Για το πόθεν εσχες Κυριάκου Μητσοτάκη..

Λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του λέει η γνωστή παροιμία, αλλά μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή την αγνοεί ή την παραβλέπει. Έθεσε λοιπόν και μάλιστα σείοντας τη φτέρη με θορυβώδη τρόπο, θέμα Πόθεν Έσχες για τον Στέφανο Κασσελάκη. Από άποψη διαφάνειας ο Μητσοτάκης καλά έκανε. Μόνο που δεν τον έπιασε ξαφνική θεσμολαγνεία. Γνώριζε απαιτώντας από τον Κασσελάκη να κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες, ότι οι πολιτικοί και οι λοιποί υπόχρεοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, δεν κάνουν τη δήλωσή τους όποτε θέλουν, αλλά όταν ανοίγει η σχετική πλατφόρμα Και η πλατφόρμα δεν ήταν ανοιχτή. Εμφάνιζε έτσι τον Κασσελάκη ως μη έχοντα καταθέσει δήλωση Πόθεν Έσχες. Επιπλέον ο Μητσοτάκης θεωρούσε ότι η όποια αναφορά του Κασσελάκη στα περιουσιακά του στοιχεία αυτοβούλως, (όπως τελικώς έκανε στη Θεσσαλονίκη) θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση. Γιατί αν μεν παρουσίαζε μεγάλα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο Κασσελάκης δεν έχει σχέση με τον απλό κόσμο και την Αριστερά, αφού δεν ταιριάζει με το μοτίβο που θέλει τους Αριστερούς να φοράνε προβιές και να είναι μίζεροι, αν πάλι δεν τα παρουσίαζε θα έλεγε ότι πρόκειται για έναν απατεώνα.

Στο λάκκο που επιχείρησε να ανοίξει ο Μητσοτάκης, παρέβλεψε ένα σοβαρό στοιχείο το οποίο περιγράφεται με άλλη παροιμία που λέει είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα, ή αν θέλετε ο Μητσοτάκης τον Κασσελάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας θέμα πόθεν έσχες Κασσελάκη, άνοιξε το δικό του λάκκο και την συζήτηση για το δικό του πόθεν έσχες, το οποίο δεν είναι γάργαρο νερό. Γιατί ο Μητσοτάκης κατάφερε να κλείσει τυπικά τα θέματα πόθεν έσχες με τη συμβολή ελεγκτών της ΑΑΔΕ την εποχή υπουργίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής με τις αλχημείες της Τασίας Χριστοδουλοπούλου (και απ ό,τι φαίνεται με τη συμμετοχή παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ τότε) αλλά υπάρχει και η δημοσιογραφία. Και η δημοσιογραφία έχει αποδείξει ότι το πόθεν έσχες της οικογένειας Μητσοτάκη είναι μια μαύρη τρύπα στην οποία, ανοίγοντας το πόθεν έσχες άλλων, πέφτει ο ίδιος.

Επειδή τα χρόνια έχουν περάσει, η ζωή έχει δείξει και έχει αποδείξει πλέον, ο καλοπροαίρετος πολίτης μπορεί να σταθεί στα γεγονότα χωρίς προκατάληψη και πέρα από το θόρυβο που δημιουργήθηκε για να δολοφονήσει τον χαρακτήρα όσων κάναμε τις αποκαλύψεις. Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα και μόνο τα γεγονότα:

