Χωρίς μισθοδοσία 80 χιλ. Δημοτικοί υπάλληλοι Μάρτιο & Απρίλιο?
Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται πλέον οι περισσότεροι δήμοι της χώρας εξαιτίας…
της έλλειψης ρευστότητας αλλά και των περικοπών στην τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ. Οι δήμαρχοι εμφανίζονται προβληματισμένοι και ανήσυχοι, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί εγκαίρως η δόση του Μαρτίου, ύψους 103 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα επηρεάσει τόσο την καθημερινή λειτουργία των δήμων όσο και τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Οι αιρετοί υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή οι ΟΤΑ δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης, καθώς τα έσοδα στα δημοτικά ταμεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Επιπλέον τα προβλήματα επιδεινώνονται από τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης, με συνέπεια να μετατεθεί στο 2016 όλος ο σχεδιασμός που είχε γίνει για φέτος.
Η οικονομική ασφυξία στους ΟΤΑ και η αναγκαιότητα της άμεσης ανακατανομής πόρων ή και της σταδιακής αύξησής τους θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην ημερίδα που οργανώνει αύριο στην Ξάνθη η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενόψει του τακτικού συνεδρίου της το Μάιο στη Χαλκιδική.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι δήμαρχοι θα περιγράψουν την κατάσταση και τους κινδύνους στη λειτουργία των ΟΤΑ από τη μη καταβολή των αναγκαίων πόρων. «Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι δήμοι δίνουν μάχη, για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δήμους και να μπορέσουν να πληρώσουν τη μισθοδοσία του προσωπικού. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις δήμων που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τη δαπάνη για τις καμένες λάμπες στους δρόμους», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου.
ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΠΟΛΛΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Και ενώ την τελευταία τριετία οι μειώσεις στις επιχορηγήσεις των δήμων έφτασαν το 65%, οι δήμαρχοι επισημαίνουν ότι καλούνται να πληρώσουν δαπάνες για τις αρμοδιότητες που τους μεταβίβασε το κράτος, όπως τα προνοιακά επιδόματα, η μεταφορά των μαθητών, οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, κ.ά.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της ΚΕΔΕ το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης των ΟΤΑ για το 2015 ανέρχεται σε 2 δισ. 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόλις το 1 δισ. μπορεί να διατεθεί για τις ανάγκες των δήμων, καθώς 1,5 δισ. ευρώ απαιτείται για τη μισθοδοσία του προσωπικού. «Αυτό σημαίνει ότι το κράτος δεν καλύπτει ούτε τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων, πόσο μάλλον τα λεφτά της επιχορήγησης να καλύψουν τις υπόλοιπες ανάγκες», σημείωσε ο κ. Μουράτογλου. Ο ίδιος ανέφερε ότι πέραν των μειώσεων στις επιχορηγήσεις φέτος οι δήμοι θα χάσουν περίπου 900 εκατ. ευρώ, καθώς το ποσό αυτό θα διατεθεί για την κάλυψη των προνοιακών επιδομάτων και τη μεταφορά μαθητών.
Σε σχέση με πέρυσι οι αποδιδόμενοι πόροι μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) θα είναι φέτος μειωμένοι, καθώς από τα 2 δισ. 783 εκατ. ευρώ που έλαβαν το 2014 την τρέχουσα χρονιά οι δήμοι θα χρηματοδοτηθούν με 2 δισ. 570 εκατ. ευρώ. Επιπλέον στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα διατηρηθεί η χρηματοδότηση των ΟΤΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία θα είναι μόλις 130 εκατ. ευρώ για το σύνολο των 325 δήμων της χώρας. Η μείωση στα έσοδα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ φτάνει το 90%, καθώς το 2009 η χρηματοδότηση άγγιζε το 1 δισ. ευρώ.