Η μπίζνα των 2 δις ευρώ με τα αιολικά πάρκα!

Οι δεξιώσεις στην Αμερικανική Πρεσβεία και τα άλλα διπλωματικά «μαγαζιά», οι εταιρείες που παίρνουν τις δουλειές και οι Offshore που «χτίζονται» για αφορολόγητα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Του ειδικού συνεργάτη

Τρέξτε όσοι πρόθυμοι επιθυμείτε στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί μοιράζει χρήμα ολίγον αλμυρό λόγο θαλάσσης! Έρχονται τα «πλωτά αιολικά πάρκα» με έργα 2 δισ.

Με τη μέθοδο του «πιλοτικού έργου» αποφάσισε η κυβέρνηση να τρέξει τα πλωτά (offshore) αιολικά πάρκα. Μια πολύ μεγάλη μπίζνα για λίγους.

Σε ερώτημα του edolio5 σε άνθρωπο που γνωρίζει καλά «από που θα βρεθούν τα -πολλά- λεφτά που χρειάζονται για τις επενδύσεις αυτές» η απάντηση ήταν πως «έρχεται το τεράστιο πακέτο μέτρων για τη στήριξη του αιολικού τομέα, αυτού που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ως success story της ΕΕ και από εκεί θα πάρουμε τις μεγάλες ενισχύσεις, μαζί φυσικά με την ιδιωτική συμμετοχή». Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό ήταν και ένα από τα μενού της καλοκαιρινής συνάντησης που είχε η Ούρσουλα με τον Μητσοτάκη στην Κρήτη.Ο ίδιος άνθρωπος μου είπε πως το πακέτο θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 24 Οκτωβρίου.

Βέβαιο θεωρείται ότι μεγάλο κομμάτι θα διεκδικήσει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος που μαζί με τη δανική Copenhgagen Infrastructrure Partners (CIP) έχουν κάνει κοινοπραξία.

Στο σχήμα η CIP θα έχει μερίδιο 60% και η Mytilineos 40% ενώ οι δύο εταιρείες θα εντοπίσουν τις κατάλληλες περιοχές όπου θα χτίσουν και θα απορροφήσουν όσο το δυνατόν παραπάνω χρήματα.

Επίσης ο Γιώργος Περιστέρης υπέγραψε σύμπραξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Ocean Winds για έργα στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.Η Ocean Winds είναι κοινοπραξία της γαλλικής Engie και της πορτογαλικής EDPR και διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από έργα της τάξεως των 1,5 GW υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.

Υπάρχει και η «κολεγιά» που έκανε ο Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy με τη γερμανική RWE, με αντικείμενο την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.

Αλλά και ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση συνεργασίας με εταίρο ή εταίρους με τους οποίους θα κινηθεί από κοινού στην νέα αγορά.

Η πρώτη κρούση έγινε από την νορβηγική εταιρεία Equinor, την μετεξέλιξη του γνωστού πετρελαϊκού κολοσσού Statoil.

Δύο ακόμη μεγάλοι ξένοι, η πορτογαλική Principle Power και η γερμανική Innogy θυγατρική της EON, είναι υποψήφιοι επενδυτές για την ελληνική αγορά. Είναι φανερό ότι η Intrakat δεν συμμετέχει σε αυτό το παιχνίδι αφού πλέον όλοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία ούτε την ευελιξία να καταλαβαίνει το τι συμβαίνει γύρω της.

Να σας πούμε ακόμη ότι εδώ και κάμποσο καιρό πάντως, οι πρεσβείες της Νορβηγίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας διοργανώνουν διακριτικές συναντήσεις με αντικείμενο την είσοδο εταιριών από τη χώρα τους στα offshore αιολικά.

Τον τελευταίο καιρό μου λένε πως στο παιχνίδι μπήκε και ο «δικός» μας, Τζόρτζ Τσούνης αφού υπάρχει ενδιαφέρον από τους αμερικανικούς κολοσσούς Principal Power, Quantum και BlueFloat.

Αλλά και πολύ μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι, όπως η ισπανική Iberdrola, η Ideol, η γερμανική Innogy, η αγγλο-ολλανδική Shell και η γαλλική Total ψάχνουν για συμμαχίες στη χώρα μας.

edolio5

Δείτε περισσότερα

Related Articles

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button