Πυρασφάλεια κι άλλα προβλήματα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κέρκυρας με Fraport

Ζήτημα ασφαλείας σε σχέση με τα μέσα διάσωσης στην Λιμνοθάλασσα

Το θεμα ανεδείχθη απο Ερώτηση Βουλευτών και των εγγράφων απο την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΥΠΣ) Κέρκυρας σε ενδεχόμενο συμβάν στη λιμνοθάλασσα..

Η ΕΡΩΤΗΣΗ.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες που υπηρετούν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με φορέα λειτουργίας τη FRAPORT, είναι πολύ σοβαρά κι εγείρονται ερωτήματα για την πυρασφάλεια σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα Διεθνή αεροδρόμια της χώρας.

Υπάρχει ζήτημα ασφαλείας σε σχέση με τα μέσα διάσωσης, όπως η βάρκα και οι πλωτήρες, που διαθέτει η πυροσβεστική υπηρεσία του αεροδρομίου (2ος Πυροσβεστικός Σταθμός). Σημειώνουμε οτι το Διεθνές Αεροδρόμιο Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας» (CFU), βρίσκεται σε λιμνοθάλασσα. Κανείς λοιπόν, δεν ξέρει ποιος είναι υπεύθυνος για τη χρήση, τη συντήρηση και για την ανάπτυξή της βάρκας και των πλωτήρων σε μια έκτακτη ανάγκη. Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΥΠΣ) Κέρκυρας με έγγραφά της, ήδη από το 2022, έχει επανηλλημένα θέσει τους προβληματισμούς των πυροσβεστών προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) και την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ). Έχει ζητήσει τη παροχή πληροφοριών – διευκρινίσεων αλλά ουδέποτε έλαβε ουσιαστική απάντηση. Έως και σήμερα δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο που να αναφέρει σχετικές ενέργειες πυροσβεστών του 2ου Π.Σ σε περίπτωση συμβάντος στη λιμνοθάλασσα.

Η Ένωση ζητά συγκεκριμένα ένα επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί ότι είναι υπεύθυνη η Εταιρεία για την μεταφορά των διασωστικών υλικών σε ενδεχόμενο συμβάν στη λιμνοθάλασσα. Σε διαφορετική περίπτωση χρειάζεται ο 2ος ΠΣ εξοπλισμό για τη μεταφορά αυτών (τρέιλερ για πλωτούς διαδρόμους διάσωσης, παρελκόμενων υλικών και όχημα με κοτσαδόρο). Επίσης είναι αναγκαία η εκπαίδευση του πυροσβεστικού προσωπικού στο χειρισμό της πλωτής λέμβου και τον ορισμό χειριστή στην Υπηρεσία Πυρόσβεσης. Για τη διάσωση σε υδάτινη περιοχή πρέπει να εξασφαλιστεί η παροχή κατάλληλου ατομικού εξοπλισμού. Η διαχειρίστρια εταιρία αεροδρομίου Κέρκυρας έως σήμερα δεν έχει κάνει ενέργειες για πρόσβαση της διασωστικής λέμβου στη λιμνοθάλασσα (ράμπα καθέλκυσης – σημεία πρόσβασης κλπ.). Θυμίζουμε ότι υπάρχει ανύψωση σημείων με συρματοκιβώτια κυρίως στο σημείο της ρακέτας.

Πιο συγκεκριμένα οι πυροσβέστες θέτουν μια σειρά από εύλογα ερωτήματα για το παραπάνω θέμα:

– Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Αρχηγείο και ειδικότερα το τμήμα πυροπροστασίας αεροδρομίων ελικοδρομίων και λιμένων;

– Είναι ενήμερη η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας;

– Ποια είναι η εμπιστευτική Διαταγή του Αρχηγείου που εμπλέκει τη λέμβο και τους πλωτήρες στο Π.Σ του αεροδρομίου; (Η Διοίκηση ΠΥ Κέρκυρας, το 2023, έχει απαντήσει ότι υπάρχει σχετική εμπιστευτική διαταγή)

– Επαρκεί το πυροσβεστικό προσωπικό βάρδιας και για τη διαχείριση αυτών των διασωστικών υλικών;

– Ποιος θα μεταφέρει με τη λέμβο πυροσβέστες σε ενδεχόμενο συμβάν στη λίμνη;

– Ποιος θα αναπτύξει τους πλωτήρες;

– Έχουν εκπαιδευτεί οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι του αεροδρομίου Κέρκυρας στο χειρισμό της λέμβου και στη διάσωση σε υγρό στοιχείο, όπως οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι της Ε.Μ.Α.Κ; (Θυμίζουμε ότι στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όταν στεγαζόταν η Ε.Μ.Α.Κ σε αυτό είχε την διαχείριση της εκεί διασωστικής λέμβου και αφού μετεγκαταστάθηκε την ανέλαβε ο φορέας λειτουργίας)

– Υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο επέμβασης και αρμοδιοτήτων σε περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος στη λιμνοθάλασσα;

Επαναλαμβανόμενες είναι, επίσης, οι παραβιάσεις των προβλεπόμενων κανόνων πυρασφάλειας και η έλλειψη συντονισμού ακόμη και τεχνικών μέσων επικοινωνίας με το προσωπικό του φορέα λειτουργίας (FRAPORT) ειδικά σε συνθήκες εντατικοποίησης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ΕΠΛΣ Κέρκυρας έχει επισημάνει, με αναφορές της, τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους επιβάτες, τα πληρώματα των αεροπλάνων, για το προσωπικό εδάφους του αεροδρομίου και τους ίδιους οι συστηματικές παραβιάσεις των κανόνων πυρασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας συμβαίνει «κατά κόρον»:

– Οχήματα επίγειας εξυπηρέτησης να κινούνται και να παρεμβάλλονται ανάμεσα από το πυροσβεστικό όχημα και το σημείο ανεφοδιασμού. Επίσης σε αρκετές προκαθορισμένες θέσεις αναγκάζεται το πυροσβεστικό όχημα μετά τον ανεφοδιασμό για να αποχωρήσει να πρέπει να κάνει ελιγμό με οπισθοπορεία.

