Τα ξεπουλάνε ολα μπιτ παρα..Ηρθε και η σειρά σας Ελληνες….
Κορόιδεψε τους επενδυτές και τους υπουργούς το ΤΑΙΠΕΔ!
Στον…διαγωνισμό που έγινε συμμετείχε μόνο ένας! – Καμία διαπραγμάτευση δεν έγινε μεταξύ ΟΛΠ και Δημοσίου, όπως ισχυρίζεται ο Πιτσιόρλας.
Για το 67% του λιμανιού η Cosco προσφέρει 380 εκατ. ευρώ, δυόμισι φορές λιγότερο από τη σύμβαση παραχώρησης για τον Προβλήτα ΙΙΙ που έχει πάρει! – Απειλεί να παραιτήσει τη Διοίκηση του ΟΛΠ γιατί δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις του… – Σε τέσσερα χρόνια θα βγάλουν οι Κινέζοι τα λεφτά που δίνουν!
Πολλούς σκελετούς φαίνεται ότι κρύβει η επιχείρηση ξεπουλήματος του λιμανιού του Πειραιά, καθώς όχι μόνο δίνεται το «ασημικό» αυτό για ένα κομμάτι ψωμί αλλά και όλες οι διαδικασίες δεν έχουν καμία σχέση με τη νομιμότητα.
Και αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, τον οποίο διόρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη και στους αρμόδιους υπουργούς Σταθάκη και Τσακαλώτο αλλά και στους επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό, ότι έγινε διαπραγμάτευση μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου για την αλλαγή των όρων παραχώρησης του λιμανιού και δύναται να πωληθεί. Τέτοια διαπραγμάτευση, όμως, δεν έγινε ούτε «συνήφθη συμφωνία», όπως ισχυρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ στο έγγραφο που έστειλε στις 21 Δεκεμβρίου 2015 στους υπουργούς και στους επενδυτές!
Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι δεν έχει γίνει καμία διαπραγμάτευση και ούτε του έχει ζητηθεί να ορίσει Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με το Δημόσιο για να αλλάξουν οι όροι της παραχώρησης. Μόλις, δε, ο κ. Πιτσιόρλας πληροφορήθηκε ότι συνεδρίασε το ΔΣ του ΟΛΠ και κατέληξε στην παραπάνω ανακοίνωση άρχισε να απειλεί ότι θα τους παραιτήσει όλους.
Και το ερώτημα που αυτονόητα προκύπτει είναι για ποιον λόγο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τρέχει να ξεπουλήσει άρον άρον το πρώτο λιμάνι της χώρας, με ΕΝΑΝ συμμετέχοντα στον διαγωνισμό, χωρίς δηλαδή ίχνος ανταγωνισμού, και μάλιστα παρανομώντας, από τη στιγμή που δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από τη συμφωνία και τους νόμους διαδικασίες… Ποιος πιέζει και γιατί; Ποιος έχει συμφέρον να πουληθεί στα μουλωχτά;
Να σημειώσουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει παραχωρήσει από το 2003 στον ΟΛΠ την εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά.
Για να πωληθεί, πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να επιτρέπει την πώληση του 67%, και μετά να γίνει ο διαγωνισμός. Όλη αυτήν τη διαδικασία ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ την έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια, λέγοντας ψέματα στους υπουργούς και στους επενδυτές με την επιστολή που τους έστειλε στις 21 Δεκεμβρίου.
Τζάμπα δίνουν το λιμάνι
Το ΤΑΙΠΕΔ απέφυγε να ανακοινώσει το ποσόν που δίνει η Cosco στον… διαγωνισμό, στον οποίο ήταν η μοναδική εταιρεία που συμμετείχε, και περιορίστηκε απλώς να δηλώσει ότι ζητήθηκε από τους Κινέζους…βελτίωση του ποσού που δίνουν.
Καλές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η τιμή που προσφέρουν για το 67% -δηλαδή, για την απόλυτη πλειοψηφία- είναι 380 εκατ. ευρώ!!!
Τη στιγμή που η παρούσα αξία του Προβλήτα ΙΙΙ του λιμανιού που έχει πάρει η Cosco με τη σύμβαση παραχώρησης για 35 + 5 χρόνια ανέρχεται σε 1,080 δισ. ευρώ. Και αυτό σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση που είχε γίνει επί υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Τα ετήσια έσοδα από τον Προβλήτα ΙΙΙ ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα 380 εκατ. που δίνουν οι Κινέζοι για το 67% του λιμανιού θα τα βγάλουν σε τέσσερα χρόνια!
Μαξίμου: Με τους πολέμιους της Αριστεράς ο Πιτσιόρλας!
Οι…τακτικές του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιου Πιτσιόρλα έχουν ενοχλήσει σε μεγάλο βαθμό το Μαξίμου, παρότι είναι δική του επιλογή, πέραν των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι απόψεις του στη συνέντευξή του στα «Νέα» ότι «η Αριστερά πρέπει να απελευθερώσει την κοινωνία από τον κρατισμό και από το να αντιμετωπίζει τις αποκρατικοποιήσεις ως ξεπούλημα ασημικών». Το κλίμα είναι βαρύ και αυτό αποτυπώνεται στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας και Νο2 της κυβέρνησης Νίκου Παππά, με την οποία αδειάζει τον Πιτσιόρλα:
«Δεν συμφωνώ με τον κ. Πιτσιόρλα. Το συμπέρασμα ότι φταίνε ο »κρατισμός» και το μεγάλο Δημόσιο για την κρίση δεν αφορά την Αριστερά. Το επιχείρημα ότι η Αριστερά εγκλώβισε τον κόσμο στον κρατισμό, είναι επιχείρημα που ακούγεται από τους σφοδρούς πολέμιούς της»!
