Φλερτάροντας με θερμό επεισόδιο..Οι αντίδραση της Ελλάδος σε ερευνα της Τουρκίας Νότια της Κρήτης
Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα έρευνες με το Oruc Reis εντός του τμήματος που έχει υπογράψει το Μνημόνιο Συμφωνίας με την Λιβύη έχει προκαλέσει σειρά ερωτημάτων και δικαίως ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.
Προς το παρόν, η NAVTEX που έχει εκδώσει η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας της Τουρκίας κάνει λόγο για έρευνες, οι οποίες γεωγραφικά εντοπίζονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, η αναγγελία εκδήλωσης ναυτικών προθέσεων της Τουρκίας αναφέρει ότι το ερευνητικό Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengiz. Η χρονική διάρκεια έχει προσδιοριστεί από τις 14 Ιανουαρίου έως και τις 20 Απριλίου.
Συνεπώς, αυτό που έχει ειπωθεί περί ερευνών νότια του Καστελλόριζου είναι μεν αληθές αλλά δεν πρόκειται να είναι εντός ελληνικής ΑΟΖ.
Το ερώτημα, όμως, τι πρόκειται να πράξει η Αθήνα σε ενδεχόμενη κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης από μεριάς της Τουρκίας στέλνοντας κάποιο ερευνητικό σκάφος εντός της ελληνικής ΑΟΖ, στο τμήμα που έχει «γκριζάρει» η Τουρκία με το Μνημόνιο της κυβέρνησης Σαράζ, στην Τρίπολη. Η απάντηση που λάβαμε από αρμόδιους του «ελληνικού πενταγώνου» είναι σύντομη σαφής: Ότι έγινε με τον Barbaros και τον Νικηφόρο Φωκά θα επαναληφθεί. Γνωρίζουμε και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια.
Πάντως, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η Τουρκία δεν πρόκειται, τουλάχιστον στην παρούσα φάση να στείλει εντός ελληνικής ΑΟΖ κάποιο πλοίο, φλερτάροντας με θερμό επεισόδιο τύπου «βυθίσατε το Χόρα».
πενταπόσταγμα