Με φανφάρες Καραμανλής Κράτσα & Γκίκας ειχαν ανακοινώσει Φράγματα για Κέρκυρα & τελικά ηταν Φούμαρα!!

12 εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις και μελέτες πληρώσαμε για τις Φανφάρες!!

30 χρόνια μετά την επιλογή των φραγμάτων, που ήταν μια από τις τρεις προτάσεις της ομάδας Φορνιέ και ενώ εντωμεταξύ έχουν δαπανηθεί 12 εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις και βεβαίως χρήματα για τις μελέτες, οι οποίες σύμφωνα με την 6η Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρούνταν άρτιες, πέφτει η αυλαία. Και βεβαίως κατακρημνίζονται και οι περιβόητες ανακοινώσεις του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Καραμανλή και του κυβερνητικού Βουλευτή Στέφανου Γκίκα, για φράγματα μέσω ΣΔΙΤ.

Και τώρα τι; Προφανώς ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για το πώς θα λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού μας, που είναι το υδρευτικό, ένα πρόβλημα το οποίο υπερβαίνει και αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όλες οι λύσεις στο τραπέζι από τις αφαλατώσεις, ακόμα και συνδυαστικά με έργα αντλιοσιοταμίευσης και επίλυση του προβλήματος με κατασκευή και λειτουργία λιμνοδεξαμενών, μέχρι και μεταφορά νερού από την Αλβανία, από το Γαλάζιο Μάτι. Ναι, καλά διαβάσατε, η λύση που είχε απορριφθεί το 1994 λόγω των διαταραγμένων διακρατικών σχέσεων τότε, επανέρχεται σήμερα και με πολλές πιθανότητες να προχωρήσει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει αρχίσει δειλά, δειλά η συζήτηση, χωρίς να αποκλείεται να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως εξετάζονται όλες οι πιθανές λύσεις, οι οποίες βεβαίως θα τεθούν υπόψη των τοπικών παραγόντων το επόμενο χρονικό διάστημα. Το οποίο βεβαίως, «χρονικό διάστημα», πρέπει να έχει συγκεκριμένα χρονικά όρια, γιατί εν μέσω κλιματικής κρίσης το πρόβλημα εντείνεται και δεν μπορεί η συζήτηση να είναι ατέρμονη και ατελέσφορη.

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας με την πρωτοβουλία που έχει πάρει μέσω των γεωτρήσεων έχει λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που ταλαιπωρεί για χρόνια την περιοχή, αλλά βεβαίως έχει και άλλα περιθώρια να λύσει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα, με την κατασκευή και λειτουργία της λιμνοδεξαμενής στο Ρεκίνι. Η μελέτη βεβαίως προσφάτως «ξεσκονίστηκε» από τον σημερινό Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Σωτήρη Κουρή, μαζί με άλλες μελέτες λιμνοδεξαμενών που ήταν καταχωνιασμένες σε κάποιο Υπουργείο, αλλά πλέον εμφανίζεται η συγκεκριμένη μέθοδος πολύ πιο ρεαλιστική από το φαραωνικό έργο των 300 εκατομμυρίων των Φραγμάτων και πολύ πιο οικονομική. Στη νότια Κέρκυρα ήδη υπάρχει η λιμνοδεξαμενή Μοσχόπουλου, αλλά απαιτείται ένα ταχυδιυλιστήριο για να υδροδοτήσει την περιοχή, γιατί κατασκευάστηκε ως αρδευτικό έργο. Και βεβαίως μέχρι τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει οι σημερινοί αυτοδιοικητικοί να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να διεκδικήσουν χρηματοδότηση για την αλλαγή του δευτερεύοντος δικτύου, δηλαδή του δικτύου που μεταφέρει το νερό στις βρύσες μας το οποίο έχει διαρροές που φθάνουν το 60% ενώ υπάρχει ακόμα δίκτυο με αμίαντο.

Πάντως αν κάποιος θα ήθελε να τζογάρει, θα τον συμβούλευα να ποντάρει στα «ορφανά» νούμερα, στα orphelins, όπερ σημαίνει, στη μεταφορά νερού από το Γαλάζιο Μάτι.

https://kerkyraikiapopsi.gr/

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button