Ρώσοι και Τούρκοι ετοιμάζουν ναυτικό αποκλεισμό στον Χαφτάρ
Το ρωσικό καταδρομικό “Ουστίνοφ” βρίσκεται στη Λεμεσό αναμένοντας το μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο “Κουλάκοφ” και μαζί με φρεγάτες και υποβρύχια, που βρίσκονται σήμερα έξω από τις ακτές της Συρίας, θα κινηθούν για επιχειρήσεις στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο, στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, όπου αναμένεται να συναντηθούν πιθανότατα με την γαλλική αρμάδα με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο “Ντε Γκωλ”, στην οποία συμμετέχει βέβαια και η ελληνική φρεγάτα “Σπέτσαι”.
“Βράζουν” τα νερά έξω από την Λιβύη, στην οποία μετέβησαν ήδη τρία τουρκικά πολεμικά πλοία σε μια επίδειξη ισχύος στην περιοχή αυτή.
Σήμερα όμως, 18 Ιανουαρίου 2020, το ρωσικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων “Marshal Ustinov” που ανήκει στο Βόρειο στόλο, ολοκλήρωσε εργασίες ανεφοδιασμού στο λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο και έβαλε ρότα για νέα αποστολή στη Μεσόγειο Θάλασσα, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι της Λεμεσού, το ρωσικό πολεμικό πλοίο “φόρτωσε” καύσιμα, ενώ το πλήρωμα του εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για μια σύντομη ανάπαυση στην πόλη της Λεμεσού.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ρωσικό καταδρομικό πλοίο θα συναντηθεί με το μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο “Αντιναύαρχος Kulakov”, το οποίο είναι καθ’ οδόν και μαζί με άλλα ρωσικά πλοία και υποβρύχια θα κατευθυνθούν προς το δυτικό τμήμα της Μεσογείου, έξω από τις ακτές της Λιβύης.
Εκεί τα ρωσικά πληρώματα θα εκτελέσουν κοινές ασκήσεις και μια σειρά αποστολών μάχης εκπαίδευσης, αναφέρει το ρωσικό κανάλι.
Έτσι όπως δείχνουν τα πράγμα η Ρωσία κάνει και αυτή επίδειξη δύναμης έξω από τις λιβυκές ακτές, σε μια προσπάθεια “αποκλεισμού” της ενδοχώρας, σε οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή άλλης χώρας, πλην της Τουρκίας φυσικά.
Αναφέρεται ότι τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται και αυτά έξω από τις ακτές της Λιβύης, ενώ δύο τουρκικές φρεγάτες πραγματοποίησαν από κοινού ασκήσεις με τις Ιταλικές Ναυτικές Δυνάμεις.
Και ενώ αυτές οι ναυτικές ασκήσεις ολοκληρώθηκαν, τα τουρκικά πλοία εξακολουθούν να παραμένουν στα ανοιχτά των Λιβυκών ακτών, εγείροντας εύλογα ερωτήματα για το σκοπό της παρουσίας τους εκεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία που προωθεί η Άγκυρα για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, προβλέπει τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Λιβύης, επιδιώκοντας την εποπτεία μίας διεθνούς δύναμης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τις τουρκικές δυνάμεις.
Το «τουρκικό σχέδιο» προβλέπει επίσης, την παραμονή τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή του Λιβυκού Πελάγους, μαζί με την παρουσία ρωσικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων, για ένα ιδιότυπο “ναυτικό αποκλεισμό” της Λιβύης.
Αν δεν έχει αποτελέσματα η συνδιάσκεψη στο Βερολίνο για το λιβυκό πρόβλημα με το “καλό”, υπάρχει όπως φαίνεται και άλλος τρόπος, με την παρουσία Ρώσων και Τούρκων έξω από τις λιβυκές ακτές.
pentapostagma