Προς σύγκρουση μεγατόνων στην Ουκρανία: Αμερικανικά αντιτορπιλικά μεταβαίνουν στην Οδησσό
Πολύ εύθραυστη και επικίνδυνη έχει γίνει η κατάσταση στην Μαύρη θάλασσα μετά το προχθεσινό περιστατικό μεταξύ ουκρανικών πλοίων και ρωσικών δυνάμεων και τώρα θα έχουμε εμπλοκή των ΗΠΑ, μετά την έκκληση Ποροσένκο.
Ρωσικό δημοσίευμα αναφέρει ότι στην Μόσχα έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» από το ενδεχόμενο μετακίνησης άγνωστου αριθμού αμερικανικών αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke με πυραύλους Cruise και σύστημα μάχης AEGIS ως βοήθεια στους Ουκρανούς.
Μάλιστα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πληγούν τα πλοία αυτά από τους ισχυρότατους πυραύλους του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού σε ένα απευκταίο σενάριο σύγκρουσης, Αμερικανοί ειδικοί φέρονται να προτείνουν την κάλυψη των πλοίων αυτών από τα αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου USS Harry Truman το οποίο τώρα βρίσκεται στη Α. Μεσόγειο.
Όλα φαίνονται να κινούνται βάσει πλάνου μετά την σύλληψη των Ουκρανών ναυτικών από την ρωσική ακτοφυλακή και έτσι σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσημα την αποστολή νατοϊκής αρμάδας στην Μ.Θάλασσα, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια στον ουκρανικό στρατό.
Ο Αμερικανός υπουργός Μ. Πομπέο υποσχέθηκε την «πλήρη βοήθεια», συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής, στην Ουκρανία μετά την αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Η Οδησσός έχει ιδιαίτερη σημασία διότι είναι το λιμάνι που έχει πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα και συνορεύει με την Κριμαία.
Η παρουσία αμερικανικών μονάδων επιφανείας με πυραύλους cruise στην Οδησσό θα αποτελούσε μια πρώτης τάξεως αφορμή να δούμε «σενάρια” τα οποία μέχρι τώρα τα είδαμε μόνο στον κινηματογράφο.
Αν επιχειρούσαν δε τα αμερικανικά αντιτορπιλικά μια πιθανή διέλευση στο στενό του Κερτς, τότε όλα τα τρομακτικά σενάρια θα ήταν πιθανά.
«Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Αμερική μπορεί να αποδείξει την ισχύ της» στην Μόσχα αναφέρει αμερικανικό δημοσίευμα.
Μάλιστα οι ίδιοι Αμερικανοί ειδικοί «συγκρίνουν την πρόσφατη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Αζοφική Θάλασσα, με το περιστατικό της κατάρριψης αεροσκάφους της Μαλαισιανής Αεροπορίας το 2014 πάνω από την Ουκρανία.
Τότε πρόεδρος ήταν ο Μ.Ομπάμα ο οποίος απέτυχε αυτό το τεστ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των δυτικών συμμάχων να αντιμετωπίσουν μαζί πραγματικά τον Πούτιν.
«Αυτή η συμπεριφορά έδειξε στον Πούτιν ότι είχε ανοικτούς ορίζοντες για να αμφισβητήσει τα αμερικανικά συμφέροντα», τονίζεται.
Τώρα οι ίδιοι καλούν τον Τραμπ να πράξει τα δέοντα κατά του Ρώσου προέδρου, αλλά κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί με βάση την κοινή λογική.
«Η Ρωσία καταστρέφει μια βασική αρχή της διεθνούς τάξης υπό την ηγεσία των Αμερικανών: ότι τα κυρίαρχα έθνη πρέπει να ελέγχουν τα δικά τους σύνορα, ενώ ισχυρίζεται ότι έχει το μονομερές δικαίωμα να αποφασίσει ποια πλοία θα εισέρχονται στα εν λόγω ύδατα, επειδή ο Πούτιν ελέγχει το στενό του Κερτς που χωρίζει τη Θάλασσα του Αζόφ από τη Μαύρη Θάλασσα», καταλήγουν οι ίδιοι.
Δεν γνωρίζουμε τι έχουν ακριβώς στο μυαλό τους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο, αλλά γνωρίζουμε ιστορικά, το πώς θα αντιδράσει το Κρεμλίνο σε οποιαδήποτε πρόκληση στην πιο κομβική θαλάσσια περιοχή της Ρωσικής ομοσπονδίας από την εποχή των Τσάρων.
Η Μαύρη θάλασσα θα μετατρέπονταν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε μια περιοχή τρομερής σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις με απροσδιόριστα αποτελέσματα για τον υπόλοιπο κόσμο.
πενταπόσταγμα