Η fraport στην Κέρκυρα κυνηγά με καραμπίνες ερωδιούς και αλλα πτηνά. Στόχος η θανάτωση τους!!

Οι Γερμανοί της fraport πρότειναν να γίνει αρση στο κυνήγι και να βαράνε με καραμπίνες οι πολίτες δίπλα στο διάδρομο απογείωσης-προσγείωσης οπως καταγγέλει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λιμνοθάλασσας Χαλικιόπουλου

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ υπό την αιγίδα την Fraport
Με μεγάλη απογοήτευση και αγανάκτηση παρακολουθήσαμε τη συζήτηση στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε — με τον George Anagnou και 8 ακόμη
.
Το πρώτο και πιο εξοργιστικό στοιχείο που προέκυψε από τη συζήτηση ήταν η πλήρης απουσία οικολογικής ευαισθησίας και επιστημονικής προσέγγισης στη διαχείριση της άγριας ζωής στην περιοχή του αεροδρομίου. Η προτεινόμενη «λύση» που ακούστηκε στην αίθουσα περιλάμβανε τη χρήση καραμπίνας για τη θανάτωση πτηνών, συμπεριλαμβανομένων και προστατευόμενων ειδών, όπως οι ερωδιοί.
Κατά δήλωση του υπεύθυνο σφαλείας πτήσεων της Fraport αναφέρθηκε πως έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια οπλοχρησίας από την Ελληνική Αστυνομία και, στο πλαίσιο της εφαρμογής της, έχει προβεί σε εκτεταμένη θανάτωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού των φασιανών και άλλων πτηνών.
Επιπλέον, κατατέθηκε πρόταση μερικής άρσης της απαγόρευσης θήρας δίπλα στον αεροδιάδρομο, ως μέτρο μείωσης του πληθυσμού των πτηνών.
Πρόκειται για μια πρόταση ανεδαφική και επικίνδυνη, καθώς η χρήση όπλων δίπλα σε ένα διεθνές αεροδρόμιο όχι μόνο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την αεροπορική ασφάλεια, αλλά καταδεικνύει και την πλήρη έλλειψη γνώσης από τους αρμόδιους φορείς.
Απαξίωση επιστημονικά τεκμηριωμένων λύσεων
Ο Σύλλογός μας κατέθεσε εναλλακτική, επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για τη μεταφορά των ερωδιών μέσω της δωρεάν φύτευσης 100 υδρόφιλων δέντρων στη δυτική πλευρά της λιμνοθάλασσας, ώστε να μειωθεί η διέλευσή τους πάνω από τον αεροδιάδρομο. Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την υπεύθυνη της Fraport, με το επιχείρημα ότι στόχος είναι η μείωση του πληθυσμού και όχι η διατήρησή του.
Το αποκορύφωμα της συνάντησης – η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι – ήταν η αδιανόητη πρόταση για κοπή δέντρων στο Μον Ρεπό με σκοπό τη διάλυση των φωλιών των ερωδιών. Πρόκειται για αυθαίρετη, καταστροφική και πρωτοφανή προσέγγιση, που όχι μόνο δε συνάδει με την περιβαλλοντική πολιτική μιας ευρωπαϊκής χώρας, αλλά αποτελεί βάναυση επίθεση στη φυσική κληρονομιά της Κέρκυρας.
Αναπάντητα ερωτήματα
Θα μπορούσαν ποτέ να διατυπωθούν τέτοιες προτάσεις σε άλλη χώρα της Ευρώπης;
Είναι δυνατόν το 2025, σε μια χώρα της Ε.Ε., να συζητάμε μόνο για εξαφάνιση ειδών, θανάτωση πτηνών και καταστροφή δασικών εκτάσεων;
Υπάρχει άλλο κράτος που να αντιμετωπίζει τη φυσική του κληρονομιά ως εμπόδιο και να αγνοεί προκλητικά τις επιστημονικές λύσεις;
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να παρουσιάζονται ως «αναγκαία μέτρα» οι θανάτωσεις πτηνών και η καταστροφή δασικών εκτάσεων, όταν υπάρχουν ήδη διαθέσιμα επιστημονικά εργαλεία για την αποτροπή συγκρούσεων (ηχητικά μέσα, βολίδες κρότου-λάμψης, ειδικά λέιζερ, απωθητικές τεχνικές).
Η ασφάλεια των πτήσεων είναι προτεραιότητα, αλλά όχι εις βάρος της ζωής
Είναι αυτονόητο ότι η ασφάλεια των πτήσεων αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας, αλλά αυτή πρέπει να διασφαλίζεται με σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους και όχι με πρακτικές εξόντωσης της άγριας ζωής.
Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμες μη φονικές τεχνικές διαχείρισης που εφαρμόζονται διεθνώς:
Ηχητικά και οπτικά απωθητικά μέσα, όπως βολίδες κρότου-λάμψης και ειδικά λέιζερ.
Συστήματα διαχείρισης οικοτόπων, που τροποποιούν τα σημεία φωλεοποίησης και τροφοληψίας, χωρίς να καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα.
Παρακολούθηση και μελέτη της συμπεριφοράς των πουλιών, ώστε να εφαρμοστούν έξυπνες λύσεις προσαρμογής.
Αντί να αξιοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία, συζητούμε για τη σφαγή της άγριας ζωής και την καταστροφή δασικών εκτάσεων.
Καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες της Κέρκυρας να πάρουν θέση
Ο Σύλλογός μας δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή τέτοιων καταστροφικών πρακτικών. Η λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου είναι ένα πολύτιμο οικοσύστημα που ανήκει σε όλους τους Κερκυραίους και όχι ένα εμπόδιο που πρέπει να «εκκαθαριστεί» για χάρη της Fraport.
Η άγρια ζωή δεν είναι πρόβλημα – είναι κομμάτι του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Και αυτόν έχουμε χρέος να προστατεύσουμε, όχι να εξοντώσουμε.
(Στην συνάντηση παρευρέθηκαν
με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή της Fraport Κέρκυρας, του αρμόδιου Διευθυντή Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Συγκρούσεων, της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Δασών Κέρκυρας, των Αντιδημάρχων Τουρισμού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, διακεκριμένου Κερκυραίου δασολόγου, βιολόγου , της Διοικητού του Αστυνομικού Τμήματος Αεροδρομίου και εμού ως εκπροσώπου του Πολιτιστικού, Εξωραϊστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Λιμνοθάλασσας Χαλικιόπουλου.)
Με εκτίμηση,
Λαβράνος Πέτρος
Πρόεδρος
Πολιτιστικός, Εξωραϊστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λιμνοθάλασσας Χαλικιόπουλου

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button