Mε κρίση ή πόλεμο Visa MasterCard PayPal Alipay (τα πορτοφόλια) ελέγχονται απο ΗΠΑ και Κίνα

Ψηφιακό ευρώ μας λένε αλλά ας κρατάμε και μετρητά...

Ερχεται το ψηφιακό ευρώ, αλλά καλού – κακού κρατάτε και μετρητά για επτά ημέρες στο συρτάρι. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της Φον ντερ Λάιεν, οι οδηγίες των κυβερνήσεων «αν έρθει κρίση ή πόλεμος» και η προειδοποίηση της Λαγκάρντ ότι η Visa, η MasterCard, η PayPal και η Alipay, δηλαδή οι ΗΠΑ και η Κίνα, έχουν τον έλεγχο στα «πορτοφόλια» των Ευρωπαίων..

Σχέδιο ετοιμότητας για περιπτώσεις κρίσεων, από πολέμους και πανδημίες μέχρι φυσικές καταστροφές, έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιώντας για την ανάγκη οι ευρωπαίοι πολίτες να αποθηκεύουν προμήθειες 72 ωρών. Η είδηση αυτή και η αποκάλυψη από το Politico του προσχεδίου της στρατηγικής ετοιμότητας της Κομισιόν, με το οποίο η ΕΕ καλεί μεταξύ άλλων τους πολίτες της ΕΕ να έχουν αποθέματα τροφίμων, αρκετά για τουλάχιστον 72 ώρες αλλά και μετρητά προκάλεσε εύλογα ερωτήματα και μια διάχυτη ανησυχία…

  «Σε περίπτωση ακραίων αναταραχών, η αρχική περίοδος είναι η πιο κρίσιμη» τονίζεται στο έγγραφο, όπου παρουσιάζονται διάφορα σενάρια: από κυβερνο-επιθέσεις και φονικές ασθένειες, μέχρι πλημμύρες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια ώρα, η Σουηδία και η Νορβηγία κάλεσαν τους πολίτες τους να κρατούν στο σπίτι μετρητά για επτά μέρες. Συγκεκριμένα στη Σουηδία, σε ένα φυλλάδιο με τίτλο «Αν έρθει κρίση ή πόλεμος» το οποίο πήγε σε κάθε σπίτι, το υπουργείο Άμυνας συμβουλεύει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τακτικά μετρητά και να έχουν απόθεμα τουλάχιστον μιας εβδομάδας σε φυσικό χρήμα.

Δικαίως λοιπόν τίθεται το ερώτημα στους ευρωπαίους πολίτες: «να ανησυχούμε ή όχι»… όταν μάλιστα παρακολουθούν όλοι με αγωνία τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ σε ολόκληρο τον κόσμο, ασχέτως αν την περασμένη Τετάρτη περιόρισε το «πεδίο των μαχών» μόνο με την Κίνα.   «Μετρητά στο συρτάρι» για 7 μέρες Οπως όλα δείχνουν, πέρα από τον φόβο του πολέμου, το «όραμα» για κοινωνίες χωρίς φυσικό χρήμα μοιάζει ανέφικτο, καθώς είναι αρκετό ένα «black out» σε μια περιοχή, ή σε μια ολόκληρη πόλη για να καταρρεύσουν οι συναλλαγές.

Δυο προηγμένες χώρες του Βορρά, η Σουηδία και η Νορβηγία, οπισθοχωρούν από τις αρχικές τους προθέσεις για πλήρη κατάργηση των μετρητών. Το 2018, ο πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας υποστήριζε ότι η χώρα του θα είχε «απεξαρτηθεί» από τα μετρητά μέχρι το 2025. Ομως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και η αύξηση των κυβερνο-επιθέσεων που αποδόθηκαν σε φιλορωσικές ομάδες επέβαλαν την επανεξέταση των σχεδίων. Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι τα πλήρως ψηφιακά συστήματα πληρωμών, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους και κυρίως από τους ηλικιωμένους, λόγω ψηφιακού «αναλφαβητισμού», αλλά -το σημαντικότερο- αποδείχθηκε ότι είναι ευάλωτα σε απειλές για την ασφάλεια.

Το φθινόπωρο οι «πρόβες» για το ψηφιακό ευρώ Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και για τους ίδιους λόγους –την απειλή δηλαδή ενός πολέμου ή μιας κυβερνο-επίθεσης ή κατάρρευσης των συστημάτων πληρωμών– η ΕΚΤ επιδιώκει να δημιουργήσει ένα τείχος ασφαλείας για τους Ευρωπαίους. Κι αυτό για ένα επιπρόσθετο λόγο. Ολα τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανήκουν στις ΗΠΑ ή την Κίνα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη νομισματική κυριαρχία της ευρωζώνης και τη δύναμη του ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαική Επιτροπή και τους ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν και να προετοιμάσουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε η ΕΚΤ να αναπτύξει μία ανεξάρτητη πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών και να περιορίσει έτσι την εξάρτησή της από ξένους γίγαντες, όπως η Visa και η Mastercard, εξασφαλίζοντας την χρηματοοικονομική ανεξαρτησία της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι «η Visa, η MasterCard, η PayPal και η Alipay ελέγχονται όλες από αμερικανικές ή κινεζικές εταιρείες»!

