Ο μόνος χρυσός που έχουμε είναι στα …σταυρουδάκια πιστών , και στα δόντια …μέχρι στιγμής.
Για τα των ματσόκών δεν συζητάμε, έχουν κρατήσει για ντέμο αντίγραφα, και τα γνήσια τα έχουν σε κάσες στο εξωτερικό. Ότι πρόλαβαν –πρόλαβαν οι γύφτοι.
Η γερμανική κρατική τράπεζα Bundesbank ανακοίνωσε την μεταφορά 216 τόνων γερμανικού χρυσού από θησαυροφυλάκια του εξωτερικού στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στην Φρανκφούρτη, αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.
Ο επαναπατρισμός του γερμανικού χρυσού είχε αποφασιστεί το 2013 και από τότε η Γερμανία έχει αποδοθεί σε ένα αγώνα για τη επιστροφή του χρυσού, με την γερμανική τράπεζα να αναφέρει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την μεταφορά του.
Το καλύτερο είναι που ρωτούν «ακαδημαϊκά» κάποιοι …και ο ελληνικός χρυσός; Που βρίσκεται;
Στο ερώτημα αυτό δίνει αόριστη απάντηση η δήθεν Τράπεζα της Ελλάδος ότι τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις σε χρυσό είναι 4,7 εκατ. ουγγιές ήτοι 147,5 τόνοι. Από αυτά τα διαθέσιμα της Τράπεζας σε χρυσό, σε μορφή όμως ράβδων (διεθνών προδιαγραφών) είναι 3,6 εκατ. ουγγιές ή 112,4 τόνοι.
Όμως όλοι αυτοί οι τόνοι ή οι ράβδοι χρυσού πού φυλάσσονται σήμερα;
Το ερώτημα αυτό είχε γίνει προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από τον τότε βουλευτή του ΛΑγΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη και δημιουργήθηκε προς στιγμή σύγχυση, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος, διά του διευθυντή Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων κ. Ι. Κουρή απάντησε ότι «σημαντικό μέρος της ποσότητας χρυσού, φυλάσσεται σε τράπεζες στο εξωτερικό για λόγους ιστορικούς.
Το «σημαντικό μέρος» όμως είναι όλη η ποσότητα εκτός κάτι «δαχτυλίδια» για ….«γάμους και βαφτίσια»
Αυτό το «για λόγους ιστορικούς», προκάλεσε και δεύτερη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών.
Μάλιστα τότε ο μπουγατσας Αϊβαλιώτης είχε πει και το περίφημο: «Εγώ ρώτησα για τον ελληνικό χρυσό και αυτοί μου απάντησαν για τον Τέρη Χρυσό».
Πού λοιπόν βρίσκεται το ελληνικό χρυσάφι; Η μισή ποσότητα δήθεν φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο της Γερμανικής Τραπέζης της Ελλάδος, εκεί όπου η πρόσβαση δεν επιτρέπεται σε κανέναν. Η άλλη μισή ποσότητα φυλάσσεται σε τρεις τράπεζες, τριών διαφορετικών χωρών.
Συγκεκριμένα ένα μεγάλο μέρος φυλάσσεται στην Bank of England του Ηνωμένου Βασιλείου και φυλάσσεται εκεί από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ένα άλλο μέρος του ελληνικού χρυσού φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ και ένα μικρό μέρος σε Τράπεζα της Ελβετίας.
Βέβαια αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως με την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ ο χρυσός υποθηκεύτηκε ως εγγύηση για τη συμμετοχή στο κοινό νόμισμα.