Ο Τσίπρας πηρε πίσω την επέκταση στο Ιονιο των χωρικών υδατων σε 12 μιλια μετα τις Τουρκικές απειλές!!!
ΞΕΥΤΙΛΗΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!!! ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ!!! ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ!!!
Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επέκταση στο Ιόνιο των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) στα 12 μίλια μετά τις Τουρκικές απειλές για casus belli!
Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών (μετά την προειδοποίηση της Αγκυρας) με κύριο θέμα την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια και την επαναδιατύπωση του casus belli από τη πλευρά της Τουρκίας, αποφασίστηκε:
Οτι δεν θα προχωρήσει η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων, αλλά… θα κατατεθεί «κάποια στιγμή» νομοσχέδιο στη Βουλή.
H Άγκυρα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ απείλησε την Αθήνα με πόλεμο εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια αφού όπως σαφέστατα αναφέρει «Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα». Η Άγκυρα δηλαδή απειλεί την Αθήνα με πόλεμο εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια ακόμη και στο Ιόνιο.
Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης για να του ανακοινωθεί ως τελεσίγραφο ότι η Άγκυρα δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ, όχι στο Αιγαίο αλλά στο Ιόνιο! Αυτό στην διπλωματία με απλά λόγια σημαίνει η έσχατη γραμμή συζήτησης. Δηλαδή καλείται ο Πρέσβης στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου ο Τούρκος Υπουργός θέτει συγκεκριμένου όρους (απαιτήσεις) προκειμένου να μην προκληθεί αντίδραση. Ως αντίδραση μπορεί να σημαίνει ανάληψη ενεργειών από την Τουρκία, από οικονομικά μέτρα έως και στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι να “συνετισθεί” η καλούμενη χώρα η οποία μπορεί να προσφύγει στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ κλπ) ζητώντας βοήθεια εφόσον θεωρεί παράνομες τις αιτιάσεις. Δηλαδή πάρε το αυγό και κούρευτο..
Ταυτόχρονα η Άγκυρα προχώρησε σε νέα προκλητική στρατιωτική ενέργεια με την NAVTEX 1046/18 δέσμευσε την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου για να πραγματοποιήσει «υποβρύχιες επιχειρήσεις», για το χρονικό διάστημα τριών ημερών και συγκεκριμένα από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ.
Η Άγκυρα για τις έρευνες της επικαλείται τη διεθνή νομιμότητα, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο όμως η Τουρκία έχει απορρίψει και δεν έχει υπογράψει.
*Σύμφωνα με τα άρθρα 74 και 83 της Σύμβασης της Θάλασσας, η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα μεταξύ των κρατών με απέναντι παρακείμενες ακτές οριοθετούνται μόνον με συμφωνία των κρατών και στη συνέχεια αυτή υποβάλλεται στον ΟΗΕ που την καταχωρεί στον πίνακα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Μελετών. Μόνον τότε οι χώρες κατοχυρώνουν δικαιώματα επί της ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδας. Οποιαδήποτε αυθαίρετη αναφορά σε ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδα από ένα κράτος χωρίς προηγούμενη συμφωνία οριοθέτησης με το άλλο συνιστά παραβίαση της Σύμβασης και δεν κατοχυρώνει κανένα δικαίωμα.
Η αναφορά και η δέσμευση των περιοχών 1 και 2 από την Τουρκία για έρευνες με το αιτιολογικό ότι βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα συνιστά παραβίαση της Σύμβασης και δεν κατοχυρώνει κανένα δικαίωμα. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις ελληνικές ηγεσίες, οι οποίες συλλήβδην δηλώνουν ανεύθυνα ότι το BARBAROS κάνει έρευνα σε ελληνική ΑΟΖ, ενώ όφειλαν κα καταγγείλουν την Τουρκία για παραβίαση της Σύμβασης.
ΑΟΖ μη οριοθετημένη μεταξύ των κρατών είναι ανύπαρκτη, δεν ανήκει σε κανέναν σύμφωνα με τη Σύμβαση.
