Mε κλεισιμο του Τραπεζικού συστήματος απειλεί ο επικεφαλής του ESM

epa04806316 Klaus Regling, ESM managing director (L) and Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (R) at the start of the European Stability Mechanism (ESM) Board of Governors, ahead of the Eurogroup Meeting of Finance ministers in Luxembourg, 18 June 2015. Greece denied that it would impose capital controls to stop cash from draining out of its banks, hours before key bailout talks between the near-bankrupt country and eurozone finance ministers. Athens and its creditors - the European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund (IMF) - are struggling to agree on economic reforms that would free up the Greek bailout aid.  EPA/JULIEN WARNANDΟ επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ όχι μόνο θυμήθηκε τον «αγαπημένο» του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά απείλησε την Ελλάδα πως αν δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι Ευρωπαίοι δεν θα διστάσουν να αποσύρουν κάποια από τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Eurogroup. Κατά τ’ άλλα, πολύ αισιόδοξος για την πορεία της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος είναι…

«Σήμερα είμαι αισιόδοξος, όταν κοιτάζω στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου. Αν η Ελλάδα παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, βλέπω ένα καλό μέλλον για αυτή στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ στη γερμανική εφημερίδα. Και αφού παραδέχτηκε ότι οι πραγματικοί μισθοί στη χώρα μειώθηκαν πολύ και γρήγορα, το χαρακτήρισε… αναγκαίο κακό.

Ρέγκλινγκ: Ξεχάστε τα μέτρα για το χρέος αν…

Η… αισιοδοξία του Κλάους Ρέγκλινγκ για την επόμενη μέρα πηγάζει από… την Ιρλανδία και την Ισπανία. «Σήμερα, οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αυτές οι χώρες εφάρμοσαν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα με αποφασιστικό τρόπο και έδειξαν ότι έχουν την ιδιοκτησία. Κάνοντας αυτό, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα και μετά το τέλος του προγράμματος ότι η οικονομική πολιτική τους θα υπηρετεί τους στόχους της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», είπε.

Και μετά εκτόξευσε και την απειλή του: «Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία. Διαφορετικά, κάποια από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν πρόσφατα θα μπορούσαν να αποσυρθούν. Επίσης, η Ελλάδα γνωρίζει ότι θα είναι υπό τη μόνιμη παρακολούθηση και αξιολόγηση των αγορών και των επενδυτών, ακριβώς όπως και οι άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα».

Και ο Γιάνης Βαρουφάκης

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έδωσε και τη δική του απάντηση στο γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε περισσότερα χρόνια για να βγει από τα προγράμματα, σε αντίθεση άλλες χώρες. Φταίει (και) ο Γιάνης Βαρουφάκης…

«Σε καμία άλλη χώρα τα προβλήματα δεν ήταν τόσο μεγάλα και η διοίκηση τόσο αδύναμη όσο στην Ελλάδα. Επιπλέον, με τον Βαρουφάκη η χώρα κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση για έξι μήνες το 2015 και αυτό κόστισε στους Έλληνες δισεκατομμύρια. Για τους λόγους αυτούς, η διαδικασία προσαρμογής κράτησε έξι χρόνια και όχι μόνο τρία, όπως σε άλλες χώρες.

Οι προσπάθειες, όμως, αποφέρουν τώρα καρπούς. Από το 2016, η χώρα έχει πάντα ένα «μαύρο μηδενικό» (σ.σ.: ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό προϋπολογισμό), παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο από 15% του ΑΕΠ το 2009. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν δυνατά, μόνο επειδή η Ελλάδα εφάρμοσε μεγάλους βεληνεκούς και συχνά επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν σημαντικά. Αυτό ήταν αναγκαίο, επειδή προηγουμένως είχαν αυξηθεί πολύ ταχύτερα από την παραγωγικότητα και η χώρα είχε χάσει την ανταγωνιστικότητά της».

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close