Με διπλό χτύπημα πλειστηριασμών απειλούνται 700.000 κατοικίες! – ΑΑΔΕ και Funds περιμένουν την… εκκίνηση Κινδυνεύουν χιλιάδες οικογένειες
Με διπλό χτύπημα πλειστηριασμών απειλούνται χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα, ιδίως εφόσον η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου «λύσει» τα χέρια των servicers (εκπρόσωποι των funds) σε σχέση με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκινάει ένα μπαράζ πλειστηριασμών για χρέη προς την εφορία.
Αναφορικά με τους servicers, τα πράγματα θα είναι ιδιαιτέρως αρνητικά εάν η έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου είναι στη λογική της εισήγησης που έκανε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Πάνος Παναγιωτόπουλος. Βάσει αυτής, οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα και τους δύο νόμους (2003 και 2015) και άρα νομιμοποιούνται να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου καλείται να αποφασίσει (μέσα στο επόμενο διάστημα) και να άρει τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από αντικρουόμενες αποφάσεις σχετικά με το αν νομιμοποιούνται οι servicers να προβαίνουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμούς) για λογαριασμό των funds που έχουν αποκτήσει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες.
Πρακτικά, περί τα 700.000 ακίνητα, που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ, θα βρεθούν στο έλεος τραπεζών, funds και διαχειριστών δανείων (servicers).
Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων αυτών είναι κατοικίες διαφόρων κατηγοριών, αλλά και μικρά βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, εμπορικά καταστήματα κ.ά.
Πρακτικά, η εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου της κυβέρνησης χωρίς κωλύματα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Ένα ανελέητο κυνηγητό έχει ξεκινήσει η εφορία σε οφειλέτες που χρωστούν στο Δημόσιο.
Με όπλο τους πλειστηριασμούς, η ΑΑΔΕ επιχειρεί να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο ποσό των 113 δισ. ευρώ. Στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 7,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,7 δισ. ευρώ αφορούν απλήρωτους φόρους. Συνολικά, χρέη στην εφορία έχουν 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, ενώ σε 1.378.297 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Το μέτρο «φωτιά»
Στην απέλπιδα προσπάθεια της είσπραξης των οφειλών η κυβέρνηση επιστρατεύει το μέτρο των πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα χιλιάδες δανειολήπτες να κάθονται πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Τα funds στα οποία έχουν περάσει, πλέον, τα χαρτοφυλάκια των συστημικών τραπεζών βγάζουν στο ηλεκτρονικό σφυρί ακίνητα, οικόπεδα, ακόμη και επαγγελματικές στέγες.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές και φορολογικές τους υποχρεώσεις και λόγω των λογαριασμών ρεύματος, αφού τα τιμολόγια που έφτασαν στα χέρια τους το προηγούμενο διάστημα ήταν διπλάσια και τριπλάσια των περσινών.
Το 2023 θα αποδειχτεί σκληρό για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα αποχωριστούν το «κεραμίδι» τους, όταν η διαδικασία του πλειστηριασμού ξεκινήσει στη γνωστή πλατφόρμα e-auction.gr.
Από τον Φεβρουάριο το πρόγραμμα των πλειστηριασμών παίρνει «φωτιά» και στη λίστα του… Σίντλερ βρίσκονται οικόπεδα, αγροτεμάχια, διαμερίσματα και εργοστάσια. Κανείς δεν φαίνεται να γλιτώνει, καθώς με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το TAXIS, το TAXISnet, το ICISnet και το Elenxis, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να παρακολουθούν σε real time το προφίλ κάθε οφειλέτη, τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά του στοιχεία. Και τότε τι συμβαίνει;
Κάθε φορά που το χρέος γίνεται ληξιπρόθεσμο, με αυτοματοποιημένο τρόπο παράγεται ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα προς τον φορολογούμενο και εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση ρύθμισης της οφειλής, τότε επίσης αυτοματοποιημένα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης από τις τράπεζες.
Όμως αν ο οφειλέτης ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών, μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηριασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν γίνεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία συνολικού ποσού 500 ευρώ.
Ξυπνήστε ρε
Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, Ημερίδα για την Ελληνική Οικονομία με κεντρικό τίτλο:
“Oι διαστάσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα 2009-2023 – Η έξοδος από την κρίση είναι η Δημοκρατία!”
https://www.youtube.com/watch?v=oBYKAhBhhOQ
Το αμφιλεγόμενο έργο μεγα-πόλης της Σαουδικής Αραβίας: The Line
https://www.youtube.com/watch?v=b6GgaJWcbww
Οι κατασκευαστές του έργου έχουν ήδη υποσχεθεί ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν όλες
τις απαραίτητες εγκαταστάσεις μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από τα σπίτια τους.
ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
Η SOLIDARITY NOW: Η ΜΚΟ ΤΟΥ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ
έκανε στο Μέγαρο Μουσικής την γιορτή για τα 10 χρόνια λειτουργίας της.
Την εκδήλωση για το ταξείδι του SolidarityNow σε αυτή τη δεκαετία,συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη
10 χρόνια SolidarityNow!
https://www.liberal.gr/epiheiriseis/10-hronia-solidaritynow
ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ………..
Σοφία Βούλτεψη– Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δόμνα Μιχαηλίδου-Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων και Γιάννης Μπουτάρης, Μέλος ΔΣ SolidarityNow, πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow κ.κ. Νίκος Αλιβιζάτος– Νομικός, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών,
Νικηφόρος Διαμαντούρος-Ακαδημαϊκός και πρώτος Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα,
Αρίστος Δοξιάδης-Οικονομολόγος και Venture Capital Investor,
Χρήστος Ροζάκης-Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου