρχή, μετα θα γίνει το αδιανόητο.

GEWKWN 

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button