Η θηλιά απο την Πολιτική Μητσοτάκη κατά της Ρωσίας και το 1δισ ζημιά!!
Προειδοποιήσεις από Ρωσία για πλήγματα στην ελληνική οικονομία
Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις από τη Ρωσία για το οικονομικό κόστος συγκεκριμένων επιλογών της Ελλάδας. Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA «Novosti» προειδοποίησε τις ελληνικές αρχές να μην εγκαταλείψουν το ρωσικό φυσικό αέριο, επισημαίνοντας το υψηλό κόστος των εναλλακτικών πηγών. Σύμφωνα με τον Μάσλοφ, ένα τέτοιο βήμα θα απαιτήσει σημαντικό οικονομικό κόστος για την Ελλάδα.
«Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει συνεχώς δημόσια το καθήκον της εγκατάλειψης του ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν υποθέτω ούτε κρίνω πόσο πιθανό είναι αυτό. Η Αθήνα προσπάθησε να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με πιο ακριβό LNG από άλλες χώρες, αλλά αυτό μετατράπηκε σε εκρηκτική αύξηση στις τιμές των καυσίμων», είπε ο Μάσλοφ στο RIA Novosti.
Ο πρέσβης πρόσθεσε επίσης ότι η λειτουργία του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη δεν οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στην ενεργειακή κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς ο κύριος χρήστης του τερματικού ήταν η βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz.
Ο Μάσλοφ δεν απέκλεισε ότι η Ελλάδα μπορεί να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027, αλλά τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τη χώρα. Το 2024, το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας ήταν περίπου 60%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας διανομής φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ.
«Απώλεια 1 δισ»
Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, δήλωσε επίσης ότι ο μαζικός τουρισμός από τη Ρωσία προς την Ελλάδα ανήκει πλέον στο παρελθόν, με την Ελλάδα να χάνει ετησίως περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ λόγω της απουσίας Ρώσων τουριστών.
«Αμέσως μετά την ακύρωση των απευθείας πτήσεων από την Αθήνα στη Μόσχα και από τη Μόσχα στην Αθήνα, καθώς και τον αποκλεισμό των τραπεζικών καρτών ρωσικών τραπεζών από τις χώρες της ΕΕ, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα ως προορισμό μειώθηκε απότομα», ανέφερε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τον Μάσλοφ, το 2013 η Ελλάδα υποδέχθηκε 1,3 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε περίπου 800.000 ετησίως. Ωστόσο, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2024, μόνο 15.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην ακύρωση των απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, καθώς και στον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζικών καρτών από τις χώρες της ΕΕ, γεγονότα που οδήγησαν σε απότομη πτώση του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.
«Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων εμπειρογνωμόνων του κλάδου, κάθε χρόνος χωρίς Ρώσους τουρίστες κοστίζει στη χώρα περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ», δήλωσε ο Μάσλοφ.
Ο πρέσβης επεσήμανε ότι πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η παραγωγή γούνας, έχουν υποστεί απώλειες εσόδων λόγω της μείωσης των Ρώσων τουριστών. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Ρώσους για διακοπές σε ελληνικά θέρετρα πολυτελείας, αλλά αυτό δεν αφορά τον μαζικό τουρισμό.
«Η Ελλάδα θα χάσει λεφτά»
Συγκεκριμένα ο Αντρέι Μάσλοφ, επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA «Novosti» ότι η Αθήνα συνεχίζει την πολιτική της για απεξάρτηση της χώρας από τη ρωσική ενέργεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Ελλάδα σταματήσει πλήρως, για παράδειγμα, τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου, θα χρειαστεί να «δαπανήσει σημαντικά ποσά».
Ο Μασλόφ είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχώς τονίζει δημόσια τον στόχο της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν μπορώ να κρίνω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό. Η Αθήνα προσπάθησε να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με ακριβότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από άλλες χώρες, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση των τιμών καυσίμων. Οι Έλληνες πολίτες αναγκάστηκαν να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν ως στόχο για την Ευρώπη την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο έως το 2027. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, μεταξύ άλλων, κατασκευάστηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από τρεις μήνες ένας τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε ότι, θεωρητικά, η Ελλάδα μπορεί πράγματι να απεξαρτηθεί πλήρως από τις πρώτες ύλες της Ρωσίας. Ωστόσο, έθεσε το ερώτημα: «Γιατί να γίνει αυτό;» και αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαθέσει τεράστια ποσά για πολιτικούς λόγους. Ο Μάσλοφ επισήμανε ότι μερικές φορές η λογική μπορεί να υπερισχύσει.
Σύμφωνα με τον πρέσβη, το 2024 η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 60% του μεριδίου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας. Αυτό επιβεβαιώνεται από επίσημα δεδομένα της ελληνικής εταιρείας διανομής φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ.
Νωρίτερα, το «Σιλοβόι Μπλοκ» ανέφερε ότι η Ουκρανία ενδέχεται να λάβει πυραύλους RIM-7 Sea Sparrow από την Ελλάδα».