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο κ. Πιτσιόρλας πέρασε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να εγκριθεί η τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ σε ερώτηση για το αν θα συναινούσε στην πώληση κρατικού Οργανισμού έπειτα από διαγωνισμό στον οποίο θα συμμετείχε μόνο ένας η απάντησή του ήταν ότι αυτό αποτελεί διαστρέβλωση του διαγωνισμού και δεν πρόκειται να το επιτρέψει.
Αυτό ακριβώς, όμως, κάνει σήμερα, παραδίδει το λιμάνι του Πειραιά ύστερα από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε ο εξής ένας, η Cosco!
Αυτό δεν είναι καραμπινάτο σκάνδαλο, κύριε Πιτσιόρλα;
Έτσι δεν είναι, κύριοι Εισαγγελείς;
Υπακούει στα κελεύσματα τρίτων!
Βαρύτατη είναι η αιχμή που διατυπώνει κατά της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.
Ευθέως λέει σε επιστολή του προς τον διάδοχό του στον ΟΛΠ κ. Ιωάννη Κούβαρη ότι «η πορεία ανάπτυξης του ΟΛΠ και η αναγκαία μεταρρύθμισή του στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής λιμενικής πολιτικής υπονομεύθηκαν από το 2013 και μετά από ένα ΤΑΙΠΕΔ το οποίο, υπακούοντας σε κελεύσματα τρίτων, επεδίωκε άλλους σκοπούς από εκείνους των αναπτυξιακών συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας και της λιμενικής βιομηχανίας της χώρας»!
Επισημαίνει επίσης τις ευθύνες της σημερινής Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας: «Με αλχημείες δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός ότι τον φάκελο της προκήρυξης έλαβαν 8 επενδυτές, από τους οποίους προκρίθηκαν στην Α’ φάση 5, στη συνέχεια για τη Β’ φάση του διαγωνισμού 3 και στο τέλος έλαβε μέρος ένας και μόνο ενδιαφερόμενος, αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία των διαδικασιών του ΤΑΙΠΕΔ».
Κι από πού δεν πέρασε ο Στέργιος…
«Το επαγγελματικό βιογραφικό του Στέργιου Πιτσιόρλα μοιάζει εξαιρετικά πλούσιο, αφού έχει ασχοληθεί με τη δικηγορία, με Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τουριστικές επενδύσεις, τη διαφημιστική αγορά, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και με κατασκευαστικές εταιρείες.
Εξίσου «πλούσιο» είναι όμως και το πολιτικό του βιογραφικό. Στο ΚΚΕ εσ. οι φωτογράφοι της εποχής τον βρίσκουν να έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ του »Ρήγα» δίπλα στον Λεωνίδα Κύρκο. Στην ΕΑΡ, εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική της Επιτροπή, ενώ κατά τον σχηματισμό του «ενιαίου» Συνασπισμού αναδείχτηκε μέλος της οκταμελούς Γραμματείας του. Στον ΣΥΝ ανέλαβε, μεταξύ άλλων, διευθυντής του γραφείου του Νίκου Κωνσταντόπουλου.
Η πορεία του στον ΣΥΝ είναι ωστόσο αντιφατική, κρίνοντας από τις κατά καιρούς πολιτικές θέσεις του. Από επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του 1996, όταν ο ΣΥΝ κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή, βρέθηκε το 1997 να ασκεί κριτική στον Νίκο Κωνσταντόπουλο για την επίσκεψή του στα μπλόκα των αγροτών. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε από τον ΣΥΝ στην επιτροπή για την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη στο Δήμο Αθηναίων, που στηρίχθηκε και από το ΠΑΣΟΚ.
Μετά το 2000 ο Στέργιος Πιτσιόρλας θεωρείτο ο άνθρωπος των ισορροπιών ανάμεσα στην »ανανεωτική» μειοψηφία και το ενισχυμένο »Αριστερό Ρεύμα». Το 2002, όμως, ο Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωνε στο ΒΗΜΑ ότι »αν υπάρχει κάποια επιτακτική ανάγκη, αυτή είναι η συγκρότηση του αντίπαλου πόλου στον νεοφιλελευθερισμό […] Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιλέξει και στην πράξη να αποδείξει αν έχει τη δύναμη να βγει έξω από το πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας».
Σε αυτό το πνεύμα, εκπροσώπησε τον ΣΥΝ το 2001 στη δημιουργία του »Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς», που το 2004 κατέληξε στη δημιουργία του συμμαχικού ΣΥΡΙΖΑ. Λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2004, προέκρινε την υποψηφιότητα Κωνσταντόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Οι πολιτικές του παρεμβάσεις λιγόστεψαν όταν ανέλαβε την προεδρία ο Αλέξης Τσίπρας. Διαμήνυε ωστόσο ότι στήριζε τον νεαρό πρόεδρο του ΣΥΝ και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ…».
* Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με τίτλο «Η πολιτική πορεία του Στέργιου Πιτσιόρλα».