Τελεσίγραφο Ρωσίας σε ΝΑΤΟ: “Αιτία πολέμου η πολιορκία Καλίνινγκραντ”

Το ΝΑΤΟ θα σπρώξει σε πόλεμο την Ρωσία;

Από μια κλωστή κρέμεται η ειρήνη στην Βαλτική με την Ρωσία να απειλεί ευθέως με πόλεμο Πολωνία-Λιθουανία και ΝΑΤΟ αν κλείσουν τα σύνορα και αποκλειστεί ο θύλακας του Καλίνιγκραντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μόσχα έχει στείλει τελεσίγραφο στην Διοίκηση του ΝΑΤΟ να μην περάσει “την κόκκινη γραμμή”. Τα μηνύματα που εκπέμπει την τελευταία εβδομάδα είναι ανησυχητικά.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι οποιαδήποτε ενέργεια αποκλεισμού του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, θα ήταν «παιχνίδι με τη φωτιά».

Ρώσοι αναλυτές και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες τονίζουν πως “σε περίπτωση αποκλεισμού του θύλακα του Καλίνιγκραντ, η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή”. Το γεγονός αυτό το είχε τονίσει εξαρχής το WarNews247.

Το θέμα είναι πλέον αν το ΝΑΤΟ θέλει να σπρώξει την Ρωσία ώστε να επιτεθεί σε Πολωνία-Λιθουανία με συνέπεια να ανοίξει ένα νέο μέτωπο. Και άρα πόλεμος με το ίδιο το ΝΑΤΟ.

20 Su-27 και Su-24 σε προσομοίωση βομβαρδισμού στο “Διάδρομο Suwalki”

Η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις το Σάββατο στο Καλίνινγκραντ προσομοιώνοντας βομβαρδισμούς εναντίον πολωνικών και λιθουανικών δυνάμεων.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε “άνοιγμα” του “Διαδρόμου Suwalki” και ένωση του Καλίνιγκραντ με την Λευκορωσία.

“1.000 στρατιώτες και περισσότερες από 60 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού συμμετείχαν στην πολεμική άσκηση” ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Διοίκησης του Στόλου της Ρωσικής Βαλτικής.

Κατά την διάρκεια της άσκησης, η Ρωσία απογείωσε για πρώτη φορά μεγάλο αριθμό μαχητικών σε σχέση με τις δυνάμεις που σταθμεύουν μόνιμα στον θύλακα.

Συγκεκριμένα απογειώθηκαν 20 μαχητικά Su-27 και βομβαρδιστικά Su-24  τα οποία πραγματοποίησαν νυχτερινές επιθέσεις εναντίον εναέριων και επίγειων στόχων, σταθμών Διοίκησης και στρατιωτικού εξοπλισμού.

“Η Ρωσία θα υπερασπιστεί την περιοχή”

“Η Ουκρανία απαιτεί από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με τη Ρωσία. Εάν το κάνουν αυτό, τότε η περιοχή του Καλίνινγκραντ θα βρίσκεται σε χερσαίο αποκλεισμό. Στο Βίλνιους και τη Ρίγα μιλούν σοβαρά για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα. Ποια μέτρα θα λάβει η Μόσχα σε αυτή την περίπτωση για να άρει τον αποκλεισμό του ΝΑΤΟ από την περιοχή της;

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της διεθνούς επιτροπής του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Δύση «θα έχει το μυαλό» να μην αποκλείσει την περιοχή του Καλίνινγκραντ, αφού σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία θα υπερασπιστεί την περιοχή της.

Σύμφωνα με τον Τζαμπάροφ, οι δυτικές χώρες διερευνούν τώρα την κατάσταση. Ωστόσο, «αν υπάρξει αποκλεισμός, όπως λένε, η Σοβιετική Ένωση ξέρει πώς να ανοίγει αποκλεισμούς, έχουμε μεγάλη εμπειρία».

Ζήτημα ανθρωπιστικής επέμβασης!

