Πολεμικός πυρετός στην Άπω Ανατολή
Δεν πέρασαν παρά δύο εικοσιτετράωρα από την απόφαση του Πεκίνου να ενισχύεται με 150.000 στρατιώτες τα σύνορα της με την Βόρεια Κορέα και η Μόσχα διέταξε την μεταφορά τεθωρακισμένων μεραρχιών και πεζικού στην ίδια περιοχή. Οι κινήσεις αυτές συμβαίνουν μετά από την πρόσφατη τετ-α-τετ συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας στη Φλόριντα και την περιοδεία του Αμερικανού Υπουργού Αμύνης επίσης στην Άπω Ανατολή. Το Πεκίνο, όπως και η Μόσχα φοβούνται ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Πιονγιάνγκ.
Τι φοβούνται Κίνα και Ρωσία;
Το Πεκίνο, όπως και η Μόσχα φοβούνται ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Πιονγιάνγκ.
Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα και όπως αποδεικνύουν video τα οποία κάνουν τον γύρο του διαδικτύου η χώρα του Πούτιν ενισχύσει με στρατεύματα, όπως επίσης και με εξοπλισμό τη μεθοριακή της γραμμή μήκους περίπου 18 χιλιομέτρων.
Σημειώνεται πως πριν από λίγες μόνο ημέρες σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Κϊνα η οποία έστειλε 150.000 στρατιώτες στα νότια σύνορά της, με στόχο να αντιμετωπίσουν το κύμα Βορειοκορεατών που το Πεκίνο φοβάται ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν τη μεθόριο σε περίπτωση πολέμου.
Τα διεθνή Μέσα υπογραμμίζουν ότι τρία τρένα τα οποία μεταφέρουν οπλισμό κινούνται προς τη μεθόριο, ενώ παράλληλα στρατιωτικά ελικόπτερα και οχήματα του στρατού βρίσκονται σε ανώμαλα εδάφη κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.
Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για κινήσεις του ρωσικού στρατού που πραγματοποιούνται οδικώς.O εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού στρατού, Αλεξάντερ Γκορντέγιεφ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του αρνήθηκε να αποκαλύψει τους ακριβείς λόγους της μετακίνησης των στρατευμάτων και του εξοπλισμού, αλλά τόνισε πως πρόσφατα ολοκληρώθηκαν ασκήσεις του στρατού στην περιοχή της Υπερβαϊκάλης στη Σιβηρία.
Επίσης, η Ρωσία ήταν αυτή η οποία μπλόκαρε την πρόταση ψηφίσματος που προωθούσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να επικριθεί η αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση που έκανε η Βόρεια Κορέα την Κυριακή.
«Δυστυχώς θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι το κίνδυνος σοβαρής σύρραξης σ’ αυτή την περιοχή έχει αυξηθεί πολύ», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ και κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα αποφεύγοντας την κλιμάκωση.
Ο ειδικός αναλυτής σε θέματα τα οποία αφορούν τη Βόρεια Κορέα και μέλος του Ινστιτούτου Ρωσικής Άπω Ανατολής, Κονσταντίν Ασμόλοφ, σε δηλώσεις του σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αν οι ΗΠΑ χτυπήσουν με πυραύλους τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, τότε το ραδιενεργό νέφος θα φθάσει μέσα σε δύο ώρες στο Βλαδιβοστόκ» και προειδοποίησε πως σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης «πεινασμένοι αιτούντες άσυλο θα πλημμυρίσουν τη Ρωσία».
zoygkla