Διάσημος Αμερικανο-Εβραίος καθηγητής καταδικάζει το Ισραήλ για τη γενοκτονία στη Γάζα
By professor Richard Falk
Το Ισραήλ έχει εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να εκπληρώσει τις σιωνιστικές εδαφικές φιλοδοξίες εν μέσω της «ομίχλης του πολέμου» προκαλώντας μια τελευταία έκρηξη καταστροφικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από το Ισραήλ επειδή δήλωσε το αυτονόητο, παρατηρώντας ότι η επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου «δεν συνέβη σε ένα κενό».
Ο Guterres εφιστούσε την προσοχή του κόσμου στο μακρύ ιστορικό σοβαρών εγκληματικών προκλήσεων του Ισραήλ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, οι οποίες συμβαίνουν από τότε που έγινε κατοχική δύναμη μετά τον πόλεμο του 1967.
Στον κατακτητή, ένας ρόλος που αναμένεται να είναι προσωρινός, ανατίθεται σε τέτοιες περιστάσεις η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου διασφαλίζοντας την προστασία και την ασφάλεια του κατεχόμενου άμαχου πληθυσμού, όπως ορίζεται στην Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης .
Το Ισραήλ αντέδρασε τόσο οργισμένα στις απολύτως εύστοχες και ακριβείς παρατηρήσεις του Guterres, επειδή θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως υπονοούμενα ότι το Ισραήλ «το άξιζε» δεδομένων των σοβαρών και ποικίλων κακομεταχειρίσεών του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, πιο κατάφωρα στη Γάζα, αλλά επίσης στην Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.
Σε τελική ανάλυση, εάν το Ισραήλ μπορούσε να παρουσιαστεί στον κόσμο ως αθώο θύμα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου – ένα περιστατικό που ήταν από μόνο του γεμάτο εγκλήματα πολέμου – θα μπορούσε εύλογα να ελπίζει ότι θα κερδίσει λευκή κάρτα από τους προστάτες του στη Δύση για να ανταποδώσει όπως ήθελε, χωρίς να ενοχλείται από τους περιορισμούς του διεθνούς δικαίου, την αυθεντία του ΟΗΕ ή την κοινή ηθική.
Πράγματι, το Ισραήλ απάντησε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με τη χαρακτηριστική του ικανότητα να χειραγωγεί την παγκόσμια συζήτηση που διαμορφώνει την κοινή γνώμη και καθοδηγεί τις εξωτερικές πολιτικές πολλών σημαντικών χωρών. Τέτοιες τακτικές φαίνονται σχεδόν περιττές εδώ, καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέδωσαν αμέσως γενική έγκριση για οτιδήποτε έκανε το Ισραήλ ως απάντηση, όσο εκδικητικό, σκληρό ή άσχετο με την αποκατάσταση της ισραηλινής συνοριακής ασφάλειας.
Η ομιλία του Guterres στον ΟΗΕ είχε τόσο δραματικό αντίκτυπο επειδή τρύπησε το μπαλόνι της έντεχνα κατασκευασμένης αθωότητας του Ισραήλ, στο οποίο η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου βγήκε δήθεν στα ξαφνικά. Αυτός ο αποκλεισμός του πλαισίου απέσπασε την προσοχή από την καταστροφή της Γάζας και τη γενοκτονική επίθεση στον συντριπτικά αθώο και μακροχρόνια θυματοποιημένο πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων.
Ασυνήθιστα σφάλματα
Αυτό που βρίσκω παράξενο και ανησυχητικό είναι ότι, παρά τη συναίνεση ότι η επίθεση της Χαμάς έγινε εφικτή μόνο λόγω των ασυνήθιστων ελλείψεων στις υποτιθέμενες ασυναγώνιστες δυνατότητες πληροφοριών του Ισραήλ και της αυστηρής συνοριακής ασφάλειας, αυτός ο παράγοντας σπάνια έχει συζητηθεί από εκείνη την ημέρα.
Εκείνο το πρωί, αφού φούσκωσε με εκδικητική οργή, γιατί δεν επικεντρώθηκε εντός του Ισραήλ και αλλού στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αποκατάσταση της ισραηλινής ασφάλειας, διορθώνοντας αυτά τα ολέθρια λάθη, πράγμα που θα φαινόταν να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τίποτα συγκρίσιμο με την 7η Οκτωβρίου θα μπορούσε να συμβεί ξανά;
Μπορώ να κατανοήσω την απροθυμία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu να τονίσει αυτήν την εξήγηση ή να υποστηρίξει αυτή τη μορφή απάντησης, καθώς θα ισοδυναμούσε με ομολογία της προσωπικής του συνυπευθυνότητας για την τραγωδία που βίωσε τραυματικά το Ισραήλ όταν Παλαιστίνιοι μαχητές τους κατέκλυσαν περνώντας πάνω από τα σύνορα.
Στην πραγματικότητα, ο παλαιστινιακός λαός πέφτει θύμα δύο συγκλινουσών καταστροφών: η μία πολιτική και η άλλη ανθρωπιστική.
Τι γίνεται όμως με άλλους στο Ισραήλ και μεταξύ των κυβερνήσεων που το υποστηρίζουν;
Αναμφίβολα, το Ισραήλ έχει κατά πάσα πιθανότητα αφιερώσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, με την αίσθηση του επείγοντος, για να κλείσει αυτά τα απίστευτα κενά στο σύστημα πληροφοριών του και να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες κατά μήκος των σχετικά μικρών συνόρων της Γάζας.
Δεν είναι απαραίτητο να ρωτήσουμε για την ασφάλεια για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η αξιόπιστη αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων ασφαλείας θα έκανε περισσότερα για να προλάβει και να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις της Χαμάς, παρά αυτό το συνεχιζόμενο έπος της επιβολής καταστροφικών τιμωριών στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας, ελάχιστοι από τους οποίους εμπλέκονται με τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.
Γενοκτονικό μένος
Ο Νετανιάχου έδωσε περαιτέρω αξιοπιστία σε τέτοιο σπεκουλάρισμα παρουσιάζοντας έναν χάρτη της Μέσης Ανατολής χωρίς την Παλαιστίνη, διαγράφοντας ουσιαστικά τους Παλαιστίνιους από την πατρίδα τους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, όπου μίλησε για μια νέα ειρήνη στη Μέση Ανατολή εν μέσω της προοπτικής του Ισραήλ για ομαλοποίηση της σχέσης του με τη Σαουδική Αραβία. Η παρουσίασή του ισοδυναμούσε με μια σιωπηρή άρνηση της συναίνεσης του ΟΗΕ για τη φόρμουλα των δύο κρατών ως οδικό χάρτη για την ειρήνη.