Άνοιξαν οι αποθήκες πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ: Επιχειρησιακή ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων στην Ευρώπη
Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί την πυρηνική του “ασπίδα” επιβεβαιώνοντας πλήρως το War News 24/7 για την μόνιμη επιφυλακή από εδώ και στο εξής των πυρηνικών χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Η απόφαση είχε παρθεί εδώ και καιρό καθώς το ΝΑΤΟ φοβάται είτε χτύπημα σε μία από τις βάσεις ανεφοδιασμού των ουκρανικών ΕΔ είτε χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζουμε ότι η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας ανέλαβε πυρηνικό ρόλο στο ΝΑΤΟ με τα μαχητικά F-35 από την 1η Ιουνίου. H USAF θα μεταφέρει επιπλέον F-35 για πυρηνική κρούση στη Μεγάλη Βρετανία ενώ και τα F-35 της Νορβηγίας είναι έτοιμα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι έχει αναπτύξει περίπου 40 από τις 225 πυρηνικές κεφαλές του, ενώ οι ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον 100 κεφαλές σε βάσεις ανά την Ευρώπη.
Η Γαλλία δεν παρέχει στο ΝΑΤΟ το πυρηνικό της οπλοστάσιο λόγω μιας μακροχρόνιας απόφασης να παραμείνει ανεξάρτητη ως προς την αποτροπή.
Και τα δύο πλέον στρατόπεδα, ΝΑΤΟ και Ρωσία, έχουν ενεργοποιήσει τις πυρηνικές τους δυνάμεις. Ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις…
Σε κατάσταση ετοιμότητας τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ – Βγαίνουν από την κατάσταση αποθήκευσης
Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνομιλίες (σσ έχει ήδη παρθεί απόφαση) για να αναπτύξει περισσότερα πυρηνικά όπλα βγάζοντάς τα από συνθήκες αποθήκευσης και θέτοντάς τα σε ετοιμότητα ενόψει της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Συμμαχίας.
Όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη της συμμαχίας για διαφάνεια γύρω από την χρήση του πυρηνικού τους οπλοστασίου ως αποτρεπτικό παράγοντα.
“Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και πόσες να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις για αυτά τα ζητήματα. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε”, δήλωσε στην εφημερίδα.
“Η διαφάνεια βοηθάει στο να επικοινωνήσουμε το άμεσο μήνυμα ότι εμείς, φυσικά, είμαστε μια συμμαχία με πυρηνικά.
Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά όσο υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα, θα παραμείνουμε μια συμμαχία με πυρηνικά, γιατί ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ δεν έχει, είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος”, σχολίασε ο ίδιος.
Όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα, τα πυρηνικά όπλα είναι “η έσχατη εγγύηση ασφάλειας” του ΝΑΤΟ και ένα μέσο για την διατήρηση της ειρήνης.
Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι η Κίνα επενδύει ενεργά στο πυρηνικό της οπλοστάσιο, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αυξηθεί σε χίλιες κεφαλές μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Μίλησε επίσης για διαφάνεια στην πυρηνική στρατηγική του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της αποτρεπτικής του πολιτικής.
Κρεμλίνο: «Κλιμάκωση η ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων του NATO»
Τα σημερινά σχόλια του γενικού γραμματέα του NATO περί συνομιλιών για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων συνιστούν κλιμάκωση, εκτίμησε το Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι τα σχόλια του Γενικού Γραμματέα του NATO φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με το κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία ότι όποια απειλή ή χρήση πυρηνικών όπλων μέσα στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη.
«Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη κλιμάκωση της έντασης», σχολίασε ο Πεσκόφ σχετικά με τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ.
Η Ρωσία λέει ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ωθούν τη διεθνή κοινότητα στο χείλος της πυρηνικής αντιπαράθεσης με το να δίνουν στην Ουκρανία δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα, κάποια εκ των οποίων χρησιμοποιούνται εναντίον του ρωσικού εδάφους.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο καθώς διαθέτουν περίπου το 88% του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.
Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 100 μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα B61 ανεπτυγμένα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Βέλγιο και Ολλανδία, σύμφωνα με το Δελτίο Ατομικών Επιστημόνων.
Η Ρωσία διαθέτει περί τις 1.558 μη στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές παρότι οι ειδικοί σε θέματα πυρηνικού αφοπλισμού υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να πει κάποιος ακριβώς πόσα είναι λόγω της μυστικότητας.
Αναφορικά με τη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, την οποία φιλοξένησε η Ελβετία, ο Πεσκόφ σχολίασε ότι αυτή είχε αμελητέα αποτελέσματα και έδειξε πόσο μάταιες είναι οι συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Τα αποτελέσματα της διάσκεψης είναι «σχεδόν μηδαμινά», είπε χαρακτηριστικά. Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στο διάλογο με όλες τις χώρες που προτίθενται να το πράξουν και θα συνεχίσει να επικοινωνεί τη θέση της σε αυτές τις χώρες, δήλωσε ο Πεσκόφ.
NATO Secretary-General, Jens Stoltenberg stated earlier today that NATO must show its Nuclear Stockpile to the World in order to send a Direct Message to its Enemies; with Live Consultations reportedly ongoing with Members about placing Nuclear Weapons in Europe on Standby. pic.twitter.com/rzVSS3vjU3
— OSINTdefender (@sentdefender) June 16, 2024