«Θερμό επεισόδιο» μπροστά στις κάμερες μεταξύ Έλληνα και Γερμανού ΥΠΕΞ για κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις

Για πρώτη φορά Έλληνας επίσημος έθεσε  το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικών δανείου σε ανώτατο επίπεδο και κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Σταϊνμάγερ και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε για πρώτη φορά και ενώπιων τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων το θέμα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων προκαλώντας την «οργή» του Γερμανού ομολόγου του.

«Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι ένα θέμα των συζητήσεων», είπε από ο Ν. Κοτζιάς ο οποίος συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα. Μπορεί να είναι φτωχή, αλλά είναι ισότιμο κράτος-μέλος. Έχουμε φωνή και δικαιώματα»  κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τον Φ. Σταϊνμάγερ ο οποίος έσπευσε να αρνηθεί οποιαδήποτε προοπτική για το συγκεκριμένο θέμα:

«Ολα τα ζητήματα που αφορούν τις επανορθώσεις περιλαμβανομένου και του κατοχικού δανείου έχουν νομικά κλείσει»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε αυτό  που είχε δηλώσει  μία ημέρα νωρίτερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τόνισε τη Δευτέρα ότι θέματα όπως οι αποζημιώσεις για τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας, έχουν ρυθμιστεί «νομικά, οριστικά με τη συνθήκη 2 συν 4 που υπεγράφη το 1990 ανάμεσα στα δύο γερμανικά κράτη και τους συμμάχους», ενώ σε ερώτηση για το αν το Βερολίνο θα πλήρωνε αποζημιώσεις, απάντησε ότι είναι μηδενική αυτή η πιθανότητα.

Βέβαια παρά την αντίθετη που εξέφρασε ο Φ. Σταϊνμάγερ γνωρίζει πολύ καλά και επ αυτού ο εκνευρισμός ότι το θέμα έχει πια εισέλθει σε διαδικασία συζήτησης και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο και ότι από τη στιγμή που θα γίνει κάτι τέτοιο σε διπλωματικό επίπεδο συνιστά ένα προηγούμενο που δεν μπορεί να ανατρέψει.

Μπορεί να εξακολουθήσει να αρνείται να το συζητήσει -και αυτό θα κάνει- αλλά το θέμα έχει τεθεί, έχει διεθνή και διπλωματική υπόσταση πλέον και θα βρίσκεται συνεχώς στην ατζέντα. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά για τη Γερμανία.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button