«Αν θέλουν να μας φέρουν στο σημείο να αναγκαστούμε να ανοίξουμε αυτόν τον αποκλεισμό για να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων μας που ζουν εκεί, μπορούμε», ανέφερε.

«Ελπίζω πραγματικά ότι η κοινή λογική στην Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να παιχτούν παιχνίδια γύρω από το Καλίνινγκραντ. Νομίζω ότι πολλοί καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko.

Ο αποκλεισμός θα καταστήσει σαφές στη Μόσχα ότι δεν έχει τίποτα να χάσει σε σχέση με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, λέει ο Andrey Vypolzov, πολιτικός επιστήμονας του Καλίνινγκραντ. Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία, με το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου, μπορεί να απαντήσει στον χερσαίο αποκλεισμό του θύλακα της με ανθρωπιστική παρέμβαση.

«Ανθρωπιστική επέμβαση είναι η χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον ενός ξένου κράτους στο έδαφός του προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή ή γενοκτονία.

Η ανθρωπιστική επέμβαση στο έδαφος του ΝΑΤΟ σε αυτή την περίπτωση θα έχει ως στόχο να σώσει ένα εκατομμύριο Ρώσους πολίτες – κατοίκους της περιοχής του Καλίνινγκραντ” τονίζει ο Vypolzov.

Το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, υποχρεώνει όλα τα μέλη της συμμαχίας να υπερασπιστούν έναν σύμμαχο. «Όμως η Λιθουανία και η Πολωνία είναι οι πρώτες που ξεκινούν το casus belli σε αυτή την υπόθεση», επισημαίνει ο ειδικός.

Εάν αυτές οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ αποφασίσουν ακόμα να επιβάλουν αποκλεισμό στην περιοχή μας, τότε ο ρωσικός στρατός θα μπορέσει να διαπεράσει τον χερσαίο «ανθρωπιστικό διάδρομο» προς τη Λευκορωσία με τη βία” ο Βιπολζόφ.

Η περιοχή του Καλίνινγκραντ δεν έχει κοινά σύνορα με τη Λευκορωσία. Η πολωνική πόλη Suwalki και το λιθουανικό θέρετρο Druskininkai θα ακολουθήσουν τη διαδρομή αυτού του διαδρόμου.

Όπως και στο πολιορκημένο Λένινγκραντ

Αυτή η διαδρομή θα γίνει ένας πιθανός «δρόμος ζωής» για τους κατοίκους του Καλίνινγκραντ. Ένας άλλος «δρόμος ζωής» θα είναι η Βαλτική Θάλασσα.

«Υπάρχει ο ιστορικός παραλληλισμός με το πολιορκημένο Λένινγκραντ. Αλλά, νομίζω, σε κάθε περίπτωση, δεν θα λιμοκτονήσουν στον αποκλεισμένο θύλακα. Η χώρα μας έχει μάθει να αντλεί μαθήματα από το παρελθόν. Δεν θα καθυστερήσουν να άρουν τον αποκλεισμό στη Μόσχα», συνοψίζει ο Vypolzov.

Ο Λευκορώσος στρατιωτικός ειδικός Alexander Alesin θεωρεί την ανακοίνωση αποκλεισμού αρκετά πιθανή. «Το μίσος προς τη Ρωσία στη Βαλτική και την Πολωνία έχει φτάσει στο όρια, τα νεύρα τους έχουν αρχίσει να σπάνε. Μπορεί κάλλιστα να κλείσουν τη σιδηροδρομική και οδική επικοινωνία» τονίζει.

«Είμαι βέβαιος ότι αρχικά η Μόσχα θα προσπαθήσει να επιλύσει την κατάσταση μέσω διεθνών οργανισμών και θα λάβει επίσης κάποιες συμμετρικές ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική οικονομική ζημιά στη Βαλτική και την Πολωνία. Για παράδειγμα, ο περιορισμός της προσφοράς ρωσικών ενεργειακών πόρων»

Ωστόσο, εάν τέτοιες μέθοδοι δεν βοηθήσουν, το θέμα μπορεί να καταλήξει σε στρατιωτική σύγκρουση.

warnews247.gr

 

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button