Η Κέρκυρα δεν ζητά «κερασάκια» στην τούρτα – ζητά δρόμους, ασφαλείς μετακινήσεις και σύγχρονες ακτοπλοϊκές συνδέσεις
Άρθρο του δημοσιογράφου Χρόνη Προσαλέντη
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Βουλευτή Κέρκυρας και Υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα μετά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλούν ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: τελικά, ποια Κέρκυρα διεκδικεί η κυβέρνηση και ποια Κέρκυρα διεκδικεί ο ίδιος ο κυβερνητικός βουλευτής?
Γιατί οι Κερκυραίοι δεν έχουν ανάγκη από λίγες αποσπασματικές ανακοινώσεις για έργα που παρουσιάζονται ως «ανάπτυξη», όταν την ίδια στιγμή μένουν έξω από την ατζέντα τα μεγάλα και αυτονόητα προβλήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά τους κατοίκους.
Η Κέρκυρα χρειάζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα σύγχρονες βασικές υποδομές. Χρειάζεται ένα ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο. Χρειάζεται έναν κεντρικό οδικό άξονα που θα συνδέει με ασφάλεια το νησί και θα σταματήσει να μετατρέπει κάθε μετακίνηση σε δοκιμασία και κάθε δρόμο σε διαρκή κίνδυνο.
Κι όμως, ο κ. Γκίκας δεν θυμήθηκε να θέσει με την ίδια ένταση στον Πρωθυπουργό την προεκλογική δέσμευση που είχε αναληφθεί πριν από περίπου τρία χρόνια για χάραξη και χρηματοδότηση κεντρικού οδικού άξονα στην Κέρκυρα.
Δεν είναι αυτό το έργο προτεραιότητα για την Κέρκυρα?
Δεν αξίζει το νησί έναν σύγχρονο οδικό άξονα όπως αυτόν που προωθείται στην Κρήτη;
Οι Κερκυραίοι πρέπει να αρκεστούν σε ένα απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, να μετρούν τροχαία δυστυχήματα και να βλέπουν τα καντήλια των νεκρών στους δρόμους, ενώ η Πολιτεία σχεδιάζει και χρηματοδοτεί μεγάλους οδικούς άξονες αλλού?
Αυτή δεν μπορεί να είναι η αναπτυξιακή προοπτική που αξίζει στην Κέρκυρα.
Και υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο ζήτημα που ο Υφυπουργός Ναυτιλίας θα έπρεπε να έχει στην κορυφή της ατζέντας του: την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας.
Για πόσα ακόμη χρόνια θα παραμένει το νησί εγκλωβισμένο σε ένα ουσιαστικά παρωχημένο μοντέλο μετακίνησης, με πλοία μεγάλης ηλικίας και χρόνους ταξιδιού που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν τη μιάμιση και τις δύο ώρες;
Γιατί δεν διεκδικείται ένα νέο μοντέλο με τουλάχιστον δύο σύγχρονα πλοία, τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν πολύ ταχύτερη και ασφαλέστερη σύνδεση Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας?
Η Κέρκυρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο ως τουριστικός προορισμός στον οποίο αρκούν επενδύσεις που εξυπηρετούν την τουριστική κατανάλωση.
Γιατί είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς:
Ποιον εξυπηρετούν τελικά οι προτεραιότητες που παρουσιάζονται ως ανάπτυξη?
Μαρίνες για μεγάλα σκάφη και mega yachts, τουριστικές επενδύσεις και έργα που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι ασφαλώς μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Όμως δεν μπορεί να αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα όταν το νησί δεν έχει λύσει τα στοιχειώδη.
Δεν μπορείς να μιλάς για «ανάπτυξη» όταν ο κάτοικος της Κέρκυρας χρειάζεται υπερβολικό χρόνο για να διασχίσει το ίδιο του το νησί.
Δεν μπορείς να μιλάς για τουριστικό προορισμό υψηλού επιπέδου όταν οι βασικές υποδομές παραμένουν πίσω από τις ανάγκες της εποχής.
Δεν μπορείς να ζητάς από τους Κερκυραίους να πανηγυρίζουν για «μεγάλα έργα», όταν το αυτονόητο — ένας ασφαλής δρόμος και μια σύγχρονη ακτοπλοϊκή σύνδεση — παραμένει ζητούμενο.
Ο κ. Γκίκας είχε την ευκαιρία να βάλει στο τραπέζι τα πραγματικά «θέλω» των Κερκυραίων.
Να πει στον Πρωθυπουργό:
«Κέρκυρα σημαίνει και οδικός άξονας».
«Κέρκυρα σημαίνει ασφαλείς μετακινήσεις».
«Κέρκυρα σημαίνει σύγχρονη ακτοπλοΐα».
«Κέρκυρα σημαίνει υποδομές αντάξιες της οικονομικής και τουριστικής της σημασίας».
Αντί γι’ αυτό, επιλέχθηκαν λίγες ανακοινώσεις ως «κερασάκι στην τούρτα», ενώ η ίδια η τούρτα της ανάπτυξης — οι βασικές υποδομές του νησιού — παραμένει μισοψημένη.
Και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα.
Γιατί η Κέρκυρα δεν χρειάζεται άλλες υποσχέσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα.
Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, χρηματοδότηση και έργα.
Και κυρίως χρειάζεται εκπροσώπους που όταν έχουν απέναντί τους τον Πρωθυπουργό δεν θα περιορίζονται στα εύκολα και στα επιμέρους, αλλά θα διεκδικούν αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος.
Γιατί οι Κερκυραίοι δεν ζητούν πολυτέλειες.
Ζητούν να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια στον τόπο τους και να ταξιδεύουν από και προς την Κέρκυρα με σύγχρονα μέσα.
Αυτό δεν είναι υπερβολή.
Είναι το ελάχιστο που δικαιούται η Κέρκυρα.
Άρθρο του δημοσιογράφου Χρόνη Προσαλέντη.
*Ακολουθεί το Video με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ στην Κέρκυρα στις 19 Απριλίου 2023 που εχει θαφτεί με τα “κερασάκια” του κ.Γκίκα.