Η λύση είναι η ευρωζώνη να έχει το δικό της σύστημα και το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Η κυρία  Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για το ψηφιακό ευρώ έως τον Οκτώβριο του 2025. Εως τότε θα είναι έτοιμες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να το στηρίξουν; Μετρητά vs ψηφιακό χρήμα Προκειμένου να πεισθούν οι ευρωπαίοι πολιτικοί για αυτή την αναγκαιότητα, ο Πιέρο Τσιπολόνε, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου και είπε τα πράγματα με το όνομα τους. Και για τον τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μετρητών στις οικονομίες και για την αναγκαιότητα του ψηφιακού ευρώ:   —«Πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα λιγότερο προβλέψιμο διεθνές περιβάλλον. Εχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε συγκεκριμένη δράση καθώς η υπερβολική εξάρτηση από ξένους παρόχους υπονομεύει την ανθεκτικότητά της ευρωζώνης και θέτει σε κίνδυνο τη νομισματική κυριαρχία της ΕΕ». Κι αυτό είναι γεγονός.

Οι πληρωμές λιανικής γίνονται ολοένα και πιο ψηφιακές, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα με την υποχρεωτική χρήση των POS και του πλαστικού χρήματος.  Σε όλη την Ευρώπη, περισσότερο από εμάς, οι καταναλωτές επιλέγουν ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα πληρωμής στα καταστήματα και πραγματοποιούν όλο και περισσότερες αγορές μέσω διαδικτύου.  Ωστόσο, σημαντικό μέρος αυτών των συναλλαγών βασίζεται σε μη ευρωπαίους παρόχους.

Συγκεκριμένα οι πολίτες 13 χωρών της ζώνης του ευρώ στηρίζονται αποκλειστικά σε διεθνή σχήματα καρτών ή σε λύσεις μέσω κινητών συσκευών για τις πληρωμές τους εντός των καταστημάτων.  Επιπλέον, όπου υφίστανται εθνικά σχήματα καρτών, αυτά στηρίζονται σε περισσότερα του ενός εμπορικά σήματα (co-badging) με διεθνή σχήματα καρτών για τη διενέργεια διασυνοριακών πληρωμών εντός της ζώνης του ευρώ.  Ζωτικός ο ρόλος των μετρητών  Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε, ότι παρά τον ραγδαίο ψηφιακό μετασχηματισμό των πληρωμών λιανικής, τα μετρητά παραμένουν ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποτελούν επί του παρόντος το μόνο μέσο πληρωμής μας που εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα την ΕΚΤ.

Η συνεχιζόμενη ζήτηση για μετρητά  δείχνει πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν ένα βολικό, ασφαλές και καθολικά αποδεκτό μέσο πληρωμής και αποθήκευσης αξίας. Στην Ελλάδα το 51% των συναλλαγών γίνεται ακόμη και σήμερα με μετρητά. Τα μετρητά διαδραματίζουν επίσης καίριο ρόλο στη διατήρηση της ανθεκτικότητας των συστημάτων πληρωμών και των οικονομιών μας καθώς ειδικά σε περιόδους κρίσης, για παράδειγμα στη διάρκεια κυβερνο-επιθέσεων ή διακοπών ρεύματος, κρατούν ζωντανές τις συναλλαγές και την οικονομία. Αυτό μάλιστα συνέβη στη διάρκεια των φυσικών καταστροφών που έπληξαν περιοχές ευρωζώνης το περασμένο έτος. Χωρίς μετρητά δεν μπορούσες να αγοράσεις ούτε τρόφιμα, ούτε νερό…

Η Ευρώπη χάνει έδαφος στον ψηφιακό κόσμο Στον ψηφιακό κόσμο, τα στοιχεία της ΕΚΤ και των συναλλαγών δείχνουν ότι τα εγχώρια σχήματα καρτών και πληρωμών χάνουν μερίδιο αγοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη ενώ τα διεθνή σχήματα χρεώνουν υψηλές προμήθειες στις ευρωπαϊκές τράπεζες και στους Ευρωπαίους εμπόρους.  Και το πιο σημαντικό, η αυξανόμενη δημοφιλία των ψηφιακών πορτοφολιών, όπως το PayPal ή το Apple Pay που ελέγχονται από την Κίνα, εκθέτει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε περαιτέρω εκροές προμηθειών και δεδομένων.

Η νέα απειλή από τον Τραμπ  Πιο πρόσφατα, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Τραμπ για την προώθηση «κρυπτοστοιχείων ενεργητικού» και των σταθερών κρυπτονομισμάτων με κάλυψη δολαρίων ΗΠΑ, δημιουργούν ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο περαιτέρω απώλειες προμηθειών και δεδομένων, αλλά και τη μεταφορά καταθέσεων σε ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του δολαρίου στις διασυνοριακές πληρωμές.

Το σχέδιο της ΕΚΤ Το ψηφιακό ευρώ θα παρέχει στους Ευρωπαίους καταναλωτές μια απλή και ασφαλή επιλογή. Το σύστημα ψηφιακών πληρωμών, θα είναι δωρεάν για βασική χρήση, η οποία θα καλύπτει όλες τις ανάγκες πληρωμών τους παντού στη ζώνη του ευρώ, διαφυλάσσοντας παράλληλα την ιδιωτικότητά τους.

Το ψηφιακό ευρώ – ως ευρωπαϊκό μέσο πληρωμής— θα εκδίδεται από την ΕΚΤ και θα βασίζεται στη νομοθεσία της ΕΕ. Η πλατφόρμα θα αναπτυχθεί από σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Το ψηφιακό ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται και εκτός σύνδεσης, καθιστώντας τις καθημερινές πληρωμές πιο ανθεκτικές, καθώς τόσο οι καταναλωτές όσο και οι έμποροι θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα ευρώ εκτός δικτύου.

protagon.gr

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button