Παίζουν με τη φωτιά οι ΗΠΑ: «Κατεβάζουν» F-15C στην Βουλγαρία – Θα επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα απέναντι στα ρωσικά Su-27 από την Κριμαία!

F-15_71st_Fighter_Squadron_in_flightΣτα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα φαίνεται πως μεταφέρουν οι ΗΠΑ την στρατιωτική ενίσχυση των δυνάμεών τους. Όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική Αεροπορία 12 F-15C τα οποία ανήκουν στην 125η Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Εθνοφρουράς στην Φλόριντα έρχονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Τα αεροσκάφη είναι μέρος της πρωτοβουλίας του «πακέτου ασφάλειας της Αεροπορικής Εθνοφρουράς» (ANG TSP (Theater Security Package) το οποίο για δεύτερη φορά έρχεται στην Ευρώπη υπό το πρίσμα της έντασης στην Α. Ευρώπη.

Τα αεροσκάφη αρχικά θα επιχειρήσουν από την ΑΒ Leeuwarden στην Ολλανδία όπου πρόκειται να πάρουν μέρος στην πολυεθνική άσκηση Frisian Flag (Φρισική σημαία).

Στη συνέχεια τα 12 F-15C πρόκειται να αναπτυχθούν νοτιότερα και πιο συγκεκριμένα  να μετασταθμεύσουν στην ΑΒ Graf Ignatievo στη Βουλγαρία χωρίς ο χρόνος ανάπτυξης των αεροσκαφών εκεί να είναι γνωστός.

Σε ότι αφορά τη Frasian Flag η άσκηση θα είναι μεγάλης κλίμακας και εξίσου μεγάλης συμμέτοχης κρατών.

Η μεταστάθμευση των αεροσκαφών τυης Αεροπορικής Εθνοφρουράς στην Ευρώπη (η πρώτη για τη συγκεκριμένη μονάδα και η δεύτερη για το ANG TSP όπως αναφέρθηκε) είναι μέρος της επιχείρησης «Ατλαντική αποφασιστικότητα» (Atlantic Resolve), επιχείρηση η οποία όπως αναφέρεται «έχει ως στόχο την επίδειξη αποφασιστικότητας εκ μέρους του ΝΑΤΟ για ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη και δημιουργίας αισθήματος ασφάλειας στους συμμάχους των ΗΠΑ».

Η πρώτη αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας TSP είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα από 12 Α-10 τηε 355 Μοίρας τα οποία αναπτύχθηκαν στην Γερμανία (Spangdahlem), στη συνέχεια στην Βρετανία (Lakenheath) και τέλος στην Πολωνία.

Στο ίδιο πλαίσιο της TSP 14 F-16 της USAFE πρόσφατα μεταστάθμευσαν στην Εσθονία από την βάση στους στο Aviano της Ιταλίας.

Πιο ειδικά θα  μετάσχουν εκτός από τα αμερικανικά F-15, αεροσκάφη F-16 από την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, Eurofighter Typhoon από την Γερμανία, F-18 από τον Καναδά, την Ισπανία, και την Φινλανδία, ένα E-3A Sentry από το ΝΑΤΟ (πετούν με τα εθνικά χρώματα του Λουξεμβούργου), και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού A310MRTT από την Γερμανία, KC-767 από την Ιταλία, KC-135 από τη Γαλλία, και KDC-10 από την Ολλανδία.

Αν και η Frisian Flag η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Απριλίου μέχρι και τις 24 του μηνός, θα είναι η κύρια αποστολή των F-15 ερωτήματα προκαλεί η μετακίνησή τους στην συνέχεια στην Βουλγαρία.

Το γεγονός ότι δεν αναφέρεται το πόσο τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στην γειτονική μας χώρα,  δείχνει ότι οι ΗΠΑ μετά τα πολεμικά σκάφη που στέλνουν στη Μαύρη Θάλασσα τώρα θα στείλουν και μαχητικά F-15 ένα καθόλα ανησυχητικό σενάριο, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που F-15 και ρωσικά μαχητικά (Su-27SM τα οποία σταθμεύουν στην Κριμαία) θα «συναντηθούν» πάνω από την περιοχή.

Μαχητικά έχουν στείλει οι ΗΠΑ στη Βουλγαρία και παλαιότερα αλλά αυτά ήταν F-16 και στο πλαίσιο της άσκησης Thracian Star

Το γεγονός της αποστολής των μαχητικών αεροπορικής υπεροχής στην περιοχή όπως είναι τα F-15 πολλοί το συσχετίζουν με τις ρωσικές κινήσεις για την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας στην Κριμαία.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ η Κριμαία μπορεί να γίνει αποδέκτης πυρηνικών όπλων εάν μια τέτοια απόφαση ληφθεί από την Μόσχα.

«Εάν μια τέτοια απόφαση ληφθεί από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων τότε εμείς θα την υποστηρίξουμε» δήλωσε ο περιφερειάρχης της Κριμαίας Sergey Aksyonov.Το γεγονός πρέπει να συσχετίζεται και με την πρόσφατη εξαγγελία από την Μόσχα για την ανάπτυξη 10 ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22M3 τα οποία έχουν δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών πυραύλων όπως και βλημάτων αέρος-επιφανείας

Νωρίτερα στις αρχές Μαρτίου ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Mikhail Ulyanov  είχε δηλώσει ότι έχει το δικαίωμα εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στην χερσόνησο: «Φυσικά και η Ρωσία έχει το δικαίωμα να θέσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Κριμαίας εάν το θεωρήσει αναγκαίο. Διατηρούμε πάντα το δικαίωμα να πράξουμε κάτι τέτοιο αν και το Κίεβο έχει άλλη άποψη για αυτό» είπε πιο συγκεκριμένα.

defencenet

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button