Η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη (έτσι αναγράφεται στα συμβόλαια) στις 30 Ιουνίου 2006, ανοίγει την εταιρεία SCI Personal Ventures στο Παρίσι. Η εταιρεία αυτή έχει κεφάλαιο μόλις 10.000 ευρώ και μέτοχός της επίσης, με μικρό ποσοστό (5%), είναι ο ετεροθαλής αδελφός της Γιώργος Παπαζήσης. Έντεκα μέρες μετά, η νεοσύστατη εταιρεία, αγοράζει το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι. ‘Οπως φαίνεται από τα συμβόλαια, καταβάλει 1.470.000 για το σπίτι και επιπλέον 154.000 σε φόρους και μεσιτίες. Πώς τα καταβάλει; Αυτή η εταιρεία που συστάθηκε μερικές ώρες πριν την αγορά, παίρνει δάνειο 900.000 ευρώ (!) από την τράπεζα GE Money Bank. Εντυπωσιακό όχι μόνο από άποψη χρόνου αλλά και υπόστασης που έχει η εταιρεία. Ας πούμε όμως ότι η Τράπεζα έκανε μια αποκοτιά ή έστω ένα ρουσφέτι. Το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή 724.823 ευρώ για την ακρίβεια, η εταιρεία της κυρίας Μητσοτάκη το κατέβαλε μετρητά. Πώς μια εταιρεία που έχει στο ταμείο μόλις 10.000 ευρώ κεφάλαιο , καταβάλει 724.000 ευρώ; Οι Ελεγκτές που έκαναν έλεγχο μετά τις καταγγελίες του Documento , για κάποιο περίεργο λόγο «μπέρδεψαν» τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία της κυρίας Γκραμπόφσκι αυτά της εταιρείας και απεφάνθησαν ότι θα μπορούσε (προσέξτε δεν λένε πως προέκυψε ότι έτσι έγινε) να αγοράσει το σπίτι του Βολταίρου. Μα δεν πρόκειται για την κυρία Γκραμπόφσκι ως φυσικό πρόσωπο αλλά για την εταιρεία της. Πού βρήκε αυτά τα χρήματα η νεοσύστατη και φτωχή εταιρεία; Κανένας δεν απάντησε. Οι ελεγκτές όμως που πραγματοποίησαν τον έλεγχο, επί υπουργίας Τσακαλώτου πήραν προαγωγή αφού τελείωσαν…επιτυχώς τον έλεγχο.

Ακόμη και σε αυτόν τον έλεγχο που έγινε συγκαλυπτικά για το σπίτι του Βολταίρου, υπάρχει στο Πόρισμα των Ελεγκτών μια παραδοχή που βρωμάει…πρόβλημα. Κατά τον έλεγχο των λογαριασμών της κυρίας Γκραμπόφσκι, βρέθηκαν χρήματα τα οποία κλήθηκε να τα δικαιολογήσει. Απάντησε λοιπόν ότι τα χρήματα αυτά είναι καταβολές ενοικίων από το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι. Τι δουλειά έχουν τα χρήματα από τα ενοίκια του σπιτιού του Βολταίρου στους προσωπικούς της λογαριασμούς αφού το σπίτι ανήκει στην εταιρεία; Κάνει δηλαδή την παραδοχή ότι χρησιμοποιεί εικονικά την εταιρεία για να μεταβιβάζονται επί της ουσίας χρήματα στο πρόσωπό της; Και είναι σύζυγος πρωθυπουργού;

Η εταιρεία της κυρίας Γκραμπόφσκι στη Γαλλία , δηλαδή ουσιαστικά η δραστηριότητά της και το περιουσιολόγιό της, κρύβονται στο πόθεν έσχες που εδέησε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πρώτα είχε ισχυριστεί ότι δεν έκανε γιατί ήταν σε διάσταση. Μια ελληνική εταιρεία, η MGPG (το όνομά της προκύπτει από τα αρχικά Μαρέβα Γκραμπόφσκι και Παπαζήσης Γιώργος) στην οποία μεγαλομέτοχος είναι η σύζυγος του πρωθυπουργού, εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 100%, της γαλλικής SCI. Έτσι η Μαρέβα και ο αδελφός της κατέχουν την Γαλλική εταιρεία και σήμερα και φυσικά το σπίτι του Βολταίρου, αλλά αυτό δεν φαίνεται γιατί στο πόθεν έσχες ο Μητσοτάκης δηλώνει μια αθώα ελληνική εταιρεία. Έτσι, κρύβεται το σπίτι του Βολταίρου, το γεγονός ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού κατέχει ξένη εταιρεία, πράγμα που απαγορεύει ο ελληνικός νόμος και κρύβεται και το υποτιθέμενο δάνειο των 900.000 ευρώ που έλαβε η εταιρεία για να πληρώσει τμήμα του τιμήματος του σπιτιού του Βολταίρου. Αν το έχει πληρώσει το ερώτημα είναι πώς το πλήρωσε αφού δεν έχει καμία δραστηριότητα και αν δεν το πλήρωσε, τι συνέβη;

