Γιατί φοβάται η Δύση το Telegram

Είτε πρόκειται για διάδοση θεωριών συνωμοσίας είτε για οργάνωση ταραχών, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram έχει γίνει το επίκεντρο της εξτρεμιστικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο.
Αυτό θεωρούν οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις, για την υπηρεσία, που ξεκίνησε το 2013 και είναι μια από τις εφαρμογές με τις περισσότερες λήψεις παγκοσμίως.
Η ιδιωτική ρύθμιση συνομιλίας έχει κάνει το Telegram έναν ελεύθερο χώρο για ανοιχτή συζήτηση σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα.
Ωστόσο, μια σχετικά ελαφριά προσέγγιση στη συγκράτηση περιεχομένου σημαίνει ότι είναι πλέον πρωταρχικός στόχος για τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να σταματήσουν τις εγκληματικές δραστηριότητες και τη διάδοση παραπληροφόρησης που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις κοινωνίες.
Στις 24 Αυγούστου, οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν τον διευθύνοντα σύμβουλο Pavel Durov για φερόμενη αποτυχία λήψης μέτρων για την πρόληψη της εγκληματικής χρήσης του Telegram, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Η εταιρεία εξέδωσε δήλωση ότι συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς νόμους.

Τι είναι το Telegram;

Είναι μια υπηρεσία συνομιλίας που βασίζεται σε κείμενο που μοιάζει λίγο με το WhatsApp, με πρόσθετες λειτουργίες παρόμοιες με αυτές που βρίσκει κανείς στο X ή στο Facebook.
Η συνομιλία μέσω Telegram χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ως ένα απλό, καθημερινό εργαλείο επικοινωνίας.
Οι χρήστες μπορούν επίσης να δημοσιεύσουν ιστορίες, να δημιουργήσουν ομάδες συζήτησης ή να δημιουργήσουν αυτά που είναι γνωστά ως κανάλια.
Ένα κανάλι μπορεί να καταλήξει να προσελκύει εκατομμύρια συνδρομητές και να γίνει ένας σημαντικός προορισμός για ειδήσεις και πληροφορίες.
Οι νέοι χρήστες πρέπει να συμφωνήσουν να μην αποστέλλουν ανεπιθύμητα μηνύματα ή απάτη σε χρήστες, να μην προωθούν τη βία ή να δημοσιεύουν παράνομο πορνογραφικό περιεχόμενο.
Αλλά στην πράξη υπάρχει μικρότερος έλεγχος περιεχομένου σε σύγκριση με τα μεγάλα δίκτυα μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Πόσο ιδιωτικό είναι το Telegram;

Ο βαθμός στον οποίο είναι κρυπτογραφημένο το Telegram παραμένει θολός.
Ενώ οι αντίπαλες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και Signal χρησιμοποιούν από προεπιλογή κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, που θεωρείται από τους καλύτερους τρόπους προστασίας των μηνυμάτων των χρηστών, το Telegram δεν το κάνει.
Αντίθετα, ο ιστότοπος προσφέρει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο μόνο σε χρήστες που ξεκινούν μια «μυστική συνομιλία», καθιστώντας έτσι τα μηνύματα μη αναγνώσιμα από το Telegram και τυχόν επίδοξες υποκλοπές.
Το Telegram βασίζεται επίσης στα δικά του πρωτόκολλα κρυπτογράφησης, πράγμα που σημαίνει ότι, σε αντίθεση με το Signal, οι ειδικοί ασφαλείας δεν μπορούν να ελέγξουν και να επαληθεύσουν ότι η εταιρεία κάνει αυτό που ισχυρίζεται.

Γιατί το Telegram είναι ένα τόσο ισχυρό εργαλείο για τους εξτρεμιστές;

Το περιεχόμενο στο Telegram δεν προωθείται στους χρήστες με βάση το ιστορικό αφοσίωσης τους με τον ίδιο τρόπο που γίνεται σε άλλες πλατφόρμες όπως το X, το TikTok ή το Facebook.
Ωστόσο, η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση μπορούν ακόμα να γίνουν viral στο Telegram.
Ένας λόγος για αυτό είναι ότι οι χρήστες μπορούν να διασταυρώσουν το περιεχόμενό τους από ένα κανάλι σε άλλο.
Οι χρήστες που ακολουθούν ένα κανάλι για υποστηρικτές του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump, για παράδειγμα, μπορούν να στοχοποιηθούν από συνωμοσιολόγους που δημοσιεύουν συνδέσμους προς τα δικά τους κανάλια με πιο επιθετικό πολιτικό περιεχόμενο.
Εάν οι χρήστες ακολουθήσουν αυτούς τους συνδέσμους, μπορούν να οδηγηθούν να ασχολούνται με πιο ριζοσπαστικούς χρήστες που μοιράζονται πιο ακραίες αφηγήσεις.

