H Τουρκία απέξω!!! Η Ε.Ε μετατρέπει σε ενεργειακό κομβο την Ελλάδα..
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα παράσχει επιχορήγηση για την υποστήριξη των πρώτων μελετών για ένα υποθαλάσσιο έργο μεταφοράς 3 GW μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε την Τετάρτη την υπογραφή συμφωνίας επιχορήγησης με τον κατασκευαστή του έργου Elica Interconnector, μέρος του ελληνικού ομίλου Κοπελούζου.
Η συμφωνία θα καλύψει ένα μέρος του κόστους των δύο πρώτων μελετών που αφορούν, μία για τον προσδιορισμό της βέλτιστης όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου, και μία άλλη που αφορά τη σχέση κόστους-οφέλους και την τεχνική ανάλυση.
Το έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Αιγύπτου-Ελλάδας (GREGY) προβλέπει την εγκατάσταση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 950 χιλιομέτρων (590 μιλίων) για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από περίπου 9,5 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία θα αναπτυχθούν στην Αίγυπτο, στην Κρήτη αρχικά και μέσω ηπειρωτικής Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο διάδρομος πράσινης ενέργειας αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και στην εξοικονόμηση 10 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Το έτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα χώρες με υποβρύχια και χερσαία καλώδια είναι 1.208 χλμ., εκ των οποίων τα 898 χλμ. αφορούν το τμήμα Κρήτης – Κύπρου.
Εδώ, Ελλάδα και η Κύπρος ισχυροποιούνται γεωπολιτικά σε μια περιοχή η οποία είναι αντιμέτωπη με τέτοιες προκλήσεις τόσο από τη μεριά της Τουρκίας όσο και από άλλους αστάθμητους παράγοντες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον αγωγό East Med που θα συνδεθεί με Σαουδική Αραβία τότε μπορούμε να κατανοήσουμε ολίγο το τεράστιο γεωπολιτικό μέγεθος αυτών των προγραμμάτων, πρωτίστως για την Ελλάδα, και μετά για την Ευρώπη.