Το 2017 το Documento το Documento αποκάλυψε ότι η κυρία Μητσοτάκη έχει στα νησιά Κέυμαν την offshore εταιρεία ETERNIA. O Μητσοτάκης μας διέψευσε, αλλά λίγο αργότερα στα Paradise Papers, η κυρία Γκραμπόφσκι εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτρια αυτής της εταιρείας ενώ ζητήθηκε διεθνώς ο έλεγχός της ως Πολιτικώς Εκτεθειμένο Πρόσωπο (ΠΕΠ). Μετά την αποκάλυψη των Paradise Papers ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η εταιρεία αυτή είχε κλείσει από παλιά. Ωστόσο στους καταλόγους των εταιρειών των νησιών Κέυμαν, η εταιρεία της κυρίας Μητσοτάκη κλείνει στις 2 Μαρτίου 2015. Την εποχή εκείνη, η κυρία Γκραμπόφσκι δεν ήταν σε διάσταση με τον Μητσοτάκη, έκανε δήλωση πόθεν έσχες αλλά δεν δήλωσε ποτέ την εταιρεία, πράγμα που συνιστά ποινικό αδίκημα. Επίσης το πρωθυπουργικό ζεύγος δεν απάντησε ποτέ ποια ήταν η χρήση της offshore εταιρείας. Σε τι χρησιμοποιήθηκε; Γιατί μια επιχειρηματίας στην Ελλάδα στήνει offshore στην άλλη άκρη του κόσμου, χωρίς πραγματικό κύκλο εργασιών; Τι ακριβώς έκανε με αυτή η σύζυγος του πρωθυπουργού; Τι χρήματα μεταφέρθηκαν και πού μέσω της εταιρείας;

Ένα σοβαρό θέμα για το πόθεν έσχες είναι τα δάνεια που εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Η οικογένεια έχει μεγάλο δανεισμό (σε αυτόν πρέπει να προσθέσουμε τις 900.000 ευρώ για το σπίτι του Βολταίρου) και είναι ένα ερώτημα πώς ανταποκρίνεται. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ένα δάνειο για τον Κήρυκα Χανίων. Για το δάνειο αυτό, τον καιρό της κρίσης, δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ, αλλά οι Τράπεζες δεν το κατήγγειλαν. Μετά τις αποκαλύψεις ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να κάνει ρυθμίσεις του δανείου. Τι ρύθμιση έκανε; Με τι επιτόκιο και περίοδο αποπληρωμής; Είχε αντιμετώπιση όπως κάθε Έλληνας; Είναι υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει αυτές τις συμφωνίες με τις Τράπεζες. Το ίδιο οφείλει να κάνει ο Μητσοτάκης και για τα δάνεια της ΝΔ, που μόλις σήμερα ο Άκης Σκέρτσος, δήλωσε ότι είναι ενήμερα. Με τι όρους; Με τι συμφωνίες; Με κουρέματα; Με χαριστική περίοδο αποπληρωμής; Είναι υποχρεωμένος να απαντήσει. Τα περί διαφάνειας δεν μπορεί να τα λέει για να κατηγορήσει προκαταβολικά τον Κασσελάκη, αλλά πρώτα να μάθει ο κόσμος.

Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει 41 ακίνητα. Φέτος αγόρασε δύο στα Ζαγοροχώρια και μετά την αγορά η περιοχή μπήκε σε ειδικό καθεστώς προστασία από δόμηση. Ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του είπε ότι χρειάστηκε να πουλήσει άλλα ακίνμητα στο παρελθόν για να ανταπεξέλθει. Να ρωτήσουμε αφού δίνει την ευκαιρία, πώς, πόσα και σε ποιον πούλησε το σπίτι που είχε στη Νέα Υόρκη και εμφανίζεται την τελευταία φορά στο Πόθεν Έσχες του 2004; Υπάρχει επίσης ένα θέμα με την ικανότητα που έχει η οικογένεια να αγοράζει ακίνητα φιλέτα σε τιμή ευκαιρίας. Και την σύμπτωση, κάποια από αυτά, δύο τουλάχιστον, να συνορεύουν με τον γνωστό φίλο της οικογένειας και άνθρωπο της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο.

documentonews.gr

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button