Γιατί οι κυβερνήσεις ανησυχούν τόσο πολύ για το Telegram;

Αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να παρακολουθεί κανείς εξτρεμιστές που συμμετέχουν στην πλατφόρμα και στέλνουν ψευδείς ή εμπρηστικές πληροφορίες απευθείας σε άτομα ή σε δωμάτια συνομιλίας και κανάλια.
Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν μεγαλύτερη δύναμη για να πείσουν την ιδιοκτήτρια του Facebook και του WhatsApp, Meta Platforms, να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν χρήστες που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, καθώς είναι μια εισηγμένη εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.
Έχουν αποδειχθεί ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ανίσχυροι όταν πρόκειται για το Telegram, το οποίο εδρεύει στο Ντουμπάι.
Οι φιλορώσοι λογαριασμοί ήταν ιδιαίτερα ενεργοί στο Telegram στη διάδοση πληροφοριών σχετικά με την Ουκρανία.
Οι Ρώσοι αξιωματικοί των πληροφοριών το χρησιμοποίησαν για να στρατολογήσουν μικροεγκληματίες για να πραγματοποιήσουν πράξεις δολιοφθοράς σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Το Telegram χρησιμοποιείται επίσης από πολλούς Ουκρανούς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Volodymyr Zelensky.
Η σύλληψη του Durov αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη στιγμή για τον ιστότοπο, ο οποίος εδώ και χρόνια αντιστέκεται στα αιτήματα να καθαρίσει το βιτριολικό περιεχόμενο.
Γάλλοι αξιωματούχοι τον ανέκριναν στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που ξεκίνησε από μια μονάδα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο της εισαγγελίας του Παρισιού.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε μια σειρά από ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών ότι ο Durov αρνήθηκε να βοηθήσει τις αρχές να πραγματοποιήσουν νόμιμες υποκλοπές υπόπτων και ότι το Telegram επέτρεψε την πώληση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, είπε η κυβέρνηση.
Το Telegram χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς παράλογους σε μια δήλωση μετά τη σύλληψη του Durov.

Ποιος ήταν ο ρόλος του Telegram στις ταραχές του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το Telegram χρησιμοποιήθηκε για να υποκινήσει και να συντονίσει ταραχές κατά των μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Αυγούστου.
Μετά τη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ της βόρειας Αγγλίας στις 29 Ιουλίου, τα κανάλια Telegram χρησιμοποιήθηκαν από εξτρεμιστές για να υποδαυλίσουν το μίσος κατά των μουσουλμάνων, να διανείμουν τοποθεσίες και στόχους για ενέργειες και να διαδώσουν πρακτικές συμβουλές για επίδοξους ταραχοποιούς, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου κατά του εξτρεμισμού.
Εξέτασε 16 εξέχοντα κανάλια και ομάδες Telegram «που αναρτούν, φιλοξενούν και διαβιβάζουν ενεργά αντιμουσουλμανικό και αντιμεταναστευτικό περιεχόμενο που σχετίζεται με τις ταραχές».
Έξι κανάλια που δημιουργήθηκαν ως άμεση απάντηση στις ταραχές αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα στις 5 και 6 Αυγούστου, όπως διαπιστώθηκε.
Ερωτηθείς για το ρόλο της εφαρμογής στις ταραχές του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας εκπρόσωπος του Telegram είπε ότι οι συντονιστές του «παρακολουθούν ενεργά την κατάσταση και αφαιρούν κανάλια και αναρτήσεις που περιέχουν εκκλήσεις για βία».
Η παρακολούθηση περιλαμβάνει την άμεση επίβλεψη των δημόσιων τμημάτων της πλατφόρμας, τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και αναφορών χρηστών, είπε ο εκπρόσωπος.
Ο Πρωθυπουργός Keir Starmer απάντησε με μια υπόσχεση να πατάξει τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που βοήθησαν να πυροδοτηθεί η αναταραχή.

Ποια είναι η προέλευση του Telegram;

Το Telegram δημιουργήθηκε από τον Durov, έναν Ρώσο επιχειρηματία, και τον αδελφό του Nikolai, προγραμματιστή και μαθηματικό.
Έκαναν την περιουσία τους δημιουργώντας το κοινωνικό δίκτυο VKontakte με έδρα τη Ρωσία το 2006.
Ο Pavel έφυγε από τη χώρα και πούλησε το μερίδιό του στη VKontakte.
Τότε γεννήθηκε η ιδέα του Telegram, με τον Nikolai να αναπτύσσει τα συστήματα μεταφοράς δεδομένων της πλατφόρμας.
Ο Pavel, που μερικές φορές αποκαλείται και ο Ρώσος Mark Zuckerberg, συνεχίζει να ζει αυτοεξόριστος.
Συχνά γίνεται πρωτοσέλιδο για την περιουσία του, με καθαρή περιουσία άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η πλατφόρμα έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα κρυπτονομίσματα και εξέδωσε τη δική της αρχική προσφορά νομισμάτων το 2018, που ονομάζεται Telegram Open Network.

Πώς βγάζει χρήματα το Telegram;

Το 2020, ο Pavel Durov ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία εσόδων από την πλατφόρμα αφού ανέφερε μηδενικά έσοδα από τη δημιουργία της.
Μια έκδοση που βασίζεται σε συνδρομή, το Telegram Premium, κυκλοφόρησε το 2022.
Οι χρήστες μπορούσαν να πληρώσουν ένα τέλος για μια βελτιωμένη εμπειρία στο Telegram, συμπεριλαμβανομένων ταχύτερων λήψεων και μεγαλύτερων μεταφορτώσεων αρχείων.
Εισήγαγε επίσης ένα σύστημα ανταμοιβής που δίνει στους δημιουργούς περιεχομένου τη δυνατότητα να διατηρούν το 50% των εσόδων που προέρχονται από διαφημίσεις στα κανάλια τους.
Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την πλατφόρμα, ωστόσο, εξακολουθεί να προέρχεται από τους ίδιους τους ιδρυτές.

www.bankingnews.gr

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button