Μας περικύκλωσε η Τουρκία..Κατέλαβε αεροπορική βάση στη Τρίπολη 15 λεπτά πτήσης προς Κρητη.

Η κατάληψη της αεροπορικής βάσης  Al-Watiyah από τις δυνάμεις της Τρίπολης αποτέλεσε μια άκρως δυσμενή εξέλιξη τόσο για τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και για την Ελλάδα.

Η βάση η οποία βρίσκεται σε απόσταση περί τα 240 χλμ. νότια από την Τρίπολη είναι στρατηγικής σημασίας και για αυτό το λόγο το φιλότουρκο καθεστώς της Τρίπολης ήθελε να κατάληψή της με κάθε μέσο.

Οι δυνάμεις του «Εθνικού Στρατού της Λιβύης» την χρησιμοποιούσαν για να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της Τρίπολης με αεροσκάφη Su-22, αλλά τώρα η απώλειά της θέτει εκτός ισορροπίας την επιθετική κίνηση του Χαφτάρ προς την Τρίπολη.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία πέρα από το τακτικό επίπεδο στον πόλεμο που διεξάγεται στην βορειοαφρικανική  χώρα, είναι οι άκρως δυσμενείς στρατηγικές επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Αυτό γιατί η βάση θα αποτελέσει ένα «τέλειο» ορμητήριο για την τουρκική Αεροπορία. Για πρώτη φορά η Τουρκία αποκτά μια αεροπορική βάση, σχεδόν άθικτη, με όλες τις προβλέψεις για τη μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών και UAV.

Διαθέτει όλες τις «προδιαγραφές» που πρέπει να έχει μια αεροπορική βάση, (καταφύγια αεροσκαφών, υποδομές καυσίμων, πυρομαχικών, συντήρησης κ,α,) και είναι εκτός της εμβέλειας των όπλων του LNA.

Το πρόβλημα είχε διαγνωσθεί από τις συνεχείς επιθέσεις στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης, το οποίο εκτός του ότι ήταν πολιτικό ήταν συχνά στόχος επίθεσης. Η Τουρκία έτσι αναζητούσε μια αεροπορική βάση στην περιοχή και μάλιστα είχε έρθει σε επαφή με την γειτονική Τυνησία για να αποτελέσει βάση για τουρκικά αεροσκάφη.

Τώρα όμως η Τουρκία πρόκειται να εκμεταλλευτεί την κατάληψή της για την ίδια.Ήδη τα τουρκικά “παπαγαλάκια” ξεκίνησαν την προετοιμασία: Αν ήταν το Hurkus έτοιμο θα το στέλναμε κατευθείαν στην Ουατίγια.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα αποκτήσει πρακτικά μια αεροπορική βάση στα νοτιοδυτικά της Ελλάδας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μακελειο

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close