Τέσσερις νεκροί μία επιζήσασα από την πτώση του ελικοπτέρου. Τα Ονόματα.

540831-thumb-largeΟι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες του ελικοπτέρου τύπου Χιούι (UH-1H) που συνετρίβη στην περιοχή του Σαρανταπόρου είναι νεκροί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ενώ ζωντανή ανασύρθηκε μια γυναίκα μηχανικός του ελικοπτέρου.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Πριν από δέκα χρόνια είχε πέσει περίπου στην ίδια περιοχή άλλο ένα ίδιο ελικόπτερο και είχαν σκοτωθεί τέσσερις στρατιωτικοί. .

Τα ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα στον πόλεμο του Βιετνάμ, ήδη από τον Απρίλιο του 1962, προτού επισήμως οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο αυτό. Τα πιο βελτιωμένα Χιούι με αυξημένη μεταφορική ικανότητα, τα UH-1H, όπως αυτά που ανήκουν στο στόλο της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, άρχισαν να παράγονται για το στρατό των ΗΠΑ το 1967.

Το 1970, στο αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί διέθεταν εκεί πάνω από 3.900 ελικόπτερα, από τα οποία τα δύο τρίτα ήταν Χιούι. Πάνω από 5.500 είχαν κατασκευάσει οι Αμερικανοί μέχρι τη λήξη της γραμμής παραγωγής το 1982.

Στην Ελλάδα τα ελικόπτερα αυτά πρωτοήρθαν το 1969. Άρχισαν τότε να παραδίδονται σταδιακά μέχρι το 1981 στην Αεροπορία Στρατού που ο στόλος της, με την παραλαβή μερικών ακόμα μεταχειρισμένων από το στρατό των ΗΠΑ το 1993, έφτασε να αριθμεί τα 101 Χιούι. Βεβαίως, σήμερα, στην ουσία δεν ξεπερνούν τα 35-40 τα πλήρως επιχειρησιακώς ενεργά, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αυτά τα παλαίμαχα μεταφορικά ελικόπτερα.

Την 1η Ιουνίου 2004, το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο του υπουργείου Άμυνας απέρριψε ως ασύμφορο λόγω παλαιότητας τον εκσυγχρονισμό των Χιούι που τίθενται πια σε διαδικασία απόσυρσης. Απο τότε είχαμε 2 πτώσεις και 7 θανάτους στελεχών.

 

Η πιο ΤΥΧΕΡΗ μέρα στη ζωή της Αρχιλοχία Βασιλικής Πλεξίδα

 

Αυτός είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς που σκοτώθηκε με το μοιραίο Χιούι (ΦΩΤΟ)

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button