Αυτό εκμεταλλεύεται η Τουρκία και δεν συμφωνεί στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, ώστε η Αθήνα να μην μπορεί ποτέ να αξιοποιήσει τα οφέλη από την ΑΟΖ και να αναγκαστεί η Ελλάδα να συμφωνήσει μισά-μισά με την Τουρκία, κάτι που είναι η πάγια θέση της (σσ 2014 Ερντογάν προς Σαμαρά στην Άγκυρα)
Σύμφωνα με τα ίδια άρθρα της Σύμβασης απαγορεύεται η μονομερής οριοθέτηση της ΑΟΖ και αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης χωρίς να υπάρχει καμία κατοχύρωση από την μονομερή οριοθέτηση Η μονομερής αποστολή από μια χώρα των εξωτερικών ορίων της ΑΟΖ στον ΟΗΕ δεν κατοχυρώνει κανένα νομικό, κυριαρχικό πολιτικό τεχνικό η επιχειρησιακό δικαίωμα, απλώς αποτελεί διεκδίκηση (claim).
Η μονομερής ανακήρυξη της ΑΟΖ-που αποτελεί τα τελευταία δέκα χρόνια ελληνική θεωρία επικίνδυνης ανοησίας όχι μόνον δεν υφίσταται στη Σύμβαση αλλά απαγορεύεται, εκτός πια και αν η Αθήνα διέπεται από οπισθοχρονική φαντασία, λες και η χώρα βρίσκεται στο 2004 και κηρύσσει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αν σήμερα η Ελλάδα κηρύξει την ΑΟΖ που εκτιμά ότι της ανήκει αυτομάτως παραβιάζει τη Σύμβαση και την άλλη ημέρα η Τουρκία θα κηρύξει τη δική της μέχρι…τη Ζάκυνθο, χωρίς καμία χώρα να κατοχυρώσει δικαιώματα.
Η Ελλάδα έχει οικειοποιηθεί 18 “τουρκικά” νησιά, 1 βραχονησίδα και 42.000 τχλμ θαλάσσιας περιοχής γύρω από την Κρήτη” αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να τονίζει πως “τα σύνορα της καρδιάς μας διαφέρουν από τα φυσικά σύνορα”.
Πιο αναλυτικά, τουρκικό ΜΜΕ τονίζει πως η Ελλάδα κατέχει παράνομα 18 νησιά και 1 “τουρκική” βραχονησίδα καταγγέλλοντας πως η Ελλάδα παράνομα κάνει έρευνες και εκμεταλλεύεται τον θαλάσσιο πλούτο της γύρω από την Κρήτη.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στις ελληνικές έρευνες Νότια του Ιονίου και της Κρήτης με το νόμο Νο 4001/2011 που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 22 Αυγούστου 2011 και στο νόμο Νο 179/2011 το οποίο δημοσιεύθηκε στον ΟΗΕ το 2012.
Η τουρκική κυβέρνηση δεν απέτρεψε τότε τις ελληνικές έρευνες δίνοντας θάρρος στην Ελλάδα για έρευνες Νότια της Κρήτης σε τουρκική θαλάσσια περιοχή.
Επιπλέον με το νόμο Νο 2186/2014 στις 8 Αυγούστου του 2014 συμπεριέλαβε 18 “τουρκικά” νησιά στο πεδίο ερευνών για υδρογονάνθρακες.
Σύμφωνα όμως με την Συνθήκη του Λονδίνου και τη Συνθήκη της Λωζάννης μόνο το το 1/4 της Κρήτης ανήκουν στην Ελλάδα και 14 νησιά γύρω από την Κρήτη ήταν υπό τουρκικό έλεγχο.
Σύμφωνα με τις συντεταγμένες, η περιοχή που η Ελλάδα υπέγραψε σύμβαση για έρευνες υδρογονανθράκων καλύπτει 42.000 τχλμ τα οποία εμπίπτουν σε τουρκική δικαιοδοσία.
Τι κάνει ο τουρκο-συνεννοημένος Τσίπρας για όλα αυτά;
Επιμένει δήθεν στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αλλά μετά από ενημέρωση και διάλογο με τα κόμματα. Μάλιστα συζητά και την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με διευρυμένη σύνθεση, και έδωσε σαφή εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικά Διατάγματα (όπως είχε προαναγγείλει στην παράδοση του ΥΠΕΞ ο Ν. Κοτζιάς αλλά να πάει στο…μέλλον.