– Λόγω της τοπογραφίας και των θέσεων δεν τηρούνται οι αποστάσεις στην περιοχή ασφαλείας ανεφοδιασμού αλλά ούτε και η απόσταση μεταξύ δυο γειτονικών θέσεων αεροπλάνων. Πολλές φορές πραγματοποιείται ανεφοδιασμός αεροπλάνου με παρουσία πυροσβεστικού οχήματος όταν οι επιβάτες διπλανού αεροσκάφους επιβιβάζονται, αποβιβάζονται ή παραμένουν σε αυτό (on board).

– Σε άλλες περιπτώσεις τα οχήματα ανεφοδιασμού είναι σε παράλληλες θέσεις και δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

– Υπήρξαν περιπτώσεις να λειτουργούν κινητήρες αεροσκάφους που βρίσκονται σε τέτοια θέση, που τα καυσαέρια του να ενδέχεται να επηρεάσουν το ανεφοδιαζόμενο αεροσκάφος.

– Το πυροσβεστικό όχημα καλείται για παρουσία πλησίον του αεροσκάφους σε ανεφοδιασμό και βρίσκεται κοντά στην ζώνη ανεφοδιασμού χωρίς ελεύθερη οδό διακίνησης. Σε περίπτωση διαρροής καυσίμου υπάρχει κίνδυνος για το πυροσβεστικό όχημα που είναι κοντά στο αεροπλάνο λόγω της θέσης στάθμευσης. Σημειώνουμε ότι η εκροή καυσίμου είναι το λιγότερο 1500 λίτρα το λεπτό.

– Ο φορέας λειτουργίας ειδοποιεί τηλεφωνικά τον Πυροσβεστικό Σταθμό για όποια πυρασφάλεια, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω επικοινωνία, όπως πρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με τον αριθμό πτήσης, τον τύπο του αεροσκάφους, τον προγραμματισμένο χρόνο έναρξης ανεφοδιασμού καθώς και ενημέρωση για το πέρας του ανεφοδιασμού.

– Δεν εξασφαλίζεται η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εμπλεκόμενου προσωπικού, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, με αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ επόπτη ασφαλείας, ανεφοδιαστή καυσίμου και επικεφαλή πυροσβεστικού οχήματος να είναι με κινήσεις χεριών. Επίσης σε πολλές πυρασφάλειες ο ορισμένος επόπτης ασφαλείας απουσίαζε.

– Δεξιά του τηλεφωνείου του 2ου ΠΣ, σε καθημερινή βάση, την καλοκαιρινή περίοδο, σε απόσταση είκοσι μέτρων περίπου, στη παλαιά θέση του ελικοδρομίου, (σήμερα αναφέρεται ως GSE PARKING) σταθμεύουν ιδιωτικά αεροσκάφη με αναμμένη την APU (εσωτερική πηγή ενέργειας του αεροσκάφους). H APU λειτουργεί συνεχόμενα με υψηλή συχνότητα και παράγει καυσαέρια κάτι το οποίο δυσχεραίνει το έργο του τηλεφωνητή αλλά και όλων των πυροσβεστών.

– Κατά τις εργασίες ανακαίνισης που έγιναν στον 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό δεν πραγματοποιήθηκε αντικατάσταση ή ενίσχυση των εξωτερικών κουφωμάτων για αποφυγή θορύβου και καυσαερίων.

Τα παραπάνω εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια εργαζομένων και πυροσβεστών ακόμη και των επιβατών στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας (CFU “Ιωάννης Καποδίστριας”). Για άλλη μία φορά τα μέτρα ασφαλείας θυσιάζονται στο βωμό του κόστους – οφέλους. Η εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού και η προσπάθεια μεγιστοποίησης των κερδών από τη FRAPORT επιβάλλει τελικά εκπτώσεις στην ασφάλεια του λαού. Η Κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη για τους κινδύνους πιθανού ατυχήματος στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

– Να παρθούν άμεσα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στο αεροδρόμιο Κέρκυρας και να τηρούνται χωρίς καμία εξαίρεση οι κανόνες ασφαλείας και ειδικά πυρασφάλειας.

– Να απαντηθούν τα ερωτήματα που θέτει η ΕΥΠΣ Κέρκυρας.

– Να ξεκαθαριστεί με τον πιο επίσημο τρόπο ποιος έχει την ευθύνη συντήρησης, χειρισμού κι ανάπτυξης της λέμβου και των πλωτήρων, ώστε να αξιοποιηθούν όπως προβλέπεται από τους πυροσβέστες σε έκτακτη ανάγκη. Να γίνει ανάλογη εκπαίδευση του προσωπικού με σεμινάρια κι ασκήσεις.

– Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε ειδικές στολές και άλλα ατομικά μέσα από την Υπηρεσία.

– Να λυθούν άμεσα τα τεχνικά ζητήματα που δυσχεραίνουν την επικοινωνία μεταξύ των πυροσβεστών και των υπολοίπων που εμπλέκονται στις υπηρεσίες εδάφους, ανεφοδιασμού κλπ.

– Να επισκευαστούν οι χώροι του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού, όπως το τηλεφωνείο, με τις προβλεπόμενες κι αναγκαίες προδιαγραφές.

Οι Βουλευτές

Έξαρχος Νίκος

Παφίλης Θανάσης

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button