Bάρεσε ΚΑΝΟΝΙ η Κίνα….3,2 ΤΡΙΣ Δολάρια
Βούλιαξε η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Κίνας προκαλώντας τριγμούς και φόβους διεθνώς για οικονομική αποσταθεροποίηση στη σκιά της κρίσης στηνευρωζώνη με αφορμή την Ελλάδα και το χρέος.
Υπολογίζεται από αναλυτές ότι σε επίπεδο χρηματιστηριακής αξίας έχουν χαθεί χρήματα που ισοδυναμούν με 15 φορές το ελληνικό ΑΕΠ σε 15 συνεδριάσεις, πάνω από 3,2 τρισ. δολ.
Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς στην Κίνα έχει καταγράψει πτώση περίπου 30% από τα μέσα Ιουνίου, με ορισμένους επενδυτές να φοβούνται πως οι αναταραχές στην κινεζική αγορά θα αποσταθεροποιήσουν την πραγματική οικονομία –θεωρώντας μάλιστα πως πλέον αυτό είναι μεγαλύτερος κίνδυνος και από την κρίση στην ευρωζώνη.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ και πάνω από την Ιαπωνία τρίζει όχι μόνο χρηματιστηριακά καθώς σκάει η φούσκα αλλά και σε επίπεδο ΑΕΠ που υποχωρεί σταδιακά εδώ και μήνες επηρεάζοντας το παγκόσμιο εμπόριο
Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε κρατικές εταιρείες να μην πωλούν μετοχές τους, την ώρα που πάνω από το 45% της κινεζικής αγοράς έχει αναστείλει την διαπραγμάτευση. Η πτώση στη Σαγκάη έφτασε έως το 8,2%.
Οι βασικός δείκτης των ασιατικών μετοχών βρίσκεται πλέον σε χαμηλό ενάμισι έτους, ενώ το γεν κάνει ράλι. Οι επενδυτές αγνοούν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Πεκίνο και οι κινεζικές μετοχές γκρεμίζονται μετά την ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής κεφαλαιαγοράς ότι η πτώση στις μετοχές βρίσκεται στα πρόθυρα του «πανικού».
Πάνω από 1.300 μετοχές, ή το 45% της αγοράς, ανέστειλαν τις διαπραγματεύσεις τους σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από την πτώση.
Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Κίνας έδωσε εντολή στις κρατικές εταιρίες να σταματήσουν να πωλούν τις μετοχές τους κατά τη διάρκεια της «ασυνήθιστης μεταβλητότητας της αγοράς» για να στηριχθεί η αγορά -μάταια.
Έδωσε επίσης εντολή σε 112 κρατικούς κολοσσούς να αγοράσουν περισσότερες μετοχές στις εισηγμένες που ελέγχουν προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές των μετοχών.
Ο κινεζικός δείκτης CSI υποχωρεί κατά 4,8% στις 3.739 μονάδες, ο δείκτης Shanghai Composite -που έφτασε να υποχωρεί έως και 8,2%- καταγράφει πτώση 3,88% στις 3.582 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng 4,2% στις 23.926 μονάδες, ο δείκτης Nikkei 2,2% στις 19.929 μονάδες, ο δείκτης Kospi 1,2% στις 2.016 μονάδες και 1,6% ο δείκτης ASX στις 5.474 μονάδες.
Αρκετοί αναλυτές συγκρίνουν την πτώση με το κραχ του 1929: