Η Τουρκική αντιπολίτευση ζητά ενεργοποίηση του casus belli στο Αιγαίο..12 μίλια ή 12 λόγοι για πόλεμο?
Βασιλικότερη του βασιλέως η τουρκική αντιπολίτευση: Αιτία πολέμου ο χάρτης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου της Ελλάδας
Φοβικά σύνδρομα και πολεμικές ιαχές βγάζει η τουρκική αντιπολίτευση με αφορμή την παρουσίαση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου (ΘΧΣ) από την Ελλάδα. Δεν σηκώνει απλώς τους τόνους, αλλά εμφανίζεται πιο θορυβημένη και πιο επιθετική από την ίδια την κυβέρνηση Ερντογάν. Ζητά αντίμετρα, ακόμα και ενεργοποίηση του διαβόητου casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί»
Η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας, με πρώτο τον βουλευτή Κωνσταντινούπολης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ογούζ Καν Σαλιτζί, βλέπει στον ελληνικό χάρτη του ΘΧΣ πρόκληση στρατηγικής σημασίας.
Κατηγορίες για παθητικότητα: «Η κυβέρνηση σχεδόν παρέδωσε το Αιγαίο»
Πιο σκληρή είναι η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του CHP, Γιανκί Μπαγτζίογλου, ο οποίος βλέπει εγκατάλειψη του εθνικού συμφέροντος στο όνομα της ευρωπαϊκής οικονομικής διπλωματίας.
«Η κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις οικονομικές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει σχεδόν παραδώσει το Αιγαίο στην Ελλάδα. Η απόφαση για τα 12 μίλια είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Εάν η Τουρκία συνεχίσει την παθητική της πολιτική, αυτή η μοίρα είναι αναπόφευκτη», σημειώνει.
«Ούτε ίχνος αντίδρασης από την κυβέρνηση»
«Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρωτοβουλία των 12 μιλίων. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιδράσει με τον πιο έντονο τρόπο, αλλά δεν βλέπουμε ούτε ίχνος αντίδρασης», υποστηρίζει.
«Ξεκάθαρη πράξη πολέμου»
Το Κόμμα του Μέλλοντος του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υιοθετεί έναν ρητορικό λόγο που ξεφεύγει από την πολιτική ανάλυση και περνά στην απειλή.
«Η μετατροπή του Αιγαίου σε εσωτερική θάλασσα της Ελλάδας δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η λήψη μονομερών μέτρων αποτελεί ξεκάθαρη πράξη πολέμου», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Αϊχάν Σεφέρ Ουστούν.
Η σιωπή ως ήττα
Από το κόμμα Ευημερίας ο αναπληρωτής πρόεδρος Μουσταφά Καγιά θεωρεί τη στάση της κυβέρνησης όχι μόνο προβληματική αλλά και επικίνδυνη.
«Η σιωπή της κυβέρνησης είναι σημαντική. Οι προσπάθειες της Ελλάδας να μας στριμώξει αποτελούν επίθεση στην ελευθερία της χώρας μας σε ξηρά και θάλασσα».
«Αυτή η τόλμη πηγάζει από τις αδυναμίες μας»
«Οι αδυναμίες της Τουρκίας βρίσκονται πίσω από αυτή την τόλμη. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τον ηρωισμό και να προσεγγίσει το θέμα με τη σοβαρότητα που αρμόζει σε ένα κράτος».
Αντίβαρο από τα Κατεχόμενα: Η ΤΔΒΚ ετοιμάζει δικό της ΘΧΣ
Σε αυτό το πολωμένο κλίμα, η τουρκική εθνικιστική εφημερίδα «Αϊντινλίκ» αποκαλύπτει ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ετοιμάζεται να παρουσιάσει το δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο, σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει διεθνώς τις τουρκοκυπριακές αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πατέρας Γαλάζιας Πατρίδας: Καλεί σε εθνική συστράτευση
Ο απόστρατος υποναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, εισηγητής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», κάνει κάλεσμα για εθνική ενότητα, χαρακτηρίζοντας την ελληνική ανακοίνωση ως μέρος ευρύτερου γεωπολιτικού σχεδίου:
«Δυστυχώς, έχει ξεκινήσει μια νέα φάση στη Μεσόγειο. Η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση θα πρέπει να ενωθούν σε αυτό το θέμα».
«Η κήρυξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Ιόνιο Πέλαγος από την Ελλάδα στην ΕΕ στο πλαίσιο του ΘΧΣ, περιέχει ένα ακραίο γεωπολιτικό μήνυμα. Σε αυτή τη συγκυρία, δεν είναι πειστικός ο ισχυρισμός ότι αυτό το νέο χωροταξικό σχέδιο, το οποίο αγνοεί το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και τα σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδα δεν περιέχει γεωπολιτικές θέσεις».
Μαρία ΖαχαράκηΑνταποκρίτρια στην Τουρκία