Η εξόντωση της κτηνοτροφίας στον Δήμο Νέστου – Έγκλημα ή ανικανότητα?
Έχω μπροστά μου την τοπική εφημερίδα «Φωνή του Νέστου», Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025. Στην σελίδα 5 αναφέρεται:
«Τελείωσαν» 45 κοπάδια προβάτων στον Δήμο Νέστου και το 90% της παραγωγής.
Δηλαδή, το κράτος σφαγίασε 45 κοπάδια με το πρόσχημα της ευλογιάς, ουσιαστικά εξοντώνοντας την κτηνοτροφία στον Δήμο Νέστου. Όπως εξόντωσε την προβατοτροφία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, για να “περιορίσει” την εξάπλωση της ασθένειας. Στην πράξη, τα σκοτώνουν «για να τα σώσουν» και στο τέλος δεν θα μείνει ούτε ρουθούνι προβάτου.
Θα πει κάποιος υποστηρικτής της κυβέρνησης ή κάθε κομματικός φανατικός: «Τι να κάνουμε; Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα λέει».
Λάθος. Η ΕΕ δεν λέει αυτό.
Με επιστολή της Επιτροπής Υγείας και Καλής Ευζωίας των Ζώων, και συγκεκριμένα του κ. Francisco Reviriego Gordejo, προς το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος, το οποίο ζήτησε απάντηση για την υποχρεωτική θανάτωση των ζώων, αναφέρεται:
«Ο εμβολιασμός για ευλογιά είναι δυνατός, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και συνήθως εφαρμόζεται σε περίπτωση εκτεταμένων επιδημιών, όπου τα άλλα μέτρα δεν επαρκούν. Παρακαλούμε σημειώστε ότι, προς το παρόν, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν έχει εκφράσει πρόθεση να καταφύγει στον εμβολιασμό».
Συνεπώς, υπάρχει εμβόλιο κατά της ευλογιάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο δεν το απαγορεύει, αλλά το ευνοεί σε περιπτώσεις εκτεταμένης επιδημίας – όπως αυτή που συνέβη στην Ελλάδα.
Γιατί, λοιπόν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με υπουργό τον κ. Τσιάρα και υφυπουργό τον κ. Κέλλα, έδωσε εντολή σφαγιασμού αντί για εντολή εμβολιασμού;
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιάρας απάντησε:
«Δεν επιλέχθηκε εμβολιασμός, καθώς για μια περίοδο πέραν των 7–8 ετών θα ανιχνεύονταν θετικά αντισώματα στα κτηνοτροφικά παράγωγα και αυτό θα επηρέαζε προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα».
Μάλιστα κ. Τσιάρα! Δηλαδή, τα θετικά αντισώματα που δημιουργεί ένα εμβόλιο αποτελούν κίνδυνο για την ονομασία της φέτας;
Πού το διαβάσατε αυτό; Ποιος σας το είπε; Υπάρχει κάποιος κανονισμός, κάποιος νόμος ή γνωμάτευση της ΕΕ ή της Ελλάδας που το αναφέρει;
Η δικαιολογία αυτή δεν στέκει.
Κάθε χρόνο, οι κτηνοτρόφοι κάνουν πολλούς εμβολιασμούς στα κοπάδια τους:
Υποχρεωτικό εμβόλιο κατά του μελιταίου πυρετού (επικίνδυνο και για τον άνθρωπο).
Εμβόλιο για την αγαλαξία (προαιρετικό, αλλά συχνό).
Εμβόλιο για την εντεροτοξιναιμία.
Φάρμακα για αποπαρασίτωση και άλλα εμβόλια (π.χ. για αποβολές).
Αυτά δεν επηρεάζουν την ονομασία της φέτας. Γιατί να την επηρεάζει μόνο το εμβόλιο κατά της ευλογιάς;
Ποιους κοροϊδεύετε; Τους εαυτούς σας και τους ψηφοφόρους σας. Όχι τους κτηνοτρόφους, που βλέπουν ξεκάθαρα πως τους καταστρέφετε εν ψυχρώ και χωρίς λόγο.
Γιατί, λοιπόν, οι υπουργοί καταστρέφουν την ελληνική κτηνοτροφία;
Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις:
Ασχετοσύνη. Ο κ. Τσιάρας είναι ιατρός μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος, ενώ ο κ. Κέλλας είναι αναισθησιολόγος. Είναι αμφίβολο αν μπορούν να ξεχωρίσουν έναν σκύλο από ένα πρόβατο ή ένα άλογο από μια αγελάδα.
Κάλυψη σκανδάλου. Η εξόντωση των κοπαδιών ίσως συνδέεται με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πολλά «γαλάζια» στελέχη δήλωναν ανύπαρκτα κοπάδια δεκάδων χιλιάδων ζώων. Όταν κατάλαβαν ότι πλησιάζει έλεγχος της ΕΕ, ίσως αποφάσισαν να σβήσουν τα ίχνη τους πίσω από τον σφαγιασμό. Έτσι, θα ισχυριστούν ότι «τα ζώα σφαγιάστηκαν», ενώ ταυτόχρονα θα λάβουν και αποζημίωση.
Μπορεί να ακούγεται ακραίο, αλλά δεν είναι. Προτίμησαν να καταστρέψουν πραγματικούς κτηνοτρόφους, για να καλύψουν διεφθαρμένους «δικούς τους ανθρώπους».
Συμπέρασμα
Είτε πρόκειται για ανικανότητα, είτε για διαφθορά, το έγκλημα αυτό απέναντι στην ελληνική κτηνοτροφία είναι τεράστιο – ίσως μεγαλύτερο και από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.