Επανάληψη της Δίκης στο Εφετείο για το Noor1! Επτά Κατηγορούμενοι στο ναρκοπλοίο με τους 2,1 τόνους ηρωίνης.

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν αύριο οι επτά καταδικασθέντες για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο “Noor 1”, καθώς ο Άρειος Πάγος αναίρεσε τη δικαστική απόφαση με την οποία τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό με αποτέλεσμα να “σπάσουν” τα ισόβια και να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι περισσότεροι από αυτούς.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τους είχε χορηγήσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη με αποτέλεσμα να πέσουν “στα μαλακά” σε σχέση με την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση των ισοβίων και να επιβληθούν 18 έτη κάθειρξη στους “πρωταγωνιστές” της μεταφοράς του μεγαλύτερου φορτίου ηρωίνης που έφτασε στην Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα ήταν να αφεθούν ελεύθεροι οι περισσότεροι από τους πρώην ισοβίτες με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης, πολλά χρόνια νωρίτερα απ’ ότι αν ίσχυε η πρωτόδικη ποινή των ισοβίων.

Πρώτος αφέθηκε ελεύθερος με την συμπλήρωση έξι ετών και έξι μηνών πραγματικής φυλακής ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, στη βίλα της πρώην συζύγου του οποίου βρέθηκε μισός τόνος του φορτίου της ηρωίνης, με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης, καθώς είχε συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής των 18 ετών με ευνοϊκό συνυπολογισμό των ημερών εργασίας στη φυλακή.

Μάλιστα κάποια από αυτά τα μεροκάματα υπολογίστηκαν διπλά, όπως προβλέπεται για όσο διάστημα κρατούνταν για λόγους ασφαλείας στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα.

Λίγους μήνες μετά αφέθηκε ελεύθερος και ο καταδικασθείς ως ναυλωτής του “Noor 1” Γεώργιος Μπουρδούβαλης και ένας από τους τρεις Τούρκους που είχαν συλληφθεί σε αποθήκη στο Κορωπί ενώ συσκεύαζαν την ηρωίνη για τη μεταφορά της σε φορτίο με μαρμαρόσκονη.

Στη φυλακή παραμένουν μόνο οι δύο Τούρκοι, καθώς δεν εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησης τους και κατά συνέπεια δεν έχουν υπολογιστεί ημέρες εργασίας προκειμένου να αποφυλακιστούν.

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών και στον Κωνσταντίνο Καρτσιώνη, ιδιοκτήτη της αποθήκης που μεταφέρθηκαν τα ναρκωτικά και τον Ιρανό συνοδό του φορτίου της ηρωίνης μέσα στο πλοίο, στους οποίους είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης.

Και αυτοί είχαν αφεθεί ελεύθεροι λίγους μήνες μετά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, συνελήφθησαν και επέστρεψαν στη φυλακή οι Γ. Μπουρδούβαλης και Κ. Καρτσώνης, ενώ παραδόθηκε μόνος του στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά ο Ευθ. Γιαννουσάκης, καθώς αναβίωσε η πρωτόδικη απόφαση των ισοβίων για τους Γιαννουσάκη-Μπουρδούβαλη και των 18 ετών κάθειρξης για τον Καρτσώνη.

Αντίθετα άγνωστη παραμένει η τύχη του Ιρανού και του ενός Τούρκου συγκατηγορούμενων τους που είχαν αφεθεί ελεύθεροι και δεν έχουν βρεθεί από τις αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5, ο Τούρκος εθεάθη στο Βέλγιο, όπου έμενε μόνιμα πριν τη σύλληψη του και είχε χρησιμοποιηθεί από τον συμπατριώτη του μεγαλέμπορο ναρκωτικών Οργκάν Ορχάν για τη μεταφορά του φορτίου του “΄λευκού θανάτου”.

Το ανώτατο ποινικό ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας αναίρεσε την δευτεροβάθμια δικαστική απόφαση, κρίνοντας πως δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη ως προς την χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ας σημειωθεί πως την απόφαση για αναγνώριση του ελαφρυντικού έλαβαν οι τέσσερις Εφέτες με σύμφωνη πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας, μετέπειτα Εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, ενώ είχε μειοψηφήσει η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη που είχε την άποψη πως δεν πρέπει να χορηγηθεί το ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες.

Από την πλευρά του ο Άρειος Πάγος διαπίστωσε πως δεν γίνεται καμία αναφορά σε περιστατικά ή αποδεικτικά μέσα που να αποδεικνύεται η καλή συμπεριφορά των καταδικασθέντων μετά την πράξη.

Οι αρεοπαγίτες επισημαίνουν πως η πραγματοποίηση ημερομισθίων και η επιμόρφωση των κρατουμένων μέσα στη φυλακή δεν αρκούν για την στοιχειοθέτηση του ελαφρυντικού.

Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να στείλουν ξανά αύριο τους καταδικασθέντες ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά προκειμένου να κριθούν από άλλους δικαστές ως προς την αναγνώριση του ελαφρυντικού.

Αν δεν τους χορηγηθεί, τότε κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη, ενώ αν τους χορηγηθεί, τότε αναμένεται να τους επιβληθούν ποινές κάθειρξης και να αφεθούν ελεύθεροι με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης από τις φυλακές.

edolio5.blogspot.com

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button