HAARP & ψεκασμοί γεωμηχανικής τρελαίνουν τον καιρό. Έρχονται θερμικές καταιγίδες μετά από 15 ημέρες εξαντλητικού καύσωνα
Αλλάζει ο καιρός και μετά από 15 ημέρες πολύ υψηλών θερμοκρασιών ο καύσωνας μας εγκαταλείπει και έρχονται οι θερμικές καταιγίδες.
Ο καιρός αύριο Τρίτη (23/07/2024) θα παραμείνει ζεστός αλλά με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, ενώ θα κάνουν την εμφάνισή τους θερμικές καταιγίδες.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δελτίο καιρού της ΕΜΥ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις περισσότερες περιοχές. Η μέγιστη θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 34 με 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Ακόμη αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να είναι πρόσκαιρα έντονα.
Όσον αφορά τον παρατεταμένο καύσωνα φαίνεται πως έριξε αυλαία την Δευτέρα (21/07/2024) με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν και πάλι τους 40 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Στυλίδα Φθιώτιδας (41.9 °C) και ακολούθησε η Θήβα (41.6 °C) και τα Ψαχνά Ευβοίας (41.2 °C)
Έρχονται οι θερμικές καταιγίδες
«Από αύριο Τρίτη (23/07/2024) σιγά σιγά και σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί ο υδράργυρος. Θα σημαίνει το τέλος του καύσωνα μετά από 15-16 ημέρες και βεβαίως θα κάνουν την εμφάνισή τους οι θερμικές καταιγίδες. Από το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια θα αρχίσει πάλι σιγά σιγά και δειλά δειλά να ξανανεβαίνει η θερμοκρασία, όχι όμως σε επίπεδο ισχυρού καύσωνα, σε θερμοκρασίες κοντά στους 36-38 βαθμούς Κελσίου», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο.
Οι θερμικές καταιγίδες δημιουργούνται λόγω της θερμικής αστάθειας στην ατμόσφαιρα και συμβαίνουν όταν η επιφάνεια της γης θερμαίνεται σημαντικά από τον ήλιο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ζεσταίνεται ο αέρας που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια με αποτέλεσμα να ανεβαίνει προς τα πάνω, γιατί είναι ελαφρύτερος από τον κρύο αέρα που βρίσκεται πιο ψηλά.
Έτσι καθώς ανεβαίνει ο ζεστός αέρας, ψύχεται και η υγρασία που περιέχει μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματίσει σύννεφα.
Μάλιστα αν η αστάθεια είναι αρκετά μεγάλη, τα σύννεφα έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν σε καταιγίδες, συνήθως σύντομης διάρκειας. Όμως μπορούν να είναι και έντονες, με έντονες βροχοπτώσεις, πολύ ισχυρούς ανέμους και αρκετές φορές χαλάζι.
ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO