Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 95% των κοτόπουλων από τα σουπερμάρκετ είναι μολυσμένα..Αυτα τρώνε οι Έλληνες!!

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και οι ερευνητές Δ. Κώστογλου, Μ. Σιμώνη, Γ. Βαφειάδης, Ν. Καυτατζής και Ε. Γιαούρης, διεξήγαγαν μελέτη για να διερευνήσουν την παρουσία ή μη παθογόνων μικροοργανισμών, σε κρέας και σαλάτες που πωλούνται σε ελληνικά σουπερμάρκετ και καταστήματα λιανικής. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods του MDPI στο ειδικό τεύχος Τροφιμογενή Παθογόνα Βακτήρια: Επιπολασμός και Έλεγχος, όπως αναφέρει το cibum.gr

Για τους σκοπούς της μελέτης αγοράστηκαν 60 δείγματα παγωμένου ωμού κρέατος κοτόπουλου και 40 δείγματα συσκευασμένων έτοιμων προς κατανάλωση (RTE) φρέσκων φυλλωδών σαλατών, δημοφιλή τρόφιμα για τους Έλληνες, που πωλούνται σε υποκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και σε καταστήματα λιανικής, στη Λήμνο. Πιο συγκεκριμένα  τα 20 δείγματα κρέατος κοτόπουλου συλλέχθηκαν από τρία κρεοπωλεία και τα άλλα 40 δείγματα από τρία σούπερ μάρκετ, ενώ όλα τα δείγματα σαλάτας συλλέχθηκαν από  σούπερ μάρκετ.

Και τα τρία σούπερ μάρκετ ανήκουν σε γνωστές αλυσίδες καταστημάτων στην Ελλάδα, τα διαθέσιμα προϊόντα των οποίων κυκλοφορούν και καταναλώνονται σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, τα δείγματα κοτόπουλου που αγοράστηκαν από κρεοπωλεία προέρχονταν από γνωστές πτηνοπαραγωγικές εταιρείες των οποίων τα προϊόντα κυκλοφορούν επίσης σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όλα τα δείγματα παρασχέθηκαν όπως αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν άμεσα και μεμονωμένα σε αποστειρωμένους σάκους. Στη συνέχεια, τα δείγματα μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο εντός μίας ώρας από την αγορά σε ψυχρά κουτιά και η ανάλυσή τους γινόταν πάντα την ίδια ημέρα (δοκιμάζοντας πέντε δείγματα κάθε φορά).

Τα δείγματα αναλύθηκαν για την παρουσία σημαντικών τροφιμογενών παθογόνων βακτηρίων: Campylobacter spp., Salmonella spp., και Listeria monocytogenes , καθώς και Enterobacteriaceaeολικά κολοβακτηρίδιαEscherichia coli και σταφυλόκοκκοι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ανίχνευσης του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO). Τα Campylobacter spp., Salmonella spp. και L. monocytogenes είναι σημαντικά ζωονοσογόνα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις που μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες για ευαίσθητα άτομα.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι άκρως απογοητευτικά για τους Έλληνες καταναλωτές. Το 95% (n=57) των δειγμάτων κοτόπουλου βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένο από τουλάχιστον ένα από τα παθογόνα που εξετάστηκαν, με το 58,3% ( n = 35) να έχει μολυνθεί από δύο παθογόνα και το 5% ( n = 3 ) και από τα τρία παθογόνα.

Όσον αφορά το ωμό κοτόπουλο, βακτήρια Campylobacter spp. ανακτήθηκαν από 54 δείγματα (90,0%) και Salmonella spp. ανακτήθηκαν από 9 δείγματα (15,0%), ενώ η L. monocytogenes ήταν παρούσα σε 35 δείγματα (58,3%).

Κανένα Campylobacter δεν ανακτήθηκε από σαλάτες και η Salmonella ήταν παρούσα μόνο σε ένα δείγμα (2,5%), ενώ τρεις σαλάτες βρέθηκαν να ήταν μολυσμένες με L. monocytogenes (7,5%). Ανησυχητικά, το APC (συνολικός αριθμός αερόβιων πλακών) ήταν ίσο ή μεγαλύτερο από 10 6 CFU/g στο 53,3% και στο 95,0% των δειγμάτων κοτόπουλου και σαλάτας, αντίστοιχα, ενώ οι πληθυσμοί ορισμένων από τους άλλους δείκτες ασφάλειας ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης υψηλοί.

Οι ερευνητές, με βάση τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο εκτεταμένους μικροβιολογικούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής αυτών των προϊόντων (από το αγρόκτημα μέχρι την αγορά). Παράλληλα, προτείνουν προληπτικά μέτρα όπως καλές συνθήκες εκτροφής σε πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πιο αυστηρή εφαρμογή του συστήματος ανάλυσης κινδύνου των κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) κυρίως σε επίπεδο βιομηχανίας και λιανικής και εκπαίδευση των καταναλωτών για τον σωστό χειρισμό. Από την άλλη πλευρά, παρόλο που και τα τρία παθογόνα που αναλύθηκαν ( Campylobacter spp., Salmonella spp. και L. monocytogenes ) βρέθηκαν να παρουσιάζουν χαμηλότερους επιπολασμούς στα δείγματα σαλάτας (0,0%, 2,5% και 7,5% αντίστοιχα), οι υψηλές μετρήσεις για το συνολικό APC, τα Enterobacteriaceae και τους σταφυλόκοκκους που απαριθμήθηκαν σε αρκετά από αυτά τα δείγματα σίγουρα συνηγορούν υπέρ της περαιτέρω βελτιστοποίησης της διαδικασίας παραγωγής τους.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

pentapostagma

Δείτε περισσότερα

Related Articles

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button