Kατασχέσεις εξπρές… στο σφυρί τα πάντα
Κανόνες “άγριας Δύσης” θα ισχύουν πλέον στους πλειστηριασμούς: Οι πιστωτές – τράπεζες, επιχειρήσεις, Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία – θα μπορούν να βγάζουν στο σφυρί τα πάντα, εκτός από τα… ρούχα και τα εργαλεία δουλειάς του οφειλέτη!
Δεν γλιτώνουν ούτε έπιπλα, κοσμήματα, καταθέσεις και μετοχές, για τις οποίες παύει να ισχύει το απόρρητο – οι πιστωτές θα μπορούν να τις βρίσκουν στις τράπεζες και στο χρηματιστήριο και να τις κατάσχουν.
Η έννοια του “ακατάσχετου” παύει να υπάρχει: Δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμό μόνον τα απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του -κρεβάτια, στρώματα, βασικός οικιακός εξοπλισμός.
Οι διατάξεις που είχαν ψηφισθεί τον Ιούλιο του 2015 για να διευκολυνθεί η είσπραξη απαιτήσεων από τράπεζες, Δημόσιο και Ταμεία, μπαίνουν τώρα σε εφαρμογή, με εγκύκλιο (ΠΟΛ 1041/2017)την οποία υπογράφει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Με τις νέες διατάξεις ευνοούνται οι τράπεζες και οι ιδιώτες πιστωτές, καθώς το Δημόσιο και τα ασφαλιστκά Ταμεία δεν θα προηγούνται πλέον στην ικανοποίηση των απαιτήσεων τους και θα μπαίνουν στην ίδια “σειρά” με άλλους πιστωτές.
Τιμή εκκίνησης για ακίνητα
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται στην “εμπορική αξία”, η οποία ορίζεται ως τιμή εκκίνησης. Μέχρι τώρα τιμή εκκίνησης ήταν η αντικειμενική αξία – εκτός αν ο δικαστικός επιμελητής ή ο προσληφθείς πραγματογνώμονας θεωρούσαν ότι η εμπορική είναι υψηλότερη, οπότε όριζαν μία “κατ’ εκτίμηση αξία”.
Ουσιαστικά το ακίνητο θα πωλείται στην υψηλότερη προσφερόμενη τιμή, χωρίς να υπάρχει κάποιο μίνιμουμ. Ετσι θα είναι εύκολο να πουληθεί ο,τιδήποτε χωρίς χρονοτριβή, προκειμένου να πάρει τα λεφτά του ο επισπεύδων πιστωτής.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προστέθηκε παράγραφος με την οποία «το απόρρητο των κάθε μορφής καταθέσεων και των μετοχών δεν ισχύει έναντι του δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας.
Το απόρρητο αίρεται μόνο για τα χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίηση του δανειστή και οι καταθέσεις, οι μετοχές ή άλλα αξιόγραφα μπορούν να κατασχεθούν.
Οι διαδικασίες
Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο, στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έχουν γίνει τροποποιήσεις στις διαδικασίες κατάσχεσης- πλειστηριασμού με στόχο την απλοποίησή και την επιτάχυνσή τους. Μεταξύ άλλων:
– Προβλέπεται διαδικτυακή δημοσίευση του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης στην ιστοσελίδα του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων
– Αλλάζει ο τρόπος πλειοδοσίας (αναβάθμιση γραπτών προσφορών),
– Συντομεύεται σε ένα μήνα (Αύγουστος) η περίοδος κατά την οποία δεν επιτρέπεται να γίνονται πλειστηριασμοί
– Περιορίζεται σε 5 μέρες πριν από τον πλειστηριασμό η προθεσμία άσκησης αναγγελίας δανειστών