Ανεξέλεγκτη έκρηξη αφίξεων προσφύγων σε Κρήτη και Γαύδο…7.336 άνθρωποι μέσα σε έξι μήνες!

Έκθεση-καταπέλτης της Refugee Support Aegean αποκαλύπτει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2025 σχεδόν 7.500 πρόσφυγες έφτασαν στα νότια παράλια της Κρήτης και στη Γαύδο, με τις τοπικές αρχές να αδυνατούν να διαχειριστούν τις συνθήκες φιλοξενίας και το κράτος να απουσιάζει από τις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης

Συνολικά 7.336 πρόσφυγες έφτασαν το πρώτο εξάμηνο του 2025 στην Κρήτη και τη Γαύδο, σε 129 διαφορετικά περιστατικά, το διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2025, όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα της Refugee Support Aegean.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της:

«Με βάση τα στοιχεία, οι τρεις κύριες εθνικότητες των ανθρώπων που φτάνουν σε Γαύδο και Κρήτη είναι Αίγυπτος (44,7%), Σουδάν (28,3%), Μπαγκλαντές (19%). Ανάμεσα στους νεοαφιχθέντες, υπάρχουν ευάλωτες περιπτώσεις που χρήζουν αυξημένης προστασίας, όπως ασυνόδευτα ανήλικα, οικογένειες με μικρά παιδιά (κυρίως από το Σουδάν) και μόνες γυναίκες.

Παρά την παγίωση της νέας προσφυγικής διαδρομής προς Κρήτη και Γαύδο, όπως υποδείκνυαν ήδη τα στοιχεία του 2024 και επιβεβαιώνουν εκείνα του πρώτου εξαμήνου 2025, και παρά τις προβλέψεις της νομοθεσίας και τις κυβερνητικές υποσχέσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει κεντρική μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών των νεοεισερχομένων.

Οι νεοαφιχθέντες, παραμένουν σε προσωρινούς χώρους στην Κρήτη, αντιμετωπίζοντας αναξιοπρεπείς συνθήκες χωρίς στοιχειώδεις υποδομές. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 2025 (εκτός της περιόδου που παρουσιάζεται στο παρόν κείμενο), ο συνεχιζόμενα αυξημένος αριθμός αφίξεων προσφύγων στην Κρήτη οδήγησε σε σοβαρά περιστατικά: άθλιες συνθήκες προσωρινής διαμονής, με εκατοντάδες ανθρώπους να διαμένουν σε εξωτερικούς χώρους εν μέσω καύσωνα, καθώς και εντάσεις, αναδεικνύοντας ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα στο νησί.

Τοπικοί φορείς επισημαίνουν την απουσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καλώντας το να αναλάβει τις ευθύνες μεταφοράς, σίτισης και μίσθωσης χώρου προσωρινής παραμονής. Το Λιμενικό Σώμα εκφράζει επίσης σοβαρές αντιδράσεις, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος να παρομοιάζει τη διαχείριση στην Κρήτη με «ακυβέρνητο καράβι» σε πρόσφατη ανακοίνωση της, επισημαίνοντας την αποποίηση ευθυνών από το αρμόδιο Υπουργείο, που αναγκάζει τους λιμενικούς να φέρουν βάρος αρμοδιοτήτων που δεν τους αναλογούν.

Η κυβερνητική απάντηση ήταν η αποστολή πολεμικών φρεγατών στα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη για «αποτρεπτικούς» σκοπούς, ενώ δηλώνει ότι εξετάζεται ακόμα και η προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Υπενθυμίζουμε ότι οι άτυπες αναγκαστικές επιστροφές πολιτών τρίτων χωρών είναι απολύτως παράνομες βάσει διεθνούς, ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου, με τις πρακτικές των επαναπροωθήσεων (pushbacks) να έχουν ήδη οδηγήσει σε καταδίκες της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ. Η μόνη νόμιμη ενέργεια που μπορούν να αναλάβουν οι αρχές είναι η διάσωση ατόμων σε κίνδυνο στη θάλασσα και η πρόσβαση στο δικαίωμα στο άσυλο με βάση τις ατομικές τους περιστάσεις, και όχι η παρεμπόδισή τους.

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) καλεί τις αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν:

  • Τη διάσωση των ατόμων που κινδυνεύουν στα θαλάσσια σύνορα της και στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης (SAR) με την εξασφάλιση των κατάλληλων μέσων.
  • Την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης σε αξιοπρεπείς συνθήκες.
  • Επαρκείς υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και διερμηνείας».

iraklionews.gr

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button