Αδειοδοτεί η συζ. Γεραπετρίτη ανεμογεννήτριες. Δήμους & Τοπικές Κοινωνίες δεν τους λογαριάζει..
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΔΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ (ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΡΑΕ)-ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ)! ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ Η Europa Nostra ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ!
30 ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Προϊσταμένη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενμέργειας είναι η κ. Γεραπετρίτη-Γουρζή, σύζυγος του υπουργού Επικρατείας (πάνω φωτό) η οποία όπως φαίνεται δίνει αβέρτα άδειες για να γεμίσει η χώρα με ανεμογεννήτριες (πράσινη ενέργεια λέγεται), χωρίς να λαμβάνει τις απόψεις των δημάρχων. Η ΡΑΕ δηλαδή ενεργεί ως κράτος εν κράτει παρακάμπτοντας τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, κάνοντας ότι θέλει!
Ετοιμοι να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, παρουσιάζονται 30 αιρετοί, ώστε να καταστεί γνωστός ο κίνδυνος καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος από την άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών, δίχως να λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτήρας της κάθε περιοχής από τις εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ζήτημα απασχολεί όλο και πιο έντονα τις δημοτικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να ασκούν διώξεις στους δημάρχους που αντιστέκονται στην καταστροφή των περιοχών τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ανεμογεννήτριες, που είναι η «νέα μόδα» των εταιρειών ενέργειας, τοποθετούνται με την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται από το θεσμικό πλαίσιο η έγκριση από τα δημοτικά συμβούλια.
Τελευταία, η συζήτηση έφτασε και στο κορυφαίο όργανο των αιρετών, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με τον πρόεδρό της, Δημήτρη Παπαστεργίου, να κρατά μάλλον χλιαρή στάση απέναντι στο αίτημα των 30 δημάρχων, που εκφράστηκε από τον δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρο Φιλίππου, ο οποίος αντιμετώπισε αντίστοιχο πρόβλημα στην περιοχή του.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, τελείως ανεξέλεγκτα, χωρίς κανέναν προγραμματισμό και τελικά καταλήγει, αντί οι ανεμογεννήτριες να είναι κάτι φιλικό προς το περιβάλλον, να το καταστρέφουν και λόγω του μεγάλου όγκου των ανεμογεννητριών» τονίζει ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία του δικτύου των δημάρχων. Βασικό αίτημα του δικτύου των 30 και πλέον δήμων, είναι η εκπόνηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ειδικού χωροταξικού σχεδίου για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.
Πάντως, η άναρχη εξάπλωση των ανεμογεννητριών τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά, έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον της Europa Nostra, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θέτει πέντε ελληνικά νησιά «υπό την προστασία» της, καθώς «διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο αλλοίωσης του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου» εξαιτίας της «άναρχης ανάπτυξης των αιολικών πάρκων». Έτσι λοιπόν, τα Κύθηρα, η Αμοργός, η Σίκινος, η Κίμωλος και η Τήνος κρίνεται «αναγκαίο να προστατευτούν», καθώς «προσδιορίζονται από υψηλή περιβαλλοντική και αισθητική αξία». Το δε πολυεπίπεδο τοπίο τους βρίσκεται, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, «σε σοβαρό κίνδυνο». Στην ίδια έρευνα, αναφέρεται ότι «η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χωρίς την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές».
Έρχεται η καταστροφή της Πάρου
Ενώ στο νησί της Πάρου, ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνεται και τα κτήρια πρέπει να έχουν ανώτατο ύψος τα 10 μέτρα, έχει ήδη εγκριθεί η τοποθέτηση 22 ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων. Το δε δίκτυο παραγωγής ενέργειας της Πάρου θα συνδέεται με την Άνδρο, την Τήνο και τη Νάξο. «Θέλουν να κάνουν τα κυκλαδονήσια εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», λέει με θυμό ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος. Εξηγεί μάλιστα ότι «η τοπική κοινωνία δεν θα έχει απολύτως κανένα όφελος από αυτή την εγκατάσταση και την παραγωγή ενέργειας».
«Στην Πάρο, προβλέπεται να φτιαχτούν δύο αιολικά πάρκα και σχεδιάζεται να τοποθετηθούν 22 νέες ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα 75 megawatt ημερησίως. Ενώ η μέγιστη ημερήσια κατανάλωση ρεύματος όλου του νησιού το καλοκαίρι να αγγίζει μόλις τα 25 megawatt» επισημαίνει ο Μ. Κωβαίος.
«Το νησί μας έχει ένα ήπιο τοπίο, με χαμηλούς λόφους που αγγίζουν τα 200 με 250 μέτρα, ενώ υπάρχει μόλις ένας ορεινός όγκος που φθάνει τα 700 μέτρα. Άρα, σε αυτούς τους λόφους θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες των 120 μέτρων», υπογραμμίζει ο δήμαρχος, εκφράζοντας την πάνδημη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.
Καταγγέλλει μάλιστα, ότι η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών θα γίνει άναρχα και κοντά σε ξεχωριστής ομορφιάς και σημαντικότητας τοπόσημα, όπως είναι τα αρχαία λατομεία της Πάρου, που συνιστούν παγκόσμια κληρονομιά. Να σημειωθεί, ότι από τον 6ο αιώνα π.Χ. το παριανό μάρμαρο αξιοποιήθηκε, λαξεύτηκε για δημιουργηθούν τα πιο γνωστά γλυπτά της αρχαιότητας, όπως είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Αφροδίτη της Μήλου, ο Παρθενώνας ή ο Ναός του Σολόμωντα στα Ιεροσόλυμα.
katoxika nea