«Ρεσάλτο» Βρετανών κομάντο σε ιρανικό τάνκερ με κατάσχεση.
Βρετανοί κομάντος πραγματοποίησαν «ρεσάλτο» σε ιρανικό τάνκερ που έπλεε στο Γιβραλτάρ την Πέμπτη, και το οποίο φέρεται να μετέφερε αργό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Το δεξαμενόπλοιο αναφέρθηκε ότι είχε αποπλεύσει από το Ιράν, στενό σύμμαχο της συριακής κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες, τελικός προορισμός ήταν το διυλιστήριο Baniyas της Συρίας, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά του διυλιστηρίου Baniyas και των αμερικανικών κυρώσεων σχετικά με τις διεθνείς αγοραπωλησίες ιρανικού πετρελαίου, μετά από εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης μετά την αποχώρηση των Η.Π.Α από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής υπουργό του Γιβραλτάρ Fabian Picardo τόσο το πλοίο όσο και το φορτίο του έχουν κατασχεθεί από τις αρχές, μια ενέργεια που υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ουσιαστικά, αυτό που πράττουν τα τελευταία χρόνια ΕΕ και ΗΠΑ είναι μια απόπειρα ενεργειακού «μπλόκου» σε βάρος του Ιράν και της Συρίας, χωρών που έχουν απομακρυνθεί από τα δυτικά συμφέροντα και έχουν συνάψει συμμαχίες με τη Ρωσία.
Ο πολυετής πόλεμος στη Συρία καθόρισε τις νέες συμμαχίες και έφερε στο προσκήνιο μια νέα μορφή πολέμου που ξεκίνησε από την κυβέρνηση Τραμπ, αυτή των κυρώσεων και της άσκησης οικονομικής πίεσης. Ενόψει του σχέδιου σύνδεσης Τεχεράνης-Συρίας και την «έξοδο» των Ιρανών στη Μεσόγειο, οι δυτικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν με κάθε μέσο την ιρανική επέκταση.
Όλα δείχνουν ωστόσο, πως παρά τη σφοδρή «μάχη» των κυρώσεων, το ανθρώπινο ένστικτο θα κυριαρχήσει και μια στρατιωτική σύρραξη μοιάζει αναπόφευκτη, καθώς δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης ή διαπραγμάτευσης.
Δείτε βίντεο:
Ιράν: Πειρατεία η αναχαίτιση του πλοίου από τη Βρετανία
Η Τεχεράνη ζήτησε από το Λονδίνο την «άμεση απελευθέρωση» του ιρανικού πετρελαιοφόρου που συνελήφθη στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και καταγγέλλει την αναχαίτιση του πλοίου ως πράξη«πειρατείας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Το ιρανικό αίτημα υποβλήθηκε χθες το βράδυ στον πρεσβευτή της Βρετανίας στην Τεχεράνη Ρομπ Μακέρ, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι το δεξαμενόπλοιο συνελήφθη «στα διεθνή ύδατα».
Κατά τη συνάντηση με τον Μακέρ στο υπουργείο, οι ιρανικές αρχές κατήγγειλαν ως «απαράδεκτη» την αναχαίτιση του δεξαμενοπλοίου και κάλεσαν το Λονδίνο «να απελευθερώσει άμεσα» το πλοίο, «δεδομένου ότι συνελήφθη έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι τώρα διαθέσιμες».
Επιμένοντας στο γεγονός ότι το πετρελαιοφόρο έπλεε στα διεθνή ύδατα, η Τεχεράνη περιέγραψε τη δράση του βρετανικού Ναυτικού ως «πειρατεία» και υπογράμμισε πως «η Βρετανία δεν είχε κανένα δικαίωμα να επιβάλει τις δικές της μονομερείς κυρώσεις, ούτε αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος άλλων χωρών».
Αυτός ο τρόπος δράσης είναι «απολύτως ταυτόσημος με τη βάναυση πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της οποίας οι ευρωπαϊκές χώρες ανέκαθεν διαμαρτύρονταν», προσθέτει το ιρανικό υπουργείο.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «επιδόθηκαν στον Βρετανό πρεσβευτή έγγραφα για το πετρελαιοφόρο και το φορτίο του που δείχνουν πως ο πλους του πλοίου ήταν απολύτως νόμιμος».
πενταποσταγμα