Ανάφλεξη: Στη «ζώνη θανάτου» εισήλθε το αμερικανικό USS George Bush – Οι Ιρανοί πυρπόλησαν τα Εμιράτα – 85 «βέλη» στο Hormuz

Στα κιτάπια της ιστορίας περνάει η εκεχειρία που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump με τον Ιράν τον Απρίλιο, καθώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ετοιμάζουν ένα ακαριαίο πλήγμα στις υποδομές και την ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ως απάντηση στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Το σχέδιο περιλαμβάνει προετοιμασίες για έναν πιθανό νέο γύρο πληγμάτων στο Ιράν, που θα στοχεύουν ενεργειακές υποδομές και τη στοχευμένη εξόντωση υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων», αποκάλυψε πιο συγκεκριμένα το CNN στις 5/5.
Από την πλευρά της η Τεχεράνη προετοιμάζεται για τη δική της απάντηση, ενώ «ρίχνει» στα Στενά του Hormuz 85 ταχύπλοα σκάφη, με στόσο τη διασφάλιση του ελέγχου στα Στενά του Hormuz.
Πάντως, το ιρανικό επιτελείο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση σε ενεργειακούς στόχους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενταφιάζοντας οριστικά και αμετάκλητα την εκεχειρία.
Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush διέρχεται την Αραβική Θάλασσα, εισερχόμενο έτσι στη «ζώνη θανάτου» που έχουν σχηματίσει οι ιρανικές δυνάμεις.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο αμερικανοϊσραηλινός σχεδιασμός για νέους βομβαρδισμούς κατά της Τεχεράνης συνιστά μία έμμεση παραδοχή αποτυχίας του ναυτικού αποκλεισμού στο Hormuz, κι όλα αυτά ενώ η κατάρρευση της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη…

Δεύτερη ημέρα πυραυλικού χάους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφέρουν ότι το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους εναντίον της χώρας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Συγκεκριμένα, το Ιράν εκτόξευσε χθες 4/5 12 βαλλιστικούς πυραύλους, τρεις πυραύλους κρουζ και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των ΗΑΕ, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των Εμιράτων.
Η Τεχεράνη εξαπέλυσε την πρώτη του επίθεση εναντίον των ΗΑΕ από την εύθραυστη εκεχειρία που είχε επιτευχθεί στις αρχές Απριλίου, εκτοξεύοντας 12 βαλλιστικούς πυραύλους, τρεις πυραύλους κρουζ και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της χώρας τη Δευτέρα 4 Μαΐου.
Τα αμυντικά συστήματα των ΗΑΕ αναχαίτισαν όλες τις εισερχόμενες απειλές, αν και μια πυρκαγιά στη Fujairah είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.

dsasdsdasdasd.JPG

Η κλιμάκωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στον Κόλπο, με τις αμερικανικές δυνάμεις να στοχεύουν σκάφη του Ιρανικού Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στο πλαίσιο του «Project Freedom» και να προειδοποιούν για αντίποινα σε περίπτωση που χτυπηθούν αμερικανικά πλοία.
Σε απάντηση στην κατάσταση ασφαλείας, οι αρχές στο Ντουμπάι και τη Σάρτζα έκλεισαν τα σχολεία και προχώρησαν σε διαδικτυακά μαθήματα μάθηση για την ασφάλεια των μαθητών.

Βόμβα CNN: Ακαριαία πλήγματα ΗΠΑ και Ισραήλ στα πετρέλαια και την ηγεσία του Ιράν

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προετοιμάζονται για πιθανά πλήγματα εναντίον ανώτατων Ιρανών αξιωματούχων και ενεργειακών υποδομών, αναφέρει το CNN, επικαλούμενο πηγή.
«Ο συντονισμός περιλαμβάνει προετοιμασίες για έναν πιθανό νέο γύρο πληγμάτων στο Ιράν, που θα στοχεύουν ενεργειακές υποδομές και τη στοχευμένη εξόντωση υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

aefasdassda.JPG

Σύμφωνα με την πηγή του μέσου, σε μια τέτοια περίπτωση, ο στόχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα μπορούσε να είναι η διεξαγωγή μιας εκστρατείας fast – track με σκοπό «να αναγκαστεί το Ιράν σε περαιτέρω παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».
Υπογραμμίστηκε ότι μόνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump θα μπορούσε να λάβει απόφαση για μια πιθανή επανέναρξη των εχθροπραξιών.
Ο Donald Trump δήλωσε προηγουμένως ότι το Ιράν θα χρειαζόταν περίπου 20 χρόνια για να ανακάμψει, ακόμη και αν η στρατιωτική δράση σταματούσε αμέσως.

To Ιράν θωρακίζει το Hormuz: Βγάζει στις θάλασσες 85 φονικά «κουνούπια»

Εν τω μεταξύ, δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν το πρωί της 5ης Μαίου αποκαλύπτουν περισσότερα από 85 ταχύπλοα σκάφη επίθεσης του ναυτικού των IRGC σε σχηματισμό μάχης στα Στενά του Hormuz, εκτεινόμενα σε μια θαλάσσια ζώνη 22 χιλιομέτρων ακριβώς νότια του νησιού Qeshm.

HHhAqkKW4AA2zjF.png

HHhArdfWEAA8Zxs.png

HHhAsMkX0AAcE-n.png

Η θέση τους εντοπίζεται ακριβώς νότια της Νήσου Qeshm. Τα συγκεκριμένα ταχύπλοα σκάφη επίθεσης αποτελούν ακριβώς τα ασύμμετρα όπλα που επέτρεψαν στο Ιράν να διατηρεί το Hormuz ουσιαστικά κλειστό, παρά την αμερικανική ναυτική υπεροχή.
Είναι μικρά, γρήγορα, δύσκολα στον εντοπισμό και ικανά να εξαπολύουν επιθέσεις «σμήνους» κατά μεγαλύτερων πλοίων με αντιπλοϊκούς πυραύλους, νάρκες και εκτοξευτές ρουκετών (RPG).

Το CSIS και άλλοι αναλυτές προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η επίθεση σμήνους ιρανικών ταχυπλόων αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σενάρια στα οποία το Ναυτικό των ΗΠΑ θα μπορούσε να χάσει μια μεγάλη μονάδα επιφανείας σε συνθήκες σύγχρονης μάχης.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για την ορατή προετοιμασία για οτιδήποτε πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες…

Σε ζώνη θανάτου το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush με 6.000 πεζοναύτες

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush διέρχεται την Αραβική Θάλασσα στο πλαίσιο του ναυτικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρόκειται για το δέκατο και τελευταίο υπερεπιβατηγό αεροπλανοφόρο της κλάσης Nimitz με πυρηνική ενέργεια, το οποίο διαθέτει 60 αεροσκάφη και φιλοξενεί έως και 6.000 άτομα προσωπικό.

Ο ναυτικός αποκλεισμός προχωρά με πλήρη ταχύτητα, σύμφωνα με τις αμερικανικές ανακοινώσεις, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ στην επίτευξη των στρατηγικών τους στόχων στην περιοχή.
Η παρουσία του USS George H.W. Bush στην Αραβική Θάλασσα ενισχύει την αμερικανική στρατιωτική ισχύ στον Περσικό Κόλπο και λειτουργεί ως μέσο πίεσης για τα διεθνή εμπορικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσινγκτον, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν παραμένουν στον αέρα.

«Νεκρό» του Hormuz μετά την επίθεση Ιράν στη Fujairah – Κολλημένα στα στενά 135 τάνκερ

Συνολικά, εκατοντάδες πλοία συγκεντρώνονται πλέον κοντά στο Ντουμπάι προκειμένου να αποφύγουν την επέκταση της ζώνης ελέγχου του Ιράν γύρω από το Στενό του Hormuz.
Οι ημερήσιες διελεύσεις μέσω του στενού έχουν σχεδόν μηδενιστεί, από περίπου 135 πλοία την ημέρα πριν από την έναρξη της σύγκρουσης.
Η νέα ιρανική ζώνη ελέγχου εκτείνεται νότια κατά μήκος της ακτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έως την Umm al-Quwain, με το Ντουμπάι να παραμένει προσωρινά εκτός αυτής.

dsasdasdasda_3.JPG

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης, ένα υπερτάνκερ της ADNOC δέχθηκε επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντός του στενού, ενώ για πρώτη φορά στοχοποιήθηκε και ένα πλοίο νοτιοκορεατικής σημαίας.
Οι αγορές μεταφοράς πετρελαίου βρίσκονται σε απόλυτο χάος, καθώς κανένα φορτίο δεν κινείται και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στις διελεύσεις.
Η κατάσταση υπογραμμίζει την ένταση και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην κρίσιμη αυτή θαλάσσια οδό, θέτοντας σε δοκιμασία τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα και τις ενεργειακές αγορές.

Απέτυχε το Project Freedom – Ολοκληρωτικός έλεγχος του Ιράν στο Hormuz

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία από διεθνή κέντρα ανάλυσης ναυτιλίας, το Στενό του Hormuz παραμένει πλήρως υπό τον έλεγχο του Ιράν, ενώ το αμερικανικό Project «Freedom» (ένας ευφημισμός του ναυτικού αποκλεισμού Trump) έχει αποτύχει.
Παρά την ανακοίνωση του αμερικανικού ναυτικού χθες για τη δημιουργία νέας ασφαλούς διόδου για τα πλοία που διασχίζουν το Στενό, τα δεδομένα παρακολούθησης από δορυφορικές πηγές δείχνουν ότι κανένα πλοίο δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδρομή.
Η πληροφορία για την υποτιθέμενη διέλευση του πλοίου Maersk δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

dsasasadsda_1.JPG

Το Ινστιτούτο Έρευνας HFI, που αναλύει τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ότι κανένα πλοίο δεν επιχειρεί καν να εξετάσει τη δυνατότητα διέλευσης από το Στενό του Hormuz, σε απάντηση στις αμερικανικές κινήσεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία ναυτιλιακής παρακολούθησης, τις τελευταίες 24 ώρες, όταν σύμφωνα με δηλώσεις των ΗΠΑ ξεκίνησε η επιχείρηση για τη «διάνοιξη» του στενού, τουλάχιστον τρία πλοία συνδεόμενα με το Ιράν – τα «Darya», «NOOH GAS» και «XAVIA» – πέρασαν επιτυχώς το Στενό του Hormuz.
Η κατάσταση καταδεικνύει την αποτυχία της αμερικανικής προσπάθειας να εξασφαλίσει ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην κρίσιμη αυτή θαλάσσια οδό, ενώ η ιρανική παρουσία παραμένει καθοριστική για την ασφάλεια και τον έλεγχο της περιοχής.

170 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου εγκλωβισμένα

Η αγορά θα παρακολουθεί στενά αν η ροή της ναυσιπλοΐας μέσω του Στενού του Hormuz επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες.
Η ελπίδα είναι ότι ορισμένα από τα πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στον Κόλπο, μεταφέροντας κρίσιμες προμήθειες για τον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορέσουν επιτέλους να διαφύγουν.
Ωστόσο, το Project Freedom, τουλάχιστον στα αρχικά του στάδια, φαίνεται να στερείται της δυνατότητας να αποσυμφορήσει γρήγορα το σημαντικό μποτιλιάρισμα στο στενό.
Περίπου 170 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, καυσίμου αεροσκαφών, ντίζελ και άλλων διυλισμένων προϊόντων παραμένουν εγκλωβισμένα στη Μέση Ανατολήσε 166 δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Kpler.
«Μπορεί να είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία να βγουν τα φορτωμένα δεξαμενόπλοια από τον Κόλπο της Μέσης Ανατολής – και να μπουν τα άδεια – δεδομένου ότι οι παραδοσιακές θαλάσσιες οδοί δεν χρησιμοποιούνται λόγω φόβου για νάρκες», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου της Kpler.
Η Kpler εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες από τη στιγμή που το Στενό του Ορμούζ επαναλειτουργήσει πλήρως.

14_7.png

Ο κόσμος θα … κατακλυστεί από πετρέλαιο

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους καταναλωτές που είναι απογοητευμένοι από την εκτίναξη των τιμών της βενζίνης.
«Η βοήθεια είναι καθ’ οδόν από σήμερα», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Scott Bessent στο Fox News τη Δευτέρα.
Ο Bessent σημείωσε ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα που έχουν εγκλωβιστεί στο στενό μεταφέρουν περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια το καθένα.
Ελπίζει ότι το Project Freedom θα μπορέσει σύντομα να διοχετεύσει αυτό το πετρέλαιο στην αγορά.
«Πιστεύω ότι η αγορά θα είναι καλά εφοδιασμένη… είμαι βέβαιος ότι μετά από αυτό, ο κόσμος θα κατακλυστεί από πετρέλαιο», δήλωσε ο Bessent.
Σημείωσε επίσης ότι ο OPEC υποσχέθηκε πρόσφατα να αυξήσει την παραγωγή.
Ωστόσο, αυτό αποτελεί σε μεγάλο βαθμό συμβολική κίνηση, καθώς το στενό παραμένει κλειστό.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια που υπόσχεται ο OPEC ωχριούν σε σύγκριση με την εκτιμώμενη απώλεια περίπου 14 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως λόγω του πολέμου.
Και τα 170 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που έχουν εγκλωβιστεί στο στενό αποτελούν επίσης σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τα περίπου 900 εκατομμύρια βαρέλια που εκτιμούν οι αναλυτές ότι έχουν τεθεί εκτός αγοράς λόγω της σύγκρουσης — ένα ποσό που αυξάνεται κάθε μέρα που το Στενό του Hormuz παραμένει κλειστό.

15_69.jpg

Το στρατιωτικό… σενάριο

Υπό αυτές τις συνθήκες αδιεξόδου, το στρατιωτικό σενάριο παραμένει στο τραπέζι.
Ορισμένοι από τους συμμάχους του Trump τον έχουν ενθαρρύνει να επαναλάβει την εκστρατεία βομβαρδισμών στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποδυναμώσει το καθεστώς και ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για περαιτέρω υποβάθμιση των στρατιωτικών του δυνατοτήτων.

«Ελπίζω αυτή η σύγκρουση να τελειώσει διπλωματικά, αλλά τώρα είναι η ώρα να αποκατασταθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να υπάρξει δυναμική απάντηση στο Ιράν αν επιμείνει να τρομοκρατεί τον κόσμο», έγραψε στο X ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham το Σαββατοκύριακο ενώ και το Ισραήλ εξέφρασε την ετοιμότητα του να επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εάν δοθεί σήμα.
Παρόλο αυτά δεν είναι σαφές εάν ο Trump θέλει να επαναλάβει τις επιθέσεις…
Σε δηλώσεις του υποβάθμισε τη ζημιά σε ένα νοτιοκορεατικό πλοίο ως προερχόμενη από «άσχετο Έθνος» και ισχυρίστηκε ότι κατά τα άλλα «δεν υπήρξε ζημιά κατά τη διέλευση από το Στενό».
Παρομοίως, δήλωσε στο ABC News για τις επιθέσεις με drones και πυραύλους του Ιράν: «Ένα πέρασε. Όχι μεγάλη ζημιά».
Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Fox News ότι το Ιράν θα «εξαφανιστεί από προσώπου Γης» αν στοχεύσει αμερικανικά πλοία.

www.bankingnews.gr

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button