Αυτόματες Κατασχέσεις Τραπεζικών λογαριασμών για τα χρέη στο Δημόσιο και σε μη υπόχρεο οπως συζύγους εταίρους κλπ
Ολιστική παρέμβαση στη διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων σε υπόχρεους, συγγενείς και εταίρους δρομολογεί η ΑΑΔΕ, με την ενεργοποίηση εντός του Ιουνίου του συστήματος Eisrpaxis. Πρόκειται για τον Big Brother της εφορίας, μια εφαρμογή που μετά από χρόνια αναμονής επεκτείνεται σε όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας και στα Τελωνεία, μέσα στον τρέχοντα μήνα.
Στόχος είναι η ταχύτερη είσπραξη, μέσω πιο ευέλικτων κατασχέσεων εις χείρας τρίτων (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια και λοιπά έσοδα που περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα), έναντι ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία κάθε μήνα αυξάνονται καθώς προστίθενται και νέες οφειλές.
Στο τέλος του Φεβρουαρίου τα χρέη εκτινάχτηκαν στο ποσό των 107,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων (θεωρητικά) εισπράξιμα είναι τα 80,9 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 26,3 δις. ευρώ, έχουν χαρακτηριστεί ως μη εισπράξιμα. Αλλά και από το ποσό των 80,9 δισ. ευρώ, εισπράξιμα είναι μόνο ένα μικρό μέρος, καθώς τα περισσότερα είναι χρέη δεκαετιών και προέρχονται από νομικά πρόσωπα που έχουν πτωχεύσει και από φυσικά πρόσωπα, εναντίον των οποίων, για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα.
Το 2023 έγιναν πάνω από 500.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ποσών εις χείρας τρίτων και το ποσό που εισέπραξε η ΑΑΔΕ ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ, επί συνόλου 5,47 δισ. ευρώ, που εισπράχθηκε από ληξιπρόθεσμα χρέη. Το υπόλοιπο ποσό εισπράχθηκε από ρυθμίσεις, αλλά συμπεραίνεται πως οι κατασχέσεις αποδίδουν καλύτερα, γεγονός που εξηγεί και την προσήλωση της ΑΑΔΕ τις κατασχέσεις
Οι νέου τύπου κατασχέσεις
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, το μέτρο των κατασχέσεων θα εφαρμοστεί πιο εντατικά με την ενεργοποίηση παντού, σε όλες τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες του συστήματος Eispraxis. Η ΑΑΔΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στις κατασχέσεις, εναντίον των αμελών φορολογούμενων, αλλά πλέον δεν θα περιορίζονται στον βασικό υπόχρεο, αλλά θα επεκτείνονται με αυτόματες διαδικασίες και στα συνυπρόχρεα πρόσωπα που είναι οι σύζυγοι και οι εταίροι.
Στόχος είναι επίσης, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις κινητών, ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί και ποινικές διώξεις) να εφαρμοστούν στο τουλάχιστον 70% των οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε περίπου 3,9 εκατομμύρια ΑΦΜ, σε 2,14 εκατ. ΑΦΜ μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα και τελούν υπό αναγκαστικά μέτρα 1,5 εκατ. φορολογούμενοι φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Τι θα κάνει το Eispraxis
Με την καθολική εφαρμογή του Eispraxis, η ΑΑΔΕ θα καταρτίζει ένα προφίλ για κάθε οφειλέτη το οποίο και θα το παρακολουθεί.
Για τη συγκρότηση του «προφίλ» θα προηγηθεί η καταγραφή όλης της περιουσίας κάθε οφειλέτη, με τη λήψη στοιχείων και από άλλους φορείς, όπως είναι το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, το Κτηματολόγιο το ΓΕΜΗ, ο ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, το σύστημα Εργάνη.
Συγχρόνως θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη – μέλη της Ε.Ε. για φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα ή συναλλαγές με άλλες χώρες. Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, σκοπός του Eispraxis είναι «η ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση να αναπτύξει αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βέλτιστη συλλογή αυτών των επιδόσεων».
Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Αναφορικά με τους συνυπόχρεους, το Eispraxis θα παρακολουθεί και όλους όσους εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής όπως οφειλέτες, σύζυγοι, συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες Επιχειρήσεις (Όμιλοι, Απορροφήσεις, Συγχωνεύσεις).
Ακόμη, θα ενσωματώνει και ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ενημέρωσης οφειλετών για την τήρηση των ρυθμίσεων τους, ώστε να προειδοποιούνται όταν πρόκειται να χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί.
Οι 8 αλλαγές
Αναλυτικότερα οι 8 βασικές λειτουργίες του Eispraxis που ενεργοποιείται παντού, εντός του Ιουνίου, είναι οι ακόλουθες:
- Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως είναι το Εισόδημα, Περιουσιολόγιο, Καταστάσεις Πελατών/Προμηθευτών, Σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).
- Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
- Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
- Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
- Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.
- Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
- Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.
- Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών. Ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις βεβαιωμένες οφειλές τους και την τήρηση των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν ενταχθεί.
ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO