Ερώτηση στη Βουλή για την απ ευθείας ανάθεση στην marketing Grecce και μη τήρηση του Ν 4412/2016 περί Δημοσίων συμβάσεων

Σαλος με το σπότ και το κλεμμένο σλόγκαν απο Lancaster σε διαφήμιση σειράς αντηλιακών της.

Τέσσερα μέλη του ΕΟΤ υπό παραίτηση και οι Τριγμοί σε ΕΟΤ Υπουργείο Τουρισμού και Μαξίμου είναι σε πολλά Ρίχτερ..Η ανακοίνωση της Διοίκησης του ΕΟΤ επίσης που για πολύ καιρό τα πληρωμένα και στρατευμένα Μέσα Εξαπάτησης δεν την πρόβαλλαν..βάζει και αυτή λάδι στη “φωτιά”.

Ακολούθησε  το σπρώξιμο από την ομάδα του Μαξίμου πολλών εκατομμυριων για να μοιραστούν σε ΜΜΕ σε Ελλάδα (13 Περιφέρειες)  και εξωτερικό κατά παράβαση από το νόμο 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων για να διαχειριστεί μια μη κερδοσκοπική διαφημιστική εταιρεία η Marketing Greece ενώ όλες οι υπόλοιπες Διαφημιστικές  επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της  προβολής συνεχίζουν να υπόκεινται στους περιορισμούς του εν λόγω νόμου.

Το γιατί εξαιρέθηκε αυτή η Φιλική Διαφημιστική εταιρεία το ξέρει η τριάδα του Μαξίμου και ο Μητσοτάκης που είναι φίλοι με την Ιωάννα Δρέττα και το σύζυγο της Γιάννη Ρέτσο. Μην ξεχνάμε ότι όταν το διανέμει διαφημιστική συνηθίζεται να παίρνει από τα ΜΜΕ περίπου 30% Δηλαδή επί του ποσού 9,6 εκ ευρώ Η Marketing Greece για την κατασκευή είναι να εισπράξει 99.000 ευρώ για ένα spot που το το βασικό του σύνθημα «Greek Summer is state of Mind». Ενα σλόγκαν  κλεμμένο!!! Μάλιστα εμφανίζεται από τις αμερικανικές Αρχές ως κατοχυρωμένο(!) από το 2014  στη γνωστή εταιρεία καλλυντικών Lancaster σε διαφήμιση σειράς αντηλιακών της. Η Marketing Greece (Ι.Δρεττα) είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, θυγατρική του ΣΕΤΕ που πρόεδρος είναι ο Γ.Ρέτσος σύζυγος της κ.Ιωάννας Δρέττα.

Το πακέτο προσδιορίστηκε αρχικά στα 32 εκ ευρώ  και έχει άγνωστες τις δεξαμενές  άντλησης για να δοθεί στη διαφημιστική για την καμπάνια γι αυτό και διαψεύδουν Κυβερνητικοί κύκλοι  το ύψος του ποσού.

Το σπότ δεν μαγνητίζει δείχνει μια άγνωστη παραλία μπλε και καφέ και δεν έχει κίνηση δεν έχει εικόνα από ξένους να ζουν και να διασκεδάζουν κάτω από τον ήλιο και δίπλα στη Θάλασσα…δεν μεταδίδει ψυχολογία προσέλκυσης .Δείχνει μια παραλία άδεια λόγω Κορωνοιού που δεν πατά κανένας και μπορείς να μην έρθεις διακοπές όπως είπε ο Μητσοτάκης  στη παρουσίαση του γιατί το Καλοκαίρι δεν είναι μια εποχή αλλά Αντίληψη!!!

Τώρα αν το πακέτο των 32 εκ ευρώ μειωθεί η θα δοθεί σε άλλη εταιρεία μετά τη θύελλα που δημιουργήθηκε με τις αποκαλύψεις θα το δούμε όπως και αν ακολουθήσει η κυβέρνηση το Νόμο για Δημόσιες συμβάσεις η θα το διανείμει ο ΕΟΤ.

Η απευθείας ανάθεση της διαφημιστικής καμπάνιας στην Marketing Greece έφτασε και στη Βουλή έπειτα από ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση γίνεται λόγος «για καταστρατήγηση των όρων διαφάνειας, της δίκαιης και ίσης μεταχείρισης με όρους υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων με την απευθείας ανάθεση στην Marketing Greece του συνόλου της τουριστικής προβολής της χώρας μας ανεξαρτήτως της αξίας της σύμβασης και κατά παρέκκλιση της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων».

Επίσης οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει «ποια ανάγκη εξυπηρετείται με τον προσδιορισμό της Marketing Greece, ως δυνητικού αποκλειστικού αντισυμβαλλομένου, χωρίς τους περιορισμούς του Ν. 4412/2016, για συμβάσεις που αφορούν στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προβολής, διαφήμισης, προώθησης, επικοινωνίας και Δημόσιων σχέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και μάλιστα, ανεξαρτήτως ύψους ποσού οικονομικού ανταλλάγματος, τη στιγμή, μάλιστα, που υφίσταται διαφανής και γρήγορη διαδικασία με έλεγχο από την ΕΑΔΗΣΥ για απρόβλεπτα, εξωγενή γεγονότα;»

Όπως επίσης «με ποια κριτήρια εξαιρέθηκε η Marketing Greece από το νόμο 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων ενώ όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαφήμισης και προβολής συνεχίζουν να υπόκεινται στους περιορισμούς του εν λόγω νόμου; Γιατί προσπερνάτε την ήδη δομημένη διαδικασία της ενσωματωμένης Οδηγίας όπως αποτυπώνεται στο άρθρο 32 του Ν.4412/2016 και παρακάμπτετε κάθε διαφανή διαδικασία αποκλειστικά για την Marketing Greece;

Διαβάστε και την ανακοίνωση του ΔΣ του ΕΟΤ μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν από τον Υπουργό Τουρισμού κ.Χάρη Θεοχάρη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Στις 13/04/2020 εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στο άρθρο 69 της οποίας προβλέπεται, ότι για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Αυγούστου 2020, το Υπουργείο Τουρισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών εταιρειών αυτών, δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών με την εταιρεία με την επωνυμία «MARKETING GREECE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» και τον διακριτικό τίτλο «Marketing Greece A.E.» με απευθείας ανάθεση, ανεξαρτήτως της αξίας της σύμβασης, κατά παρέκκλιση της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων. Οι συμβάσεις θα αφορούν στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προβολής, διαφήμισης, προώθησης, επικοινωνίας και δημόσιων σχέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δηλαδή θα αφορούν σε όλα όσα αποτελούν τις μοναδικές πλέον κύριες αρμοδιότητες του ΕΟΤ. Ουσιαστικά πρόκειται για δυνατότητα ανάθεσης στη Marketing Greece, δηλαδή στον Ιδιωτικό Τομέα, μέρους ή του συνόλου του έργου του ΕΟΤ και μάλιστα κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων.

Ταυτόχρονα πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο, ότι ο Γ.Γ.ΕΟΤ κ. Φραγκάκης εγκαινιάζει συνεργασία του ΕΟΤ με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων σχετικά με τη στατιστική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρα μας αλλά και των χωρών προέλευσης τους εισερχόμενου τουρισμού, τη σχετική κατάταξη της Χώρας και έρευνες ικανοποίησης των τουριστών. Στην περίπτωση αυτή έχουμε, σε πλήρη αντίθεση με την ΠΝΠ, συνεργασία με φορείς του Δημόσιου Τομέα, πράγμα που οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μια αντίφαση.

Πάντως την περίπτωση της συνεργασίας με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων γνωρίζουμε το αντικείμενο της συνεργασίας, ενώ στην περίπτωση της Marketing Greece A.E. δεν γνωρίζουμε τίποτε….Τί θα αναθέσει ο ΕΟΤ, που δεν μπορεί να υλοποιήσει ο ίδιος; Γιατί η εμπειρία των στελεχών του Οργανισμού παραγνωρίζεται τη στιγμή, που ο ΕΟΤ είναι ο μόνος φορέας της Χώρας, που έχει καταρτίσει και εφαρμόσει συστήματα διαχείρισης κρίσης στο παρελθόν;

Και το κυριότερο: τα τελευταία χρόνια αρχής γενομένης από την περίοδο υπουργίας της κας Ο. Κεφαλογιάννη και κατά τη διάρκεια της υπουργίας της κας Ε. Κουντουρά, ο ΕΟΤ έχασε τις περισσότερες αρμοδιότητές του και κινδυνεύει να μετατραπεί σε λογιστήριο, χωρίς άποψη, δράση και ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας. Η δυνατότητα ανάθεσης της υλοποίησης δράσεων στην ιδιωτική εταιρεία Marketing Greece A.E., πέραν της δυσπιστίας για την απευθείας ανάθεση που γεννά, μας προκαλεί ακόμη περισσότερη ανησυχία.

Για τα παραπάνω αναφερόμενα σημαντικά ζητήματα για τον Οργανισμό, καλούμε την Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ να απαντήσουν αν γνώριζαν για την απευθείας αυτή ανάθεση στην εταιρεία Marketing Greece A.E της ανωτέρω μονοπωλιακής διάταξης και θεωρούμε δεδομένη τη στήριξή τους για την προστασία το κύρος και την αξιοπιστία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ) του μοναδικού Δημόσιου φορέα της παγκόσμιας τουριστικής προώθησης και προβολής της χώρας.

Τέλος καλούμε τον υπουργό Τουρισμού να απαντήσει: Ποια ανάγκη και ποια κριτήρια επέβαλαν την απευθείας ανάθεση στην ιδιωτική εταιρεία Marketing Greece A.E., συμβάσεων που αφορούν στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προβολής, διαφήμισης, προώθησης, επικοινωνίας και δημόσιων σχέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μάλιστα κατά παρέκκλιση της αυστηρότατης ισχύουσας νομοθεσίας περί Δημοσίων Συμβάσεων Προμηθειών και Υπηρεσιών που αποτελεί προσαρμογή της χώρας σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Γιατί αναφέρει στην απάντηση του προς την Εφημερίδα των Συντακτών της 16/04/2020 βαφτίζοντας την “Marketing Greece” Οργανισμό ενώ πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία του Ιδιωτικού Τομέα?

Τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με τον ΕΟΤ; Με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει τα στελέχη του και τη συσσωρευμένη εμπειρία του κατά τα 70 και πλέον χρόνια ζωής του;

ΔΣ ΕΟΤ

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button