Η πανωλεθρία της ΝΔ στις εκλογές σε αριθμούς και… ο Α.Μπέος – Ποιος είναι ο μοναδικός μεγάλος Δήμος που κέρδισε

Ήττα στους επτά από τους δέκα μεγάλους Δήμους και οι περιπτώσεις Βόλου-Πειραιά

Σε πανωλεθρία για τη Νέα Δημοκρατία εξελίχθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως ο β’ γύρος, καθώς μόνο ο ένας από τους δέκα μεγάλους Δήμους της Αθήνας «βάφτηκε» μπλε.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία με μοναδική εξαίρεση τον Θανάση Μαμάκο στη Λάρισα, δεν κατάφερε να δει «καθαρόαιμο» Νεοδημοκράτη να κερδίζει κάποιον από τους δέκα μεγαλύτερους σε πληθυσμό δήμους της χώρας.

Βέβαια υπάρχει η περίπτωση του Βόλου και του Αχιλλέα Μπέου, ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε ανοιχτή συνεννόηση με το Μαξίμου και στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο όχι ανοιχτά. Άλλωστε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τον Κ.Μητσοτάκη να άρει τη στήριξή του προς το πρόσωπό του η απάντηση του Μαξίμου ήταν ότι ουδέποτε στηρίχθηκε.

Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση του Πειραιά, εκεί που κέρδισε ξανά ο Γιάννης Μώραλης, ο οποίος ναι μεν στηρίχθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Οι Δήμοι που έχασε η ΝΔ

Δήμος Αθηναίων

Μεγάλος νικητής, αλλά και η αδιαμφισβήτητη ανατροπή των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών, αναδείχθηκε ο Χάρης Δούκας με ποσοστό 55,96%, ο οποίος είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στον καθαρόαιμο Νεοδημοκράτη, Κώστα Μπακογιάννη που έλαβε 44,04%.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο γαλάζιος Κωνσταντίνος Ζέρβας (32,67%) έχασε από τον Στέλιο Αγγελούδη, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 67,33% και αναδείχθηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η υποψηφιότητα του ήταν ανεξάρτητη, ωστόσο στηρίχθηκε στον δεύτερο γύρο τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Δήμος Πατρέων

Τρίτη θητεία εξασφάλισε ο Κώστας Πελετίδης (56,69%) του ΚΚΕ απέναντι στον Νεοδημοκράτη, Κωνσταντίνο Σβόλη (43,31%).

Δήμος Ηρακλείου

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός (47,15%) αναδείχθηκε δήμαρχος Ηρακλείου, χωρίς να έχει κομματική υποστήριξη. Στη μάχη δεν συμμετείχε υποψήφιος με άμεση ή έμμεση σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

Δήμος Περιστερίου

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης βγήκε με ποσοστό 77,98% για 6η φορά δήμαρχος Περιστερίου, χωρίς να έχει υποστήριξη από κανένα κόμμα.

Δήμος Ρόδου

Στη Ρόδο δήμαρχος βγήκε ο Αλέξανδρος Βασίλειος Κολιάδης (57,96%), χωρίς να έχει τη στήριξη κάποιου κόμματος, ενώ αντίπαλό του είχε τον Αντώνη Καμπουράκη (42,04%), ο οποίος προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Δήμος Ιωαννιτών

Νέος δήμαρχος εξελέγη ο Θωμάς Μπέγκας (52,26%), ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Οι υποψήφιοι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία κατέλαβαν την 5η (17,79%), την 6η (11,79%) και την 7η θέση (5,60%) στις εκλογές του πρώτου γύρου